Skip to content
Economie

Când vine criza cea mare? Va rezista România unui șoc economic ca cel din 2008? Ce spune președintele CCIR, Mihai Daraban

blogs.iadb.org

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, susține că sistemul bancar ar putea oricând declanșa o criză financiară de magnitudinea celei din 2008. ”Văd că băncile în continuare mențin acest joc de care văd că nu s-au lecuit, pe care l-au făcut și în 2008. Sunt încurajate în continuare creditările acestea care după părerea mea sunt lipsite de o bază solidă. Băncile fac și prețuri la locuințe, dar văd că scăpat mersurile și  va fi o problemă când nu vor mai fi cereri și atunci va fi momentul în care se va intra într-o criză financiar care se pare că este ciclică. După părerea mea, pleacă totul din sistemul bancar”, a declarat președintele CCIR pentru PS News.

În privința șanselor României de-a ieși cu bine dintr-un astfel de șoc financiar, Mihai Daraban este de părere că o criză nu ne-ar afecta atât de profund, economia noastră fiind una de subcontractări.

”România este un angrenaj în cadrul economiei Uniunii Europene. Avem vreo 23.000 de firme cu capital german în România, vreo 48.000 de firme cu capital italian, vreo 9.600 de firme cu capital francez, deci noi suntem într-un angrenaj. Vrem, nu vrem, ne place sau nu ne place să recunoaștem suntem o economie de subcontractări. Nu putem să vorbim acum despre faptul că România are un produs național cu valoare adăugată mare cu care ne mândrim la export.

Noi ne mândrim la export doar cu lucrurile făcute de străini la noi în țară. Nu sunt foarte pesimist că o criză ne-ar afecta profund pentru că noi avem această economie: 75% din schimburile noastre sunt cu Uniunea Europeană, vreo 10% sunt cu zona europeană care nu este în Uniunea Europeană și restul de 15% cu restul lumii. De aceea nici nu am simțit profund criza pentru că nu am fost atât de expansivi comercial. Ne-am văzut de lucrul nostru, de a lucra pentru partenerul din străinătate. E un adevăr pe care trebuie să îl acceptăm. Trebuie să știm cine sunt jucătorii din teren. Trebuie să înțelegem cine sunt cei care contribuie foarte mult la export pentru că exportul este o variabilă din definiția PIB-ului.

Cred că ținta guvernanților, a mediului de afaceri este de a aduce acele investiții în România pentru acele bunuri pe care le solicită consumatorul din România. Să ne uităm la cifra importului și să învățăm că acea cifră este cel mai bun sondaj în rândul consumatorului, iar de aici să încercăm să aducem acele investiții ca să satisfacă acea dorință de cumpărături pe care o avem”, a precizat Daraban.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *