Skip to content
Societate

Când devin obligatorii cauciucurile de iarnă și care sunt amenzile pentru lipsa lor

radioresita.ro

Deoarece zăpada s-a așternut deja în multe zone din țară, Poliția Română a anunțat că e perioada în care fiecare conducător auto ar trebui să treacă la setul de anvelope de iarnă.

Fenomenele meteo precum inghețul sau ninsoarea impun folosirea cauciucurilor de iarnă pentru a conduce în siguranță. Reglementările Poliției Române se aplică autoturismelor, autoutilitarelor, dar și altor vehicule destinate transportului pe drumurile publice.

Codul rutier nu impune o dată anume pentru folosirea anvelopelor de iarnă. Așadar, conducătorii auto trebuie să se deplaseze la service pentru a schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă când urmează să folosească un drum public afectat de fenomenele meteo precum ninsoarea sau înghețul, indiferent de perioada anului la care ne raportăm.

Amenzile pentru conducerea unui autoturism fără utilizarea anvelopelor de iarnă pornește de la suma de 1,305 lei, reprezentând 9 puncte-amendă, până la 2,900 de lei, reprezentând 20 de puncte amendă, informează Știrile Pro TV.

Autoritățile le transmit conducătorilor auto să nu folosească autoturismul, chiar dacă deplasarea are loc pe distanțe scurte, dacă acesta nu este echipat cu anvelope de iarnă.

Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă. Ele se identifică ușor, datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma: M+S, M.S., MS sau M&S, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ‘all season’. Este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante”, au transmis autoritățile competente.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *