Skip to content
Politică

Când vom avea gaze din Marea Neagră. Ciucă: Exploatarea în perimetrul Neptun Deep va începe cel mai devreme la sfârşitul anului 2026

Pixabay

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, la Brăila, despre legea offshore pe care a semnat-o în cursul dimineţii, împreună cu liderii coaliţiei, că o cantitate suficientă de gaz va duce la scăderea preţului şi pentru cetăţenii români, iar toate aceste demersuri sunt făcute pentru a asigura stabilitatea şi echilibrul pentru o viaţă normală a cetăţenilor. Şeful Executivului a arătat că, prin acest proiect legislativ, se asigură cadrul necesar astfel încât exploatările de gaze naturale să poată să asigure, pe de-o parte, independenţa faţă de gazul rusesc, dar şi cantitatea necesară de gaze şi în acest interval de timp, 2022-2027, să putem să gândim dezvoltarea industriei chimice care să poată să folosească aceste gaze naturale.

Premierul a afirmat că, împreună cu ceilalţi doi lideri ai coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor, au semnat, astăzi, Legea offshore, o lege atât de aşteptată pentru că odată intrată în vigoare, se va asigura stabilitate şi predictibilitate legislativă pentru investitori, se vor debloca investiţiile în offshore şi onshore şi astfel resursele de gaze naturale din Marea Neagră vor putea fi exploatate.

”De asemenea, resursele onshore de mare adâncime din judeţul Buzău vor putea să înceapă a fi exploatate”, a precizat premierul.

Nicolae Ciucă a menţionat că ceea ce aduce nou această lege este vorba despre un regim fiscal competitiv prin care statul va putea să beneficieze de 60% din venituri şi investitorii de 40% din venituri.

”Ca atare, prin această lege, cu certitudine începând din acest an vom avea pentru prima dată compania Black Sea Oil & Gas livrând gaze cred că nu mai târziu de jumătatea anului; exploatează un perimetru de unde va asigura aproximativ un miliard de metri cubi pe an. Exploatarea în perimetrul Neptun Deep va începe cel mai devreme la sfârşitul anului 2026, începutul anului 2027. Totodată, în onshore la Caragele în judeţul Buzău, exploatarea gazelor la mare adâncime va începe la începutul anului 2024”, a arătat şeful Executivului.

Premierul a menţionat că, practic, prin acest proiect legislativ, se asigură cadrul necesar astfel încât exploatările de gaze naturale să poată să asigure, pe de-o parte, independenţa faţă de gazul rusesc, pe de altă parte, să asigure cantitatea necesară de gaze şi în acest interval de timp, 2022-2027, să putem să gândim dezvoltarea industriei chimice care să poată să folosească aceste gaze naturale.

”Ştim foarte bine că ne găsim într-o perioadă în care este foarte mare nevoie de fertilizatori, de îngrăşăminte pentru agricultură. Din cauza lipsei cantităţilor de gaz, combinatul Azomureş nu a reuşit până în acest moment să pornească producţia. Argumentele pentru a putea să creştem şi să ne asigurăm independenţa în ceea ce înseamnă asigurarea resurselor de gaz şi producţia sunt cât se poate de evidente. Mai mult decât atât, o cantitate suficientă de gaz sigur va duce la scăderea preţului şi pentru cetăţenii români, pentru că până la urmă toate aceste demersuri le facem pentru a asigura stabilitatea şi echilibrul pentru o viaţă normală a cetăţenilor noştri”, a mai spus Ciucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *