Când vor intra banii de pensii în ianuarie 2024. Creșteri de 13,8%

pensie talon bani
Sursă foto: X

Invitată în emisiunea Puterea Știrilor, Simona Bucura-Oprescu, ministru al Muncii, a anunțat când vor intra banii de pensii în ianuarie 2024. La fel ca în luna decembrie, la început de ianuarie vor fi două zile libere pentru bugetari, iar pensiile vor fi virate în conturi  „la timp”, după 3 ianuarie 2024.

„În ianuarie, pensiile vor crește, vor crește cu majorarea deja anunțată de 13,8% și sigur că românii își vor primi pensiile la timp, ca și până acum. Am văzut declarațiile panicarte, populiste făcute de unii sau de ceilalți și chiar îi rog să fie mai rezervați în privința aceasta, fiindcă, pe de o parte, creează o neliniște românilor și care nu are nicio legătură cu realitatea. Pe de altă parte, în ceea ce privește modul în care agențiile de rating și alte instituții care sunt foarte atente la ceea ce se întâmplă în România, în mediul economic, în ceea ce privește partea de buget de stat, de politici macroeconomice, este foarte important să fim responsabili și să nu facem declarații care nu se regăsesc în realitate și care sigur produc efecte negative”, a declarat ministrul Muncii, în direct la Puterea Știrilor.

Toate pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024

De la 1 ianuarie 2024, toți pensionarii vor primi o majorare de 13,8%. Schimbările majore vor veni însă din luna septembrie a anului viitor, când se face recalcularea tuturor pensiilor.

Puncte în plus pentru cei care vor lucra peste stagiul de cotizare

Persoanele care vor dori să lucreze peste stagiul de cotizare de 25 de ani vor primi puncte în plus, prevede noua lege a pensiilor.

Pentru stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani, o persoană primește o serie de bonusuri denumite puncte de stabilitate.

Bonusuri la pensie pentru cei care cotizează mai mult de 25 de ani sunt:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

În plus, persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pot opta pentru menținerea în activitate. Acestea trebuie să opteze anual și să aibă acordul angajatorului pentru a munci până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Noua lege prevede că stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare vor fi condiționate de un stagiu de cotizare contributiv.

Iar vârsta de pensionare se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL