Candidat surpriză din partea social-democraților europeni pentru şefia diplomaţiei europene

Apropierea desemnării celui care va conduce diplomația europeană a determinat familiile politice europene să se reunească pentru a desemna un candidat pentru această funcție. Din partea PES, însă, avem de a face cu un nume care a luat prin surprindere opinia publică.

Liderii social-democraţi, reuniţi sâmbătă la Paris înaintea summitului de la Bruxelles, susţin candidatura italiencei Federica Mogherini la şefia diplomaţiei europene, au anunţat vicecancelarul german social-democrat Sigmar Gabriel şi preşedintele francez Francois Hollande, relatează AFP şi Reuters.

Mogherini, actual ministru de externe al Italiei şi a cărei desemnare este aproape sigură potrivit unor surse europene, îi va succeda în noiembrie britanicei Catherine Ashton.

Hollande a spus că are ‘mari speranţe’ că Mogherini – pe care unele state din estul UE au acuzat-o că ar fi prea conciliantă cu Rusia – va fi confirmată la summitul UE de la Bruxelles.

Pentru Consiliul European, liderii social-democraţi vor ca ‘noul preşedinte să fie găsit prin consens, fără consideraţii partizane’, a indicat Gabriel, fără a cita niciun nume ce ar urma să-i succeadă belgianului Herman Van Rompuy.

Premierul polonez Donald Tusk este considerat favorit, însă şi şefa guvernului danez, Helle Thorning-Schmidt, pare să fi revenit în cursă.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: