Skip to content
Politică

Când va fi citită și votată în Parlament moțiunea de cenzură. Guvernul Orban nu scapă de emoții

Inquam Photos / George Calin

Senatorul PSD Radu Oprea a declarat miercuri, la Antena 3, că votul asupra moțiunii de cenzură va avea loc în Parlament în luna septembrie.

Social-democratul a explicat că, dacă votul ar avea loc în luna august, liberalii vor merge la CCR spunând că fiind sesiune extraordinară nu se mai poate depune a doua moțiune de cenzură pentru că deja a trecut una în prima parte a anului și legea spune că nu pot iniția două moțiuni de cenzură în aceeași sesiune cu excepția cazului în care Guvernul își asumă răspunderea în Parlament pentru o lege.

Votul va fi în prima săptămână din luna septembrie, pentru a nu avea probleme”, a declarat senatorul PSD.

Aritmetica parlamentară nu este de partea PNL

În 30 iulie, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că social-democraţii au decis depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Orban în luna august.

PS News a consultat site-ul Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului și vă prezintă cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare şi, în acest context, numărul de voturi de care PSD ar avea nevoie ca să dea jos Guvernul Orban. Astfel, PSD, ALDE și PRO România, cele trei partide care au anunțat în mod categoric că vor susține înlăturarea Guvernului Orban însumează 231 de voturi: Partidul Social Democrat și ALDE au 210 de parlamentari (139 deputaţi şi 71 de senatori), iar PRO România are 21 de deputați și 4 senatori. Aşadar, PSD poate conta oficial pe 235 de voturi, reușind cu lejeritate să trimită acasă echipa condusă de Ludovic Orban.

În plus, cele 3 formațiuni se pot baza și pe voturile minorităților, care întotdeauna au votat alături de puterea parlamentară, deținută în prezent de PSD. În acest caz, ar rezulta un plus de 17 parlamentari, care s-ar adăuga celor 235 de voturi pe care deja le au cei de la PSD, ALDE și PRO România. De altfel, tradiţia parlamentară arată că mai mereu cinci-şase deputaţi ai minorităţilor votează alături de PSD, astfel că moțiunea social-democraților poate trece fără probleme, chiar și fără votul UDMR.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *