Skip to content
Puterea Știrilor Video

Când ne va lovi o nouă criză economică? Mihai Daraban (CCIR): Crizele sunt ciclice, nu trebuie să credem că vom intra în pacea de 1000 de ani

psnews.ro

Invitat la „Puterea Știrilor”, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a vorbit despre posibilitatea apariției unei noi crize economice. Acesta a spus că o criză reprezintă un lucru ciclic și, prin urmare nu trebuie să eliminăm din calcul ipoteza unei viitoare crize.

“Crizele vor veni, ele sunt niște lucruri ciclice. De exemplu în 2008 a fost acea criză bancară, dublată de o criză a utilităților pe plan mondial. Gândiți-vă că a fost Olimpiada din China în 2008 și jumătate din cimentul planetei pleca în China, jumătate din minereul de fier al planetei pleca în China, la fel și bauxita. Acele lucruri au contribuit și ele la criza care a fost în 2008-2009.

Noi nu importăm minereul de fier de pe alte planete. Sunt niște rezerve, niște mine care au creat niște prețuri uriașe la vremea respectivă. Se vindeau navele la fier vechi în India cu 750 de dolari tona. Adică foarte mult. Deci a fost și o criză și a utilităților, se tranzacționa foarte puțină marfă pe planetă pentru că fiecare își achiziționa strictul necesar.

Acum vedeți, a fost o criză lovită de o chestiune medicală. Vor apărea și alte crize, din alte motive. S-ar putea ca petrolul să-și piardă din importanță, sunt țări dependente de petrol care nu știi ce vor face în perioada post-petrol. Rusia de pildă și-a făcut bugetul bazându-se pe un preț al petrolului de 42,5 dolari pe baril. Nu a sărit de 40 până acum. Aici se pune problema viitoarelor crize, pentru că acestea s-ar putea să fie geopolitice, s-ar putea să se ajungă la o zonă conflictuală. Deci nu știm ce se va întâmpla, dar nu trebuie să credem că vom intra în pacea de 1000 de ani”, a declarat Mihai Daraban la „Puterea Știrilor”.

Amintim că Banca Mondială a avertizat că economia mondială se va contracta cu 5,2% în acest an, subliniind că pandemia de COVID-19 a avut un impact rapid şi masiv în pofida măsurilor de asistenţă financiară fără precedent. Aceste previziuni indică daune economice şi mai mari faţă de estimările din aprilie ale Fondului Monetar Internaţional, care a evocat o contracţie globală de 3% în 2020.

Banca Mondială a avertizat luna trecută că pandemia va duce în sărăcie 60 de milioane de oameni în acest an, dar instituţia financiară intenţionează să crească semnificativ această estimare, în următoarele săptămâni.

De asemenea, Banca Mondială avertizează că riscul continuării pandemiei, producerea de turbulenţe pe pieţele financiare şi retragerea firmelor din lanţurile de distribuţie globale ar putea declanşa o prăbuşire şi mai mare a PIB în acest an, de 8%, urmată de o redresare slabă în 2021, de puţin peste 1%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *