Avocatul lui Cătălin Cherecheș, Mihai Doseanu, a vorbit la emisiunea „Puterea Știrilor” despre cazul clientului său. Acesta a spus că în cazul dosarului de la Tribunalul Maramureș nu există nici o acuzație oficială împotriva lui Cherecheș.
„Ce pot eu să vă spun? Că eu am făcut o solicitare oficială Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, unde se află în instrument. Are un astfel de dosar și mi s-a comunicat că dl. Cherecheș nu are nicio calitate în acel dosar și că nu s-a formulat nicio acuzație oficială împotriva dumnealui privind vreo eventuală infracțiune care ar fi fost comisă în legătură cu plecarea dumnealui din țară. Acum sigur pare așa surprinzător ca după trei luni de zile aproximativ să nu fie formulată niciun fel de acuzație, deși pe toate posturile de televiziune mai multe persoane din sistemul judiciar s-au exprimat clar în sensul comiterii unor eventuale infracțiuni. Acum fie nu sunt probe că s-a comis vreo infracțiune, fie practic se refuză în mod intenționat conferirea unei calități oficiale tocmai pentru limitarea exercitării dreptului la apărare.
Acesta este în Germania. În continuare procedura de extrădare este în desfășurare. Este o corespondență între autoritățile române, cu autoritățile germane și cu avocatul domnului Cherecheș din Germania”, a spus avocatul.
Pe de altă parte, jurnalistul Mihai Belu, a declarat la „Puterea Știrilor” că primarul este anchetat pentru fugă din țară.
„Primarul este anchetat pentru fuga din țară. În primul rând, acolo atenția autorităților se îndreaptă către polițiștii de frontieră, care sunt suspectați cumva că l-au ajutat. Însă în dosarul ăsta, exact cum spunea și dl. avocat, nu i-au dat o calitate tocmai ca să nu poată să se apere și cumva au ridicat niște dispozitive să le facă expertiză. Probabil că e o faptă care se cercetează fără autor și după ce strâng mai multe probe, fără să aibă opoziția avocaților, vor stabili cine să aibă o calitate de suspect în dosar.
E și Germania printre țările care mai refuză extrădările în ceea ce privește respectare drepturilor omului. Pe de altă parte, eu țin minte când m-am uitat pe achiziția de bilete de avion pentru extrădări se evitau escalele în Germania. Cumva are o legislație care este permisivă și e favorabilă celor care se ascund și atunci probabil că o să dureze mai mult procedurile de extrădare. Înțeleg că dl. Cherecheș are acolo și niște rude. Deci a avut cine să-l îndrume să își pregătească apărarea.
Să știți că nici în Germania, nici în Italia, nu sunt nici de judecătorii așa cum ne imaginăm noi, corupție este și acolo. Adică foarte mulți dintre fugari apelează la niște metode tradiționale, cunoscute și în România”, a spus Mihai Belu.
De ce durează mult procedura de extrădare
Mihai Doseanu a explicat și de ce durează mult procedura de extrădare în cazul lui Cătălin Cherecheș
„Dacă o să revedem declarațiile de la momentul la care a fost inițiată procedura de extrădare, a cerut părerea și nouă și s-au exprimat puncte de vedere și din partea autorităților române. Eu am spus atunci că estimez că cel mai devreme o procedură de extrădare în cazul domnului Cherecheș, indiferent că se va admite sau se va respinge, ar dura între 3 și 6 luni de zile. Atunci am fost contrazis. A spus nu, domnule, 45 de zile maxim se va finaliza. Iată că, din păcate, am avut dreptate.
Proceduri în care se verifică atât aspectele prezentate de către autoritățile române, cât și apărările și motivele de eventual refuz a extrădării prezentate de către dl. Cherecheș prin intermediul avocaților dumnealui. Asta în condițiile în care vă reamintesc că Administrația Națională a Penitenciarelor a oferit condiții speciale pentru dl. Cherecheș, adică condiții privilegiate față de ceilalți deținuți.
Cred că suntem spre finalul procedurii de extrădare, dar, repet, sunt niște elemente care trebuie verificate. Nu vreau să repet ceea ce deja am spus. Din păcate, există niște elemente obiective că dosarul domnului Cherecheș nu a fost judecat în mod corect și de către un complet imparțial, în condițiile de incompatibilitate clară a unui magistrat care a dat soluția în apel”, a spus avocatul.
Jurnalistul Mihai Belu consideră vă avem parte de o joacă în acest caz.
„E o joacă, se joacă într-adevăr în la străinătate și avem exemplu din Anglia, unde Adamescu în continuare nu e extrădat, acolo se discută și aspecte legate de proces. Deci de o discuție lungă și în funcție de felul în care judecătorii în Germania văd lucrurile astea vom avea o decizie”, a spus Mihai Belu.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News