Skip to content
Coronavirus

Când internetul este consultat mai des decât medicul. Dr. Radu Țincu: Din ce în ce mai mulți pacienți ajung la spital în stare foarte gravă

PS News

Contactat de PS News, Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din București, susține că, pe lângă vârstnici și persoane cu boli cronice, în România a mai apărut o categorie de persoane vulnerabile în fața Sars-Cov-2: cele care citesc și cred în teoriile conspirației, refuzând tratamentul de specialitate. Aceste persoane, spune medicul, aleg să consulte internetul în loc să consulte medicul și, în multe cazuri, ajung la spital când starea lor este deja foarte gravă.

”Aceste informații care îi încurajează să nu respecte regulile sanitare, să nu se prezinte la medic și să nu urmeze tratamentul din spitale, să refuze oxigenul a determinat ca în ultima perioadă de 3 săptămâni să ne întâlnim cu foarte mulți pacienți care au venit la spital într-o stare foarte gravă, ajungând direct în Terapie Intensivă. Au preferat să rămână la domiciliu și să se trateze consultând internetul. Sau au fost cazuri în care pacienții au refuzat internarea în spital și tratamentul și au plecat pe proprie răspundere la domiciliu, foarte mulți dintre ei întorcându-se după 2-3 zile cu o insuficiență respiratorie severă care a necesitat din primul moment intubație și  transferul lor într-o secție de Terapie Intensivă.

Toate aceste declarații ale unor persoane cu pregătire medicală nu fac decât să îngroașe rândurile celor care fac forme severe și care își pierd viața”, spune medicul.

În continuarea interviului, Radu Țincu a explicat pașii pe care îi avem de urmat în cazul unei infectări cu Covid-19.

„În momentul în care ne-am diagnosticat cu Sars-Cov-2 și avem un rezultat pozitiv, primul pas este să avem o discuție cu medicul de familie. Medicul de familie este cel care ne va spune ce trebuie să facem în zilele următoare, și tot el va fi cel care, pe baza evoluției noastre ne va urmări și va decide chiar și prin consult la distanță momentul în care va trebui să mergem la spitale. 

Trebuie să fim atenți la tot ceea ce înseamnă semne de boală: febră care depășește 38-39 de grade și care nu răspunde la tratamentul antitermic, apariția tusei seci și supărătoare, a junghiurilor la nivelul toracelui, apariția dificultăților de respirație, apariția oboselii la eforturi din ce în ce mai mici, sunt oameni care obosesc mergând in pat până la toaletă. Toate aceste semne sunt semne care trebuie să ne dea de gândit și care să ne alarmeze că evoluția bolii nu este una favorabilă.

Pe de altă parte, multă lume și-a cumpărat acele pulsoximetre, dar în niciun caz nu trebuie respectată acea informație publicată în spațiul public că dacă saturația scade și sub 80% nu trebuie să te prezinți la spital. Este cât se poate de fals și cât se poate de grav. Saturația normală trebuie să fie undeva peste 93%, iar o scădere a saturației sub 90% reprezintă un prim element de severitate. Orice pacient care are o saturație de sub 90% trebuie să fie evaluat de urgență de către un medic care să stabilească gardul de afectare pulmonară, să stabilească dacă este nevoie de oxigenoterapie, să stabilească cu ce flux se administrează oxigenul, și ce fel de metodă pentru livrarea oxigenului este necesară. 

Sunt convins că pacienții din ultimele săptămâni au ajuns în Terapie Intensivă sau și-au pierdut viața pentru că persoane total iresponsabile eu trimis în spațiul public astfel de informații prin care i-au încurajat să rămână la domiciliu, să nu se trateze și să nu vină în spitale unde vor fi omorâți de către protocoalele de tratament și de către medici”, spune Țincu.

Acesta atrage atenția că perioada în care apar semnele de gravitate sunt la 7-8 zile de la momentul diagnosticului, perioadă în care trebuie să fim extrem de „vigilenți și să observăm orice deteriorare a stării de sănătate”.

„Trebuie să luăm legătura cu medicul de familie căruia îi spunem că suntem pozitivi, el ne va spune ce trebuie să facem. Avem în vedere că trebuie să fim foarte atenți pentru că perioada în care apar semnele de gravitate sunt undeva la 7-8 zile de la momentul diagnosticului, deci în acea perioadă trebuie să fim foarte vigilenți și să observăm orice deteriorare a stării de sănătate, când, ulterior îl sunăm pe medicul de familie și acesta va decide dacă trebuie să mergem la spital sau nu.

Scăderea saturației sub 90%, pentru cei care au aparate acasă, reprezintă un semn suficient de alarmant pentru a te prezenta la medic. Administrarea tratamentelor fără consultarea medicului de familie, fără consultarea unui medic specialist și doar citind de pe internet tot felul de scheme prezentate de diferite persoane reprezintă un risc care poate avea efecte fatale la pacienții respectivi”, conchide medicul Radu Țincu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *