Skip to content
Alegeri locale 2020

Candidații la alegerile locale 2020 din Sectorul 3. Robert Negoiță, fără emoții în lipsa unui adversar puternic

Inquam Photos / Octav Ganea

Candidații la alegerile locale din 2020, în Sectorul 3, se pregătesc pentru campania electorală care va începe în această vară, urmând ca ziua votului să aibă loc în luna septembrie. PS News vă prezintă candidații care și-au anunțat până acum intenția pentru alegerile locale din 2020, în Sectorul 3 din București. Alegerile locale din 2020 vor fi organizate cel mai probabil în toamnă, după ce va trece pandemia coronavirus. 

Robert Negoiță, independent sau PSD? 

Robert Negoiță, actualul primar al Sectorului 3 din București, după 2 mandate, rămâne candidatul cu cele mai mari șanse la victorie, iar asta se traduce și prin lipsa unui adversar puternic și cu notorietate care măcar să încerce să-l învingă. 

Robert Negoiță este foarte cunoscut pentru averea sa și pentru numeroasele afaceri din România, încă din anii 90. De-a lungul timpului, Negoiță a deținut mai multe firme și a ajuns să construiască hoteluri în capitală, într-un imperiu financiar împreună cu fratele său. 

Chiar dacă a ridicat un imperiu financiar, declarația lui de avere este plină de datorii. Dintre toate acestea, trebuie să precizăm că doar la ANAF are în continuare o datorie de peste 245 de milioane de lei pentru perioada 2009-2019, potrivit declarației de avere pe 2019

De mai mulți ani, primarul Sectorului 3 este cercetat de DNA pentru evaziune fiscală, iar în 2010 a fost martor în dosarul „prostituție de lux”, pe vremea când era deputat de Teleorman. În ciuda problemelor pe care Negoiță le are cu procurorii, acesta se bucură de o mare susținere din partea cetățenilor, mai ales că a reușit să schimbe imaginea Sectorului 3. 

În timpul celor două mandate, a modernizat parcul IOR, câteva școli și grădinițe, a izolat termic mai multe blocuri, a construit școli sau grădinițe noi, investiții în săli de sport, s-au modernizat trotuarele sau principalele bulevarde din sector. Primarul de sector se mândrește pe pagina sa de Facebook sau în celebrul bilanț pe care îl prezintă periodic cu toate aceste proiecte.  

Sectorul 3 a devenit un sector verde, chiar dacă în continuare are numeroase probleme de rezolvat. Între timp, Sectorul 3 a reușit să fie o atracție și pentru dezvoltatorii imobiliari sau pentru companii, iar în 2016 s-a construit un mall în parcul IOR. 

Pentru astfel de rezultate, la alegerile locale din 2016 a câștigat cu un scor uriaș. Negoiță a strâns 60,1% din voturi, Roxana Wring (fostă membră USR) 16,99% și Cristina Pocora de la PNL a strâns doar 9,41%.  

În interiorul PSD, Robert Negoiță a fost unul dintre apropiații lui Victor Ponta, pe vremea când fostul premier era la conducerea partidului, dar și unul dintre apropiații lui Sebastian Ghiță. Numai că prietenia Negoiță-Ghiță a ajuns în atenția instanței în 2014, după ce Robert Negoiță l-a dat în judecată pe Sebastian Ghiță, acuzându-l că l-ar fi amenințat „inclusiv cu moartea”. Într-un final, cei doi s-au împăcat, iar primarul de sector și-a retras plângerea depusă la Parchetul General. 

Pe vremea lui Liviu Dragnea la conducerea PSD, Robert Negoiță a fost izolat în partid și chiar suspendat în vara lui 2019. La început de 2020, Negoiță își prezenta intenția de a reveni în PSD și de a se implica mai mult, asta deși continuă să joace politic fără să folosească prea mult de PSD. Primarul Negoiță a precizat că „probabilitatea e foarte mare” să candideze independent la alegerile locale din 2020, anunță digi24.ro. Primarul Sectorului 3 se teme că PSD nu traversează cea mai bună perioadă și o asociere între el și partid i-ar putea produce un prejudiciu de imagine și ar putea deconta în ziua votului pentru greșelile altor membri de partid.

Ana Ciceală, USR

USR rămâne și în 2020 partidul care poate termina pe locul 2 la alegerile locale din 2020, ținând cont că are rezultate foarte bune în București. USR a decis s-o trimită pe Ana Ciceală împotriva lui Negoiță la alegerile locale din 2020. Tabăra PLUS n-a prezentat niciun candidat și pare că userista are șanse mari să rămână în competiție.

Ana Ciceală este din echipa lui Nicușor Dan și se consideră ecologistă, deși a lucrat pentru o companie din domeniul silvic, chiar ea recunoscând acest lucru. În prezent este consilier municipal la Primăria București și în 2018 a făcut parte din echipa USR care a dat în judecată Primăria capitalei pentru a desființa cele 23 de companii municipale

Dar chiar și cu numeroasele atacuri la Gabriela Firea, Ana Ciceală n-a reușit să ajungă în atenția electoratului. Ana Ciceală își face campanie electorală spunând „sunt singurul politician care a învins-o pe Gabriela Firea în instanță” și acesta a devenit principialul mesaj pe care îl transmite. 

Userista de la Sectorul 3 are deja un site de campanie pentru alegerile locale din 2020, unde își prezintă ideile. Promite „mai multe școli și grădinițe, mai mult spațiu verde, mai multă sănătate și mai multă siguranță” (deși la siguranță vorbește despre asfaltarea străzilor). Nu a mai candidat direct niciodată (în 2016 fiind aleasă pe listă) și nu a generat dezbateri politice de impact pentru cetățenii din Sectorul 3, fiind mai mult concentrată pe activitatea Gabrielei Firea. 

Antonel Tănase, PNL

Antonel Tănase este unul dintre apropiații premierului Ludovic Orban și momentan ocupă funcția de Secretar General al Guvernului, după ce PNL a intrat la guvernare. Dar colaborarea dintre Tănase și Orban este mult mai veche, încă din 2007. Pe vremea când Ludovic Orban era ministrul Transporturilor, în guvernul Tăriceanu, Antonel Tănase a fost numit consilier al ministrului Transporturilor. Ulterior, a fost avansat și a primit  rolul de secretar de stat în același minister, pentru câteva luni în 2008, reiese din CV-ul său. Din 2012 a revenit la Ministerul Transporturilor, unde a fost numit consilier al ministrului Ovidiu Silaghi, în guvernul Ponta, pe vremea USL.

Din 2017, când Ludovic Orban a ajuns la conducerea PNL, Tănase a primit funcția de trezorier al partidului, una dintre cele mai importante funcții. 

Antonel Tănase conduce filiala PNL Sector 3 și își va asuma candidatura la alegerile locale din 2020. Dintre toți candidații PNL la primăriile de sectoare, Antonel Tănase este cel mai lipsit de notorietate și fără nicio experiență în competițiile electorale. Nici măcar pe pagina sa de Facebook nu generează mesaje sau conținut original, ci de multe ori preia declarațiile lui Orban sau Iohannis. 

Mihail Neamțu, PMP

Mihail Neamțu a anunțat în urmă cu o săptămână că va intra în cursa pentru alegerile locale din 2020 și va candida din partea PMP la Primăria Sectorului 3, potrivit newsweek.ro. Partidul nu a făcut un anunț oficial despre această candidatură și nici Mihail Neamțu nu se grăbește cu campania electorală. Totuși, în ianuarie 2020 Traian Băsescu anunța că PMP ar vrea s-o trimită pe Ioana Constantin în competiția pentru Primăria Sectorului 3. 

Mihail Neamțu a avut în trecut, din partea Alianței România Dreaptă, la un fotoliu de deputat în Parlamentul României. 

În 2020, problemele pentru Mihail Neamțu sunt altele, deoarece PMP se află în sondaje departe de pragul de 5%. Și chiar dacă are o notorietate mai bună decât Ana Ciceală sau Antonel Tănase, îi va fi foarte greu să depășească pragul de 5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *