Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a fost invitat la emisiunea „Puterea Știrilor”, a vorbit despre banii europeni care vor fi destinați gospodăriilor populației din mediul rural. Potrivit ministrului, există două componente în acest program.
„Pe scurt, a fost o negociere, iar la fel, după ce am obținut suma respectivă, ne-am dus foarte, foarte atenți și am discutat cu Comisia Europeană. Deci suntem plini de studii de fezabilitate, facem investiții mari. Omul până la urmă plătește factura sau în timpul acesta plătește factura și am cerut Comisiei să fie de acord ca din 1,4 miliairde, 1,2 miliarde să fie destinați direct gospodăriilor populației, pe două componente. E o componentă în care avem un program care va însemna panouri fotovoltaice și baterii pentru gospodăriile vulnerabile, vulnerabile energetic, ca să spun așa, pentru a-și asigura auto-consumul. Asta este un program care va însemna voucher de 10.000 euro, 5.000 pentru panouri, 5.000 pentru baterii pentru o gospodărie individuală. E un program care are alocat 580 de milioane de euro, dacă nu mă înșel, 600 de milioane de euro.
Al 2-lea program este casa eficientă energetic, să spunem, un program care vine pentru anveloparea gospodăriilor, adică practic îți creezi ambient de așa manieră să nu mai ai pierderi de energie într-o casă. Și iar a mers pe gospodării.
Avem fonduri europene pentru ceea ce înseamnă blocuri, aveloparea blocurilor pentru condominiu, pentru locuințele care sunt pentru mai multe familii, dar niciodată n-am avut programe pentru cineva care stă la casă, mai ales în mediul rural. În mediul rural nu sunt blocuri, da, și acei oameni niciodată n-au primit o finanțare pe zona aceasta și am zis ok, hai să avem și aici o finanțare. Deci avem și acest program care va însemna un un voucher de 14.000 euro pentru fiecare gospodărie”, a spus Adrian Câciu.
Ministrul a spus că vorbim în esență despre un sistem simplu, iar consiliile județene și primăriile se vor ocupa de implementarea acestor programe.
„Sistemul va fi foarte simplu, va fi aproape aproape, la fel ca la Agenția Fondului de Mediu. Numai că aici vrem să introducem între stat și cetățean consiliile județene și primăriile. De ce? Pentru că ele știu cel mai bine nevoile, iar omul mai greu ajunge la București. Consiliile Județene se vor asigura de implementare a acestor programe”, a spus ministrul.
Adrian Câciu a mai precizat că programul va intra în vigoare aproximativ în luna aprilie.
„În acest moment cam în aprilie demarăm prima sesiune, pentru că acum avem crearea în cadrul consiliilor județene a unor departamente care vor lucra și se vor ocupa de aceste programe și este o ordonanță care e pusă în transparență de către Ministerul Dezvoltării unde suntem și noi cu inițiatori, care urmează să fie aprobată. Deci prima oară creăm aceste departamente în cadrul consiliilor județene, după care am dat drumul la tot programul și o să-l anunțăm. O să avem o campanie. Aș vrea să văd în septembrie deja instalate panourile fotovoltaice și de ce nu lucrări la gospodăriile individuale de eficientizare energetică a caselor. Beneficiari sunt 122.000 de gospodării. Ceea ce îmi doresc e ca 2024-2025 să fie finalizat acest program”, a spus Câciu.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News