Skip to content
Politică

Când va începe să funcționeze Comisia de evaluare a democrației propusă de Călin Popescu Tăriceanu?

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a vorbit în emisiunea „Lumini și umbre” de la B1 TV despre Comisia pentru evaluarea democrației.

Șeful Senatului a precizat că această comisie „a fost votată de Parlament și vă pot spune că din această săptămână a pornit la treabă”.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că „această Comisie va trebui să facă în așa fel încât societatea românească să înțeleagă că în centrul preocupărilor și rolul statului este acesta de a apăra libertățile individuale fără ca să permită altor instituții ca prin acumularea de putere excesivă să ajungem ca cetățenii să sufere

Am început să ne preocupe corupția, dar când vorbim de corupție ne preocupă corupția financiară,  mai există și alte forme de corupție. Aceste alte forme de corupție derivă din exercitarea neîngrădită fără control a puterii care poate să ducă la abuz de putere. Și cazul cel mai evident pe care îl avem la îndemână este cazul acestei cetățene Rarinca. Eu nu vorbesc de decizia Curții. În momentul în care ai intrat în conflict cu conducătorul sistemului vedem ce s-a întâmplat. Acest lucru nu poate să ne lase complet indiferenți și să considerăm că aceasta este normalitatea (…)

Această Comisie va trebui să facă în așa fel încât societatea românească să înțeleagă că în centrul preocupărilor și rolul statului este acesta de a apăra libertățile individuale fără ca să permită altor instituții ca prin acumularea de putere excesivă să ajungem ca cetățenii să sufere (…)

Vreau ca această Comisie să facă apel la expertiza celor mai buni profesioniști din domeniile pe care le vizăm. Nu este o Comisie în care pe criterii, hai să spunem partinice, să decidem asupra unor chestiuni care au reverberație în întreaga societate.  Deci, eu aș dori să văd această Comisie și, de altfel, acesta a fost și mesajul pe care l-am dat, să ceară din partea mediului academic, celor mai buni profesori de drept constituțional, administrativ, din alte domenii, să ceară punctul de vedere al altor experți așa cum este și firesc, ca pe baza criteriilor de evaluare ale statului de drept care funcționează în toată Europa”, a spus șeful Senatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *