Când vor putea călători românii în SUA fără vize. Anunțul făcut de Luminița Odobescu: „Semnalele sunt pozitive”

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a declarat în exclusivitate pentru Digi24 că vizele românilor pentru Statele Unite ar putea fi ridicate începând cu anul viitor. Ea spune că în luna octombrie „vom avea o primă indicație a ratei de refuz” și că „semnalele sunt pozitive”. „Mai avem o lună, este foarte important să menținem ritmul eforturilor noastre”, precizează ea.

Cristina Cileacu: Pe 30 septembrie anul acesta se închide tot ceea ce înseamnă procesul pentru atingerea criteriilor tehnice, ca să intrăm ca țară în programul Visa Waiver, mai pe românește, să scăpăm de vizele pentru călătoriile în Statele Unite. Care este procedura mai departe?

Luminița Odobescu: Informațiile pe care le avem sunt unele pozitive, dar mai avem o lună, ca să spun așa, și este foarte important să menținem ritmul eforturilor noastre, eforturi care beneficiază de sprijinul autorităților americane și în special ale Ambasadei SUA de la București și vreau și pe această cale să mulțumesc doamnei ambasador și colegilor noștri pentru că este un lucru în echipă, este un lucru în echipă, inclusiv cu celelalte instituții ale statului român. Chiar astăzi am avut un dialog pe această temă cu doamna ambasador pentru a vedea exact unde suntem. Imediat după, deci, practic în octombrie vom avea o primă indicație a ratei de refuz, așa cum am spus, semnalele sunt pozitive, dar cum mai avem…

Cristina Cileacu: Trebuie să profităm de această lună în curs.

Luminița Odobescu: Semnalele sunt pozitive, imediat după aceea, Departamentul de Stat va prezenta o informare Departamentului de Securitate Internă. Aceștia vor evalua împreună nu numai rata de refuz, ci și stadiul cooperării în materie, toate acestea vor fi prezentate ulterior Congresului și să sperăm practic că anul viitor, vedem foarte clar în funcție de procedură, vom putea să călătorim fără vize în Statele Unite. Aceasta este obiectivul comun. Lucrăm intens în această perioadă pentru…

Cristina Cileacu: Ar fi o chestiune de, să spunem, jumătatea anului viitor, jumătatea a doua a anului viitor?

Luminița Odobescu: Acum vom avea mai multă claritate exact spre sfârșitul anului, când anume, în anul viitor, dar acesta este obiectivul nostru, să spun așa.

Interviul integral poate fi urmărit în emisiunea Pașaport Diplomatic, vineri, de la ora 11:30, la Digi24. 

România încearcă să scadă rata de refuz sub 3%, pentru ca autorităților americane să primească români pe teritoriul SUA fără viză. Cel mai recent, această rată de refuz a fost de aproape 9%. Până pe 30 septembrie, Guvernul României derulează campania „Calificăm România” care vizează includerea ţării noastre în Programul Visa Waiver. În luna iulie, premierul Marcel Ciolacu îndemna românii să aplice pentru reînnoirea vizelor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: