Skip to content
Politică

Candidatei lui Dan Voiculescu de la prezidențiale i se confiscă aproximativ 800.000 de lei

profit.ro
" "

Autoritatea Electorală Permanentă a decis să confiște aproape 800.000 de lei (170.000 euro) de la Ramona Ioana Bruynseels, din cauza neregulilor privind cheltuirea banilor în campania de la prezidențiale, se arată într-un articol realizat de Europa Liberă.

Bruynseels a fost aruncată în bătălia electorală din 2019 de Dan Voiculescu, postul de televiziune Antena 3 oferindu-i spații generoase de promovare electorală.

" "
" "

Paguba pentru Ramona Ioana Bruynseels după alegerile prezidențiale poate depăși însă 2.4 milioane de lei (510.000 euro). Conform datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă, candidata PPU a beneficiat în campanie de o finanțare privată de 803.398 de lei.

Partidul Puterii Umaniste nu este partid parlamentar și nu beneficiază de subvenție de la buget, astfel că întreaga resursă financiară pentru campania prezidențială a trebuit să fie asigurată din fonduri private. Spre exemplu, Klaus Iohannis a folosit 18.000.000 de lei în campanie, dar întreagă sumă a provenit din subvenția pe care PNL o primește anual de la bugetul de stat.

Potrivit legii, un candidat poate cerea rambursarea sumelor cheltuite în campania electorală dacă a reușit să treacă de pragul de 3% după anunțarea rezultatelor oficiale. Nu a fost însă cazul Ramonei Bruynseels, care a luat sub 2% la scrutinul din luna noiembrie.

Ea nu a făcut o solicitare de rambursare, dar AEP a verificat modul în care ea a utilizat banii în campanie.

Controlul Autorității Electorale Permanente a descoperit o problemă majoră în modul în care s-a gestionat din punct de vedere financiar campania candidatei Bruynseels.

Conform unui document consultat de Europa Liberă, în contul de campanie au fost virate contribuții electorale în cuantum de 803.398 lei, dar, până la data încheierii campaniei electorale, Partidul Puterii Umaniste a angajat cheltuieli electorale în valoare de peste 1.59 milioane de lei. Ea nu avea voie să antameze cheltuieli fără ca suma să se regăsească în contul de campanie.

Diferența de la opt sute de mii la 1.59 milioane de lei nu a fost însă declarată la Autoritatea Electorală Permanentă, ci a fost descoperită în urma controlului efectuat după încheierea alegerilor. Din acest motiv, 793.600 de lei este suma care urmează să fie confiscată de Autoritatea Electorală Permanentă de la Ramona Ioana Bruynseels.

Legea prevede că pentru campaniile electorale „contribuțiile pot fi depuse în conturile bancare notificate Autorității Electorale Permanente numai până la data încheierii campaniei electorale”. Bruynseels are dreptul să atace în instanță decizia AEP, dar dacă va pierde va trebui să returneze statului român cei 800.000 de lei dacă pierde procesul.

Bani confiscați de la A. Cumpănașu și B. Stanoevici

AEP a decis să confiște și de la candidatul independent Alexandru Cumpănașu suma 95.519 lei, iar de la candidatul independent Bogdan Stanoevici – 22.930 lei. Autoritatea a decis confiscarea sumei de la Bogdan Stanoevici deoarece acesta a avut venituri în campanie de 20.000 de lei, dar cheltuieli duble.

Liberalii au avut o problemă legată de modul în care au încheiat contractele mandatarilor financiari și au primit o amendă de 50.000 de lei, dar și confiscarea a 49.260 de lei. O amendă de 15.000 de lei a primit și USR după campania de la prezidențiale.

AEP a decis rambursarea finanțărilor private pentru marile partide.

Marile partide nu au mai avut probleme la alegerile prezidențiale cu modul în care au cheltuit banii. Cererile de rambursare au fost acceptate de Autoritatea Electorală Permanentă. În total, AEP va rambursa peste 33 de milioane de lei pentru campania de la prezidențiale, cea mai mare sumă fiind în dreptul ProRomânia -11,7 milioane de lei, după campania lui Mircea Diaconu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *