Skip to content
Politică

Candidat surpriză la președinția unui important stat european

O personalitate care a marcat ultimii ani s-ar putea să devină candidat într-un important stat european.

Directoarea generală a FMI Christine Lagarde ar putea să fie cea care va prelua puterea de la Francois Hollande. Astfel, șefa FMI ar fi, în opinia a 50% dintre francezi, o bună (34%) sau chiar foarte bună (16%) preşedintă a Republicii, potrivit unui sondaj Harris Interactive care urmează să fie publicat în ediţia din septembrie a revistei La Parisienne, relatează AFP online, conform unui sondaj citat de antena3.ro.

Lagarde este urmată, în clasament, de către primarul PS din Lille Martine Aubry (40% consideră că ar fi o bună preşedintă), ministrul Ecologiei Ségol?ne Royal (36%) şi primarul PS al Parisului Anne Hidalgo (32%).

Marine Le Pen (24%) se situează abia pe poziţia a opta, imediat după ministrul francez al Justiţiei Christiane Taubira (26%), şi înaintea vicepreşedintei Partidului Les Républicains Nathalie Kosciusko-Morizet (22%).

Un semnal puternic, relevat de sondaj, este că aproape toţi francezii (94%) ar fi pregătiţi să aleagă o femeie la preşedinţia Republicii. Doar 6% se opun.

Această anchetă arată, de altfel, că femeile care fac politică beneficiază de o imagine mai bună decât bărbaţii într-o serie de domenii.

Ele sunt considerate cele mai bune în privinţa capacităţii de a asculta (55%, faţă de 2% în ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, 43% considerând că este egalitate), sunt percepute ca fiind mai curajoase (34% faţă de 6%), mai apte să-şi respecte promisiunile (33% faţă de 3%) şi în măsură să înţeleagă mai bine preocupările francezilor (38% la 2%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *