Skip to content
Puterea Știrilor Video

Când Ministerul Sănătății ajunge să fie condus nu de un medic, ci de un economist. Nelu Tătaru: Eu aș fi făcut lucrurile altfel decât Vlad Voiculescu

Inquam Photos / George Calin
" "

Invitat în studioul Puterea Știrilor, deputatul liberal Nelu Tătaru susține că în calitate de ministru al Sănătății, munca de teren este imperios necesară pentru o gestionare mai bună a situației pandemice din spitalele românești. De asemenea, acesta afirmă că, dată fiind profesia sa de medic, ar fi procedat diferit față de ministrul Vlad Voiculescu, demis de la Ministerul Sănătății, care nu are studii medicale.

„Aș fi făcut multe lucruri diferite la Ministerul Sănătății. Avem abordări diferite. Nu cred că a avenit cu ideea de a nu reuși în misiunea lui de ministru, cum nici eu nu am venit cu această gândire. 

" "
" "

Eu sunt chirurg, domnia sa e economist, și atunci cred că am privit de pe alte paliere impulsul nostru în a redresa această pandemie.

Este absolut necesar ca un ministru să meargă pe teren. După cum știți, noi am intrat în luptă cu o boală nouă cu mâinile goale, fără echipamente, fără medicamente, fără materiale sanitare. Nu existau teste, nu exista vaccin și aveam doar personal care era cu mâinile goale și cu pieptul înainte în a apăra o țară.

Eu, la rândul meu un profesionist din sistemul medical, am înțeles că eu trebuie să fiu lângă dânșii și dânșii trebuie să fie lângă mine, doar așa am reușit, în contextul în care un corp medical și-a asumat o misiune destul de grea.

Noi am avut și două luni de stare de urgență în care acest popor a înțeles ce se întâmplă. Gândiți-vă că după 30 de ani, două luni de zile am stat în casă. 

Venind în decembrie după două valuri în care apele se liniștiseră, aveam o reevaluare a 302 spitale. În ianuarie a apărut acel plan de conformare: ce trebuie la fiecare Terapie Intensivă, cât costă, cam care este perioada în care se poate rezolva. Cu ministrul Boloș făcusem acea Ordonanță de Urgență în care 50 de milioane de euro trebuiau să fie folosiți pentru dotarea și reparațiile din Terapie Intensivă. Cred că după două valuri, în decembrie a fost un moment bun de a putea reevalua situația. Cred că asta a păcălit și următoarea echipă de la Ministerul Sănătății, care a crezut ca poate am terminat.

Nu, nu am terminat. Era o campanie de vaccinare în desfășurare și, cum toată lumea s-a dus pe acea campanie de vaccinare, a uitat de pandemie. Ne-am trezit la începutul lui martie că suntem într-un val trei destul de agresiv, mult mai agresiv decât ni l-am închipui și poate o turație mai mică a personalului medical, dar în același timp și a populației care este obosită, într-adevăr”, spune Tătaru.

De asemenea, acesta atrage atenția că, deși numărul infecțiilor cu Sars-Cov-2 a scăzut, rata deceselor înregistrate este într-o continuă creștere.

„E greu să repornești un motor, fie că este populație, fie că este personal medical atunci când toată lumea credea că s-a terminat. Cred că este o expunere a valului trei. Suntem într-o perioadă în care am avut și 1500 de cazuri în Terapie Intensivă și trebuie să ne gândim că aceste cazuri de Terapie Intensivă au suferit infecția cu cel puțin 10-14 zile înainte, deci ceea ce gestionăm în Terapie Intensivă și decesele din aceste zile sunt cele ale celor infectați cu cel puțin 10-14 zile în urmă, de aceea noi avem două săptămâni critice în acest moment. În funcție de cum gestionăm acest moment vom ști cum va fi în două săptămâni. Vedem un număr de cazuri mai mic, 2.900 pe zi, dar în același timp vedem și foarte multe decese.

Numărul de decese este acel tribut al ultimelor cel puțin 14 zile, cei mai mulți internați au comorbidități, care au trecut în cea de-a doua fază a bolii și îi vedem zilele acestea în Terapie Intensivă”, conchide fostul ministru.

1 comentariu la “Când Ministerul Sănătății ajunge să fie condus nu de un medic, ci de un economist. Nelu Tătaru: Eu aș fi făcut lucrurile altfel decât Vlad Voiculescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *