Skip to content
Sănătate

Când ieșim din pandemie? Ce trebuie să facă autoritățile pentru a atinge ținta de 10 milioane de vaccinați

Inquam Photos/George Calin

“Când va ieși România din pandemie?” este o întrebare care se află pe buzele multor oameni. Răspunsul este unul aparent banal: atunci când vor fi suficient de mulți oameni vaccinați, astfel încât transmiterea virusului să nu mai reprezinte o problemă națională. Dar care ar putea fi această cifră despre care vorbim și când ar putea fi ea atinsă?

Strategia națională de vaccinare are în realitate un singur obiectiv

În ciuda existenței unei strategii naționale de vaccinare care avea ca obiectiv inițial imunizarea unor grupuri anume de persoane – cadre medicale, persoane vulnerabile etc. – în România lucrurile au mers mai degrabă pe dos. La început, scepticismul a prevalat aproape peste tot. Primele două etape de vaccinare  și-au ratat practic obiectivele. Abia odată cu deschiderea etapei a treia pentru imunizarea tuturor persoanelor adulte, campania de vaccinare a început să își un avânt considerabil. Ritmul vaccinării a crescut de la zi la zi, ajungând pe 6 mai 2021 la peste 100.000 de persoane vaccinate. Interesant de observat aici e că dintre acestea, peste 80.000 au optat pentru serul Pfizer. Lucrul acesta ne spune destul de limpede că succesul campaniei de vaccinare va depinde de capacitatea României de achiziționa suficiente doze de vaccin Pfizer, de vreme ce acestea par fi preferate cu prioritate de români.

Datele oficiale arată că în România, până la data de 7 mai 2021, erau complet vaccinate 2.254.449 de persoane, adică aproximativ 11,6% din totalul populației. Totodată, 3.529.427 de persoane fuseseră imunizate cu prima doză, respectiv 18,2%. La nivel european, România stă mai bine decât state precum Polonia, Cehia sau Italia, dacă ne raportăm la numărul celor vaccinați din ponderea cetățenilor fiecărui stat. Există însă și țări care ne-au luat-o cu mult înainte precum Ungaria vecină care a vaccinat complet deja mai mult de un sfert dintre cetățeni.

Realistic vorbind, ținta spre care tind autoritățile este reprezentată de pragul de 10 milioane de oameni complet vaccinați. Asta ar însemnat peste 54% din populație. Acesta este de fapt obiectivul nedeclarat al strategiei naționale de vaccinare. Cu peste 50% din populație complet imunizată, România ar face un pas imens spre ieșirea din pandemie. Să nu uităm că această cifră a fost deja atinsă și depășită de un alt stat de pe mapamond – Israel (56,1%). În Israel restricțiile au scăzut vizibil, iar țara se îndreaptă spre o reluare a tuturor activităților ante-pandemie. Din spate vin tare și Statele Unite. În SUA s-a depășit deja cifra de 34% din populație complet vaccinată.

Prioritățile autorităților

Ritmul actual al vaccinării ne sugerează faptul că cifra de 10 milioane ar putea fi atinsă până la sfârșitul anului, dacă autoritățile vor continua acest ritm. Totuși acest ritm s-ar putea să scadă din două motive. În primul rând, el s-ar putea diminua vertiginos în cazul în care, din varii motive, România nu ar mai importa suficiente doze de vaccin Pfizer. Populația și-a arătat deja disponibilitatea către acest tip de ser, așa cum am văzut. O prioritate pentru autorități ar fi prin urmare să asigure fluxul de seruri Pfizer în România. În al doilea rând, ritmul s-ar putea să scadă pe măsură ce autoritățile vor intra în masa de români conspiraționiști. Nu știm cât cu precizie cât de mare e această masă de oameni. Știm în schimb că manifestă o ostilitate fățișă față de vaccinare și chiar față de normele elementare de protecție. Românii care și-au luat până acum dozele de vaccin nu fac parte din această masă. A doua prioritate a autorităților în acest caz e una dublă: să combată dezinformarea și să ajute la o corectă informare. Transparentizarea datelor și cooptarea BOR ca actor instituțional în procesul de vaccinare reprezintă etape importante către creșterea încrederii populației în vaccin.

România va putea face pași importanți pentru ieșirea din pandemie doar când această cifră va fi atinsă. Până atunci efortul autorităților trebuie să continue, iar responsabilitatea individuală, a fiecăruia dintre noi, este să contribuim la ieșirea din țării din pandemie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *