Când va avea loc rotativa guvernamentală. Termenul înaintat de senatorul PSD Daniel Zamfir la Puterea Știrilor

Daniel Zamfir PS News

Invitat la Puterea Știrilor, senatorul Daniel Zamfir, președinte în Comisia parlamentară de anchetă pentru stabilirea cauzelor creşterii substanţiale a preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice din Senatul României, a reiterat mesajul social-democraților potrivit cărora „până nu se rezolvă greva din învățământ, până nu se întorc profesorii la școală, rotativa guvernamentală nu va avea loc”. Înțeleg că profesorii n-au încredere în ce promit guvernanții și pe undeva au dreptate să fie așa, a mai adăugat senatorul PSD, care a susținut și că ar trebui, totuși, „să existe un moment de încredere, că altfel nu se poate lucra”.

„A spus și premierul Ciucă și a anunțat și Marcel Ciolacu. Până nu se rezolvă greva din învățământ, până nu se întorc profesorii la școală, rotativa nu va avea loc. Este, de fapt, până la urmă, și lucrul pe care și l-a asumat prim-ministrul Ciucă când a anunțat că nu va demisiona până când nu se va încheia greva din educație. Până la urmă, este un lucru absolut firesc. Nu poți, într-o astfel de situație, să îți dai demisia. Până la urmă, cu cine negociază oamenii ăștia? Cu un guvern care n-are Putere, un guvern interimar? Nu. Rotativa va avea loc. Discuția de ce e blocată acum? Înțeleg că profesorii n-au încredere în ce promit guvernanții și pe undeva au dreptate să fie așa, având în vedere că cei mai mulți își amintesc despre legea care mărea cu 50% salariile și care a fost abrogată de guvernul Boc în prima ședință de guvern. Evident că existând acele antecedente, profesorii reclamă această lipsă de încredere. Dar pe de altă parte, cred că trebuie să existe un moment de încredere, că altfel nu se poate lucra.

Faptul că s-a trecut în acea expunere de motive pașii care urmează să se facă în legea salarizării unitare, mie mi se pare un semn de încredere pe care Guvernul l-a dat profesorilor. Acum nu știu dacă rotativa guvernamentală va avea loc, într-adevăr, până la sfârșitul acestei săptămâni, dar cred că, și aici este strict o estimare personală, având în vedere și calendarul rotației, care înseamnă până la urmă audieri de miniștri ș.a.m.d., eu cred că cel mai târziu până la sfârșitul săptămânii viitoare vom avea un nou guvern”, a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir, la Puterea Știrilor.

Potrivit unor surse politice, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a mers marți la Guvern pentru a discuta cu premierul Nicolae Ciucă despre greva profesorilor. Guvernul intenționează să rezolve în această săptămână prin OUG problemele ridicate de sindicaliștii din poliție și sănătate. „Executivul va adopta Ordonanță de Urgență care să cuprindă aducerea grilelor de salarizare pentru cele două categorii la nivelul anului 2022”, au mai precizat sursele citate.

Rotativa guvernamentală, moment amânat din cauza grevei generale din sistemul preuniversitar, ar urma să aibă loc la finalul acestei săptămâni, când coaliția de guvernare speră să ajungă la un acord final cu sindicaliștii din educație.

Surse politice susțin că premierul Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze la finalul săptămânii, pentru a-i ceda locul lui Marcel Ciolacu. Totul cu o singură condiție: greva profesorilor să se termine până atunci.

Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări, joi că rotativa guvernamentală „se va face” și a subliniat că nu există „niciun fel de complicație” în interiorul coaliției de guvernare. Președintele României a fost întrebat dacă procesul va mai avea loc sau nu până la toamnă, în condițiile în care a fost deja amânat din cauza grevei profesorilor.

„Se va face (n. red. – rocada premierilor la guvern). Nu există niciun fel de complicație și problemă în interiorul coaliției și vă spun aceste lucruri fiindcă am discutat cu ei. Rotația se va produce dar toți au înțeles că nu se poate face în același timp negocierea acestei greve, care se dovedește a fi foarte dificilă din multe motive, și rotația în același timp. Clasa politică a înțeles solicitările dascălilor, guvernul a înțeles, coaliția a înțeles. Repet, ceea ce au cerut – act normativ în Monitorul Oficial – s-a dat. Iar negocierile politice pentru rotație se vor finaliza cât de curând și se va trece la treabă”, a spus Klaus Iohannis, de la summit-ul CPE din Republica Moldova.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu spune că dacă nu se respectă protocolul, se va ajunge la alegeri anticipate. „Scenariul cel mai probabil este ca rotaţia prim-ministrului să fie realizată până la finalul acestei sesiuni parlamentare. Cred că este important să ne raportăm şi la activitatea Parlamentului şi la cererile de plată din PNRR. Pentru PSD lucrurile sunt destul de clare, fie respectăm protocolul, fie automat coaliţia nu mai poate funcţiona şi singura soluţie posibilă, singura alternativă este să mergem înapoi la români la alegeri, alegeri anticipate”, a declarat europarlamentarul PSD – Victor Negrescu.

Rocada premierilor ar fi trebuit să se facă pe 26 mai, însă a fost amânată din cauza crizei din Educație.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: