Skip to content
Politică

Când se trage linie: CULISELE colaborării Piperea-Tudose. Ultimele manevre ale lui Isărescu EXCLUSIV

CurieruldeValcea.ro

Avocatul Gheorghe Piperea a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, la o zi după ce și-a anunțat demisia din funcția de consilier onorific al prim-ministrului Mihai Tudose.

CITIȚI ȘI: DEMISIE răsunătoare în Guvern: Cine și-a imaginat că sunt manipulabil, s-a inșelat!

Concret: juristul a mărturisit redacției PSnews.ro impresiile pe care i le-a lăsat colaborarea cu premierul, arătând pe ce zone ale activității guvernamentale ar trebui ca acesta să se concentreze mai mult decât până acum.

„Cu excepția unei pauze de discuții de vreo lună de zile (în care n-am putut să vorbesc cu el deloc), mi s-a părut că este un om deschis, bine intenționat, nu mi s-a părut că atunci când vorbesc trec vorbele prin domnia sa ca prin sticlă (așa cum se întâmplă cu multe alte persoane) și în rest nu pot decât să îi urez să fie tare, pentru că deocamdată – cu excepția unor lucruri pe care le-am criticat la Codul Fiscal – pare să fi făcut treabă bună. Mă rog – mai e o excepție: faptul că se schimbă destul de frecvent legislația fiscală, iar din punctul de vedere al afacerilor este într-adevăr destul de neplăcut, de periculos. Eu vă vorbesc nu numai în calitate de cetățean informat, ci și în calitate deadministrator judiciar al două companii mari (Oltchim și RADET – n.r.), unde lucrează 6.500 de angajați și e nevoie de o anumită predictibilitate ca să faci bugete, planuri. Când se schimbă legislația fiscală așa de frecvent sau când astăzi se vorbește despre un proiect, iar mâine se schimbă, este contraproductiv. Dar în rest, dacă continuă ideea de a insista în recuperarea de la firmele mari a acelor impozite ocolite sub formă de «optimizare fiscală», dacă insistă pe ideea de a localiza impozitele și taxele – adică să se plătească impozitele și taxele acolo unde se creează plusvaloarea (inclusiv la TVA mă refer) -, (Tudose – n.r.) o să facă o treabă bună.

Sper ca creșterea economică de 7% anunțată astăzi (marți – n.r.) de Comisia de Statistică să nu se întoarcă împotriva economiei. Sper să facă față la atacul concertat din partea BNR cu privire la ROBOR, inflație și cursul de schimb. Eu de-aia am și răbufnit ieri: imediat ce s-a întâmplat ieșirea de la DNA a domnului Dragnea, a sărit cursul euro la 4,7 lei și imediat bineînțeles că au început justificările că se întâmplă chestiunea asta din cauza turbulențelor politice. Mie mi se pare că ce s-a întâmplat ieri îi vine mănușă domnului Isărescu. Sper – repet – ca domnul Tudose sau cine va fi premier să poată să facă față acestor situații și să le corecteze din timp, pentru că pârghii există: în afară de colaborarea pe elaborarea bugetului (care trebuie să fie făcută cu BNR pe osatură – pe chestiunile ce țin de indicatorii macroeconomici: salariul minim, inflația, cursul de schimb șamd), să poată să existe și pârghia ca ministrul Finanțelor să poată participa la Consiliul de Administrație al BNR, respectiv să participe la discuțiile din comitetul acela mega-galactico-cosmic al domnului Isărescu, de macrostabilitate”, a detaliat Piperea.

Rugat să numească principalul punct forte și principala vulnerabilitate a guvernării Tudose, avocatul Piperea s-a referit la tratamentul aplicat contribuabililor, respectiv instabilitatea componenței Executivului.

„Principalul punct forte este această decizie de a renunța la standardul dublu în ceea ce privește marii contribuabili în raport de micii contribuabili (mă refer la companii publice, nu numai la corporațiile multinaționale sau transnaționale). Ăsta este principalul punct forte – sper să țină cât mai mult acest lucru, pentru că e un trend european, de altfel. E vorba de o directivă europeană cu localizarea impozitului pe profit, iar în 2019 se va emite o directivă europeană cu localizarea TVA-ului (e un proiect anunțat de comisarul european pentru fiscalitate Pierre Moscovici).

Iar principalele vulnerabilități sunt tocmai mișcările imprevizibile și un pic cam prea grăbite în componența Guvernului”, a explicat profesorul universitar.

Pentru că juristul adusese vorba despre cursul valutar, i-am amintit faptul că zilele trecute Mugur Isărescu – guvernatorul Băncii Naționale a României – declarase că aprecierea euro nu se petrece numai în raport cu leul, ci și cu alte valute de pe continent, oficialul BNR vorbind despre o tendință europeană. La rândul lui, Gheorghe Piperea a negat această ipoteză, denunțând relaxarea cantitativă practicată în ultimii ani de către banca centrală de la București.

„Cum să se întâmple acest lucru? În continuare, în România se practică acea relaxare cantitativă. Opinia publică nu e conștientă de acest lucru, pentru că l-a ținut sub tăcere domnul Isărescu, dar, dacă vă uitați cu atenție, veți vedea un ditamai elefantul care se găsește în interiorul clădirii – e vorba despre masa monetară M1, banii printați de BNR: în 2014 erau circa 100 de miliarde de lei în circulație; la ora actuală sunt 200 de miliarde, în doar 3 ani. Lumea nu-și dă seama, dar valoarea banului din punctul acesta de vedere practic s-a înjumătățit”, a argumentat Piperea.

Întrebat dacă această relaxare cantitativă reprezintă principala cauză pentru inflația cu care ne confruntăm, Gheorghe Piperea a răspuns: „Asta una la mână. În al doilea rând, este și o cauză principală pentru creșterea ROBOR: faptul că există foarte mulți bani în circulație. De asemenea, există foarte multă lichiditate la bănci, care rezultă din depozitele care sunt probabil de 60 de miliarde de euro, dintre care cel puțin 40 de miliarde sunt banii populației. Asta a dus la un exces de lichiditate care foarte multă vreme a putut să păstreze aparența unui ROBOR foarte scăzut și deci aparența unor credite în lei foarte ieftine. Numai că chiar domnul Isărescu a spus că epoca dobânzilor mici a apus”.

„Deci această creștere a valorii euro este controlată. Nu este în sine rea această idee, pentru că poate să mai calmeze din importuri. România importă foarte mult – are o balanță de cont curent foarte proastă în momentul de față (e un deficit de vreo 10 miliarde de euro), iar exporturile sunt deocamdată un pic trase înapoi de un curs foarte mic al euro în raport de ceea ce ar trebui să se întâmple. Ar trebui să spui că asta este o politică monetară, că vrem să descurajăm importurile și să încurajăm exporturile, cât mai poți să faci chestiunea asta, pentru că în curând o să trecem la euro, iar lucrurile astea nu se mai pot face.

Masa monetară care se află în circulație în momentul acesta ne spune cu totul altceva decât cursul de doar 4,7 lei/euro. Ar trebui să fie mult mai mult, însă este un curs pe care în sine, într-o «flotare controlată» (cum îi place domnului Isărescu să o denumească), în așa fel încât să apară salturi în momentele tensionate ale societății și în momentele în care există o mănușă a turbulențelor politice care poate fi folosită. Se întâmplă și când poziția de guvernator a domnului Isărescu e cam pusă în pericol. În septembrie, era cât pe-aci să fie o audiere în Parlament a domnului Isărescu, dar dumnealui s-a prefăcut că este în concediu și l-a trimis pe prim-viceguvernator (pe Florin Georgescu – n.r.). Acum, este un raport care se discută în Parlament. Adică vorba vine: «se discută». Este numai prezentat; nici măcar nu este citit. În momente dintr-astea, e bine să te asiguri că nu ai niciun fel de surprize. Nu-mi place că spun chestiunea asta, dar asta este realitatea. Sper ca Guvernul – oricare ar fi el – să fie foarte atent cu astfel de mișcări de laborator”, a încheiat Piperea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *