Skip to content
Economie

Candidaţii din domeniul ingineriei, printre cei mai căutaţi de pe piaţa muncii: Salariul mediu net ajunge la 4.000 de lei

Inquam Photos/Octav Ganea

Candidaţii din domeniul ingineriei se numără printre cei mai căutaţi de pe piaţa muncii în ultimii ani, indiferent dacă au studii finalizate în acest domeniu sau deţin doar experienţă anterioară ori abilităţi tehnice. Printre motivele din spatele deficitului de forţă de muncă din acest sector se numără migrarea angajaţilor în companiile din străinătate care oferă salarii mai mari, dar şi interesul scăzut al tinerilor faţă de astfel de meserii.

Salariile din domeniu sunt însă peste media pe economie. Astfel, 1 din 2 angajaţi câştigă salarii peste 4.000 de lei, conform datelor introduse până în acest moment în Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, de către specialiştii care activează în domeniu.

Totodată, se remarcă diferenţe salariale majore între poziţiile specifice, precum sunt cele de ingineri sau cele de top management, şi cele ale candidaţilor care nu necesită obligatoriu o pregătire. Spre exemplu, un manager de proiect în domeniul ingineriei câştigă în medie 5.600 de lei net pe lună, în timp ce un operator şlefuire câştigă circa 2.340 de lei.

Cei mai mulţi angajaţi din domeniul Ingineriei (60,4%) câştigă salarii cuprinse între 3.000 şi 7.000 de lei, iar 24,3% între 2.000 şi 3.000 de lei, potrivit datelor introduse până în acest moment în Salario de specialiştii în inginerie. 10,5% ajung să câştige chiar şi peste 7.000 de lei. Doar restul, de 4,8%, câştigă salarii medii nete sub 2.000 de lei pe lună.

Media salarială, de 4.000 de lei net, poziţionează Ingineria în topul celor mai bine plătite sectoare din economie, la egalitate cu Construcţiile, Audit/Consultanţă sau Petrol/Gaze, dar sub IT, Cercetare/Dezvoltare ori Proiectare civilă, mai arată datele Salario.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *