Când sare euro de 5 lei. Previziunile analiștilor privind inflația și creșterea PIB

CFA
Sursa foto: facebook

Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociația CFA România a scăzut în luna septembrie 2023, potrivit unei informări remise presei.

Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA Romania declara: “Încetinirea creșterii economice precum și noile măsuri fiscale s-au reflectat și în componenta de condiții curente a indciatorului de încredere, componenta care a înregistrat o scădere de 6,6 puncte fata de exercițiul anterior. De asemenea, conduita politicii fiscale s-a reflectat în anticipațiile de defict bugetar pentru anul current, deficitul anticipat pentru acest an înregistrând cea mai mare valoare de la începutul anului.”

Indicatorul de Încredere Macroeconomica al Asociației CFA Romania a scăzut ușor în luna septembrie, (cu 0,5 puncte) la valoarea de 47,4 puncte. Aceasta situație s-a datorat scăderii componentei de condiții curente. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a scăzut față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 6,86%.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 84% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Nu a fost înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0169 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0607 lei pentru un euro.

Referitor la evoluția preturilor proprietăților rezidențiale în orașe, 53% dintre participanți anticipează o scădere a acestora în timp ce 42% dintre participanți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea 73% dintre participanți consideră că preturile actuale sunt supraevaluate, iar 21% că sunt corect evaluate.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: