Skip to content
Puterea Știrilor Video

Când vom avea antivirale în farmacii. Medicul Remus Mihalcea (PSD): Ele au efect dacă sunt administrate în primele 5-7 zile de la debutul bolii

Facebook/Remus Mihalcea

Deputatul PSD Remus Mihalcea, fost manager al Spitalului Colentina, a explicat la Puterea Știrilor care este rolul înființării celor 230 de centre de diagnostic și tratament Covid anunțate de Guvern.

Medicul susține că înființarea acestor centre „este o premieră la noi în țară”. Aici vor putea primi tratament antiviral sau li se va putea elibera o rețetă pe baza căreia vor putea obține tratamentul din farmacii, spune Remus Mihalcea. Medicul amintește și că au fost aprobate cele trei medicamente, Favipiravir, Paxlovid și Molnupiravir, care se se vor administra pacienților în primele zile de la debutul bolii. „Este foarte important de știut că ele au efect dacă sunt administrate în primele 5-7 zile de la debutul bolii”, atenționează deputatul PSD.

„După cum bine știți, s-a pus la punct crearea centrelor de tratament al pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2. Aceste centre sunt create special pentru pacienții depistați pozitiv cu un test antigen sau un test Real Time PCR, iar în baza rezultatului, oamenii se pot prezenta pentru a primi tratament și pentru a fi evaluați. Aici vor putea primi tratament antiviral sau li se va putea elibera o rețetă pe baza căreia vor putea obține tratamentul din farmacii. Urmează să fie asigurat stocul farmaciilor cu circuit deschis cu tratament antiviral.

Voiam să vă mai spun că au fost aprobate cele 3 molecule: Favipiravir, Paxlovid și Molnupiravir. Toate acest molecule se vor administra pacienților în primele zile de la debutul bolii. Este foarte important ca pacienții, la primele simptome, să se testeze pentru a iniția tratamentul cât mai devreme. Este foarte important de știut că ele au efect dacă sunt administrate în primele 5-7 zile de la debutul bolii. După această perioadă nu mai au efectul scontat. De asemenea, ele se adresează pacienților cu forme ușoare sau medii, care au un potențial de a evolua spre forme severe sau chiar deces.

Sunt foarte importante aceste centre și pentru ca oamenii să fie informați. Dacă diagnosticul este corect și tratamentul este inițiat încă de la primele zile de la debutul bolii, în așa fel reușim să scădem presiunea de pe sistemul sanitar, internări. Toate aceste lucruri se traduc prin costuri, costuri mai puține”, deputatul PSD Remus Mihalcea, fost manager al Spitalului Colentina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *