Skip to content
Educație

Când se închid școlile în valul 5: Totul depinde de gradul de ocupare a paturilor ATI

Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat vineri că autoritățile doresc menținerea deschisă a școlilor, fără a pune în pericol funcționarea spitalelor. Prin urmare, măsura închiderii școlilor va avea loc în cel de-al cincilea val al pandemiei de COVID-19 când într-un județ, sunt ocupate 75% din paturile de spital destinate pacienților COVID-19 din respectivul județ. Când se atinge acest prag ar urma ca toate școlile din județul respectiv să treacă în online, pentru cel puțin o săptămână, când se va face o nouă raportare.

Ne dorim din luând în considerare ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani să ținem școlile deschise, nu cu orice preț, ci trebuie să adaptăm modul cum deschidem școlile sau le menținem dechise în funcție de evoluția epidemiologică dar și de particularitățile tulpinii Omicron. Are o transmisibilitate mult mai mare. Numărul de cazuri internate se situează în jurul de 2-2,5% din numărul persoanelor nou infectate.

Noi am reflectat împreună cu colegii de la INSP să găsim o soluție rezonabilă care să permită dechiderea, funcționarea școlilor și luarea unor măsuri care să împiedice blocarea sistemuluid e sănătate.

Trebuie să înțelegem că sănătatea acestei generații de copii depinde de funcționarea școlii. Am prevăzut o situație când școlile dintr-un județ se închid, când 75% dintre paturile destinate pacienților COVID sunt ocupate, atunci recomandăm închiderea școlii. Ne dorim ca atingerea acestui parametru să fie întârziată sau să nu aibă loc”, a spus Alexandru Rafila.

Acesta a subliniat că în prezent, nivelul cel mai ridicat de ocupare a paturilor este atins în Sueava (34)% și Cluj (28)%.

În Bucuresti si Ilfov nivelul ocupării paturilor este de 16%, iar la nivel național gradul mediu al ocupării paturilor este tot de 16%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *