Când pot românii se se pensioneze anticipat, dar și care este limita de vârstă?

Sursa foto: Freepik

În contextul muncii, noua lege a pensiilor a fost publicată în Monitorul Oficial. În prezent, românii care doresc să se pensioneze anticipat, trebuie să știe care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească.

Astfel, noua lege a pensiilor, specifică foarte precis câți ani trebuie să cotizezi pentru a ieși anticipat la pensie sau pentru limită de vârstă.

În anexa cu numărul cinci, din noua lege a pensiilor, sunt menționate toate condițiile pe care românii trebuie să le îndeplinească pentru a ieși la pensie anticipat, dar și care este stagiul minim sau complet de cotizare.

Astfel, stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

În ceea ce privește stagiul complet de cotizare contributiv, acesta este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare.

Aşadar, persoanele asigurate în sistemul public de pensii, care îndeplinesc condițiile de pensionare conform alineatului (1), au opțiunea de a rămâne în activitate, cu acordul angajatorului, până la atingerea vârstei de 70 de ani, anual.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: