Skip to content
Alegeri prezidențiale 2019 Politică

Când doi se bat, al treilea învinge. Cine are doar de câștigat din războiul Iohannis-Dragnea

ziarulonline.com

 

Dacă Iohannis pare preocupat să se bată cu Liviu Dragnea cu orice motiv și să se agațe de fiecare portiță ivită, ar trebui ca pe viitor să-și aleagă mai bine luptele pentru că Dacian Cioloș stă la pândă și doar culege voturile.

Totul sau nimic

Lupta Dragnea vs. Iohannis pare de totul sau nimic în anul alegerilor. Președintele consideră că Olguța Vasilescu n-are calitățile necesare să conducă Ministerul Dezvoltării. Dar Viorica Dăncilă este pregătită să conducă Guvernul?

Poți să joci această carte doar atunci când ai o opoziție puternică și capabilă să rupă din majoritatea parlamentară. Singurul care profită de scandalul din PSD este doar Victor Ponta, arătându-și abilitățile și experiența politică. Totul pentru că opoziția USR-PLUS pozează în sfinții politicii și împiedică atragerea politicienilor de la alte partide. Iar PNL trebuie să facă asta discret pentru a nu-și atrage critici, deși nu e nimic greșit.

Sabia cu două tăișuri

Președintele Iohannis este expus public la fiecare atac pe care îl dă sau îl primește de la PSD. Despre Facebook lui Dacian Cioloș puțin ne interesează. Astfel, înainte de a pleca la atac, Iohannis ar trebui să fie sigur că are și șanse la victorie.

Iohannis nu are imaginea lui Traian Băsescu și este văzut de multe ori ca un președinte care reacționează greu sau slab. Această imagine i-au construit-o fals cei care nu au înțeles rolul unui președinte în stat, în condițiile în care Băsescu și-a încălcat de multe ori atribuțiile și s-a comportat ca un șef-suprem. Iohannis joacă de fiecare dată pe baza legislației și Constituției, însă nu mereu acestea sunt de partea lui.

Cioloș doar culege voturi

Prin urmare, tot ce pierde Iohannis ajunge acum la Dacian Cioloș. Fiecare pas greșit făcut de Iohannis și fiecare victorie a PSD-ului va fi un câștig pentru Dacian Cioloș. Președintele ar trebui să se pregătească de lupta decisivă cu Dragnea în turul doi, altfel, ieșind la atac cu orice preț, fără să-și calculeze și pierderile, va risca să se trezească pe locul 3 în primul tur.

O înfrângere, indiferent din vina cui, va fi o înfrângere în ochii electoratului. Cetățenii dezamăgiți se vor îndrepta imediat către Cioloș, deși acesta nu a luptat cu PSD și n-are nici cea mai mică șansă să o facă (momentan), el fiind în afara scenei politice, de unde vorbește pe Facebook. Dar Cioloș nu-și asumă înfrângerile, acesta este marele lui avantaj.  

Iohannis nu-și permite un război total cu PSD

Este important să atace PSD, dar de multe ori pesediștii ne-au arătat că sunt capabili să interpreteze legile în interesul personal. Spre deosebire de Băsescu – cu atacurile lui nesfârșite la adresa PSD – Iohannis nu are de partea sa toată opoziția, uneori trezindu-se chiar izolat la Cotroceni. USR-PLUS vrea să-și urmeze propriul drum și imediat au reușit să rupă în două electoratul de dreapta, deja neîncrezător în opoziție. USR-PLUS au devenit opoziție la opoziție.

Au mai rămas câteva luni în care președintele trebuie să-și aleagă cu atenție bătăliile politice cu PSD pentru a împiedica și scurgerea de voturi către Cioloș. Aici are nevoie de cei mai buni consilieri și de toate abilitățile sale. O acțiune de suspendare a președintelui, din partea majorității parlamentare, va fi asul din mâneca lui Iohannis și îl va trimite pe Cioloș în umbră, scoțându-l definitiv din lupta pentru alegerile prezidențiale.

Dacă în 2014 Facebook a fost de partea sa, nici măcar aici Iohannis nu mai are aceeași susținere, o dată cu apariția USR și a lui Dacian Cioloș. Facebook s-a împărțit în mai multe grupuri și acest lucru riscă să-i diminueze drastic puterea de mobilizare a electoratului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *