Skip to content
Puterea Știrilor Video

Când se va rupe, efectiv, Marea Britanie de UE. Iulian Fota: Acum nu este sfârșitul relației cu Uniunea Europeană

psnews.ro
" "

Invitat la „Puterea Știrilor, Iulian Fota, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, a precizat că Marea Britanie se află pe ultima sută de metri a aventurii sale în UE, după votul de miercuri din Parlamentul European. Analistul menționează, însă, că Brexit-ul nu va fi efectiv și definitiv decât la sfârșitul anului.

Efectiv, suntem pe ultima sută de metri. Nu este sfârșitul relației Marii Britanii cu Uniunea Europeană, partea a doua a Brexitului va fi negocierea unei relații între Marea Britanie și UE. Deci, la sfârșitul lunii decembrie, Marea Britanie iese din UE”, a spus Iulian Fota.

" "

Fostul consilier prezidenţial spune că votul de miercuri este o formalitate, deoarece britanicii au votat într-un număr copleșitor pentru Partidul Conservator și se știa că Boris Johnson își dorește Brexit-ul.

Problemele mari au fost în Marea Britanie. După ce britanicii s-au grăbit și au votat pentru Brexit, au început să se gândească la ce au votat, dar și la costuri. Perioada anterioară referendumului a fost una de maximă superficialitate și emoție. Cei care au votat pentru rămânere, au încercat să îi convingă pe ceilalți ce înseamnă părăsirea UE. Costurile sunt binecunoscute, iar multe centre de cercetare britanice au evaluat aceste costuri și vorbim de câteva procente din PIB-ul Marii Britanii.

Brexit-ul a slăbit Marea Britanie și economic, și ca influență politică, așa cum a afectat și UE. În Marea Britanie s-a produs o fractură între grupări și niciuna nu avea majoritatea să impună direcția. Un an jumătate – doi, Marea Britanie nu a putut să găsească o direcție, pur și simplu se certau între ei încotro să meargă Marea Britanie.

Lucrurile au fost tranșate de abia în toamna anului trecut, când surprinzător, Boris Johnson a avut o victorie atât de categorică, dând putere guvernului în acest sens. Europa nu a avut alte pârghii, nu putea decât să aștepte voința poporului britanic, pentru că așa e corect și așa e democratic”, a declarat la „Puterea Știrilor”, Iulian Fota.

" "

1 comentariu la “Când se va rupe, efectiv, Marea Britanie de UE. Iulian Fota: Acum nu este sfârșitul relației cu Uniunea Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *