Skip to content
Alegeri locale 2020

Candidații la alegerile locale din 2020. Craiova: Olguța Vasilescu pregătește revenirea la Primărie

Inquam Photos / Bogdan Danescu

Candidații la alegerile locale din 2020 se pregătesc pentru campanie electorală, iar în Craiova Olguța Vasilescu visează la un nou mandat la Primărie. PS News vă prezintă candidații care și-au anunțat intenția pentru Primăria Craiova în 2020, dar și ce șanse au aceștia la o victorie într-un oraș dominat de PSD.

Olguța Vasilescu, PSD

Craiova este un oraș dominat de Olguța Vasilescu încă de la începutul anilor 2000, când aceasta făcea parte din Partidul România Mare, condus de Vadim Tudor. În 2000 și 2004, Olguța Vasilescu câștiga mandatul de deputat, din partea PRM, în cea mai bună perioadă politică pentru Vadim.

Olguța Vasilescu a continuat să domine orașul Craiova și după 2007, când a trecut la PSD, iar în 2008 a câștigat un mandat de senator. În 2012, a devenit pentru prima dată primar al Craiovei, iar la alegerile locale din 2016 a câștigat un alt mandat de primar, cu peste 60% din voturi, însă câteva luni mai târziu a renunțat pentru Camera Deputaților. În 2017, aceasta a reușit să conducă Ministerul Muncii timp de aproape doi ani de zile.

În 2016, la câteva săptămâni după ce a câștigat mandatul de primar, Olguța Vasilescu a fost trimisă în judecată de către DNA pentru luare de mită și spălare de bani. Aceste acuzații foarte grele nu au rezistat și în instanță, iar Curtea de Apel București a decis, în 2017, că DNA trebuie să refacă întregul dosar. A fost o victorie pentru Olguța Vasilescu, iar de atunci DNA nu a mai venit cu alte acuzații.

Ținând cont de rezultatele alegerile europarlamentare și prezidențiale din 2019, este greu de stabilit cine va fi marele adversar – USRPLUS sau PNL. La europarlamentare, USRPLUS s-a impus în Craiova, iar la prezidențiale Klaus Iohannis a reușit să convingă peste 61% dintre votanții din oraș. Numai că în 2019 nu a candidat Olguța Vasilescu, iar o candidatură a acesteia va schimba socotelile electorale.

Adrian Prisnel vs. Lucian Săuleanu, USR-PLUS

Deputatul Adrian Prisnel este candidatul USR la alegerile locale din 2020 pentru Primăria Craiova. Alegerile locale din Craiova nu vor fi despre cine va câștiga, ci întrebarea va fi alta – va reuși cineva să pună capăt dominației PSD în Craiova?

Despre Adrian Prisnel știm că nu a obținut diploma de licență la celebra universitate MIT din SUA (Massachusetts Institute of Technology), iar potrivit presei locale, ultima diplomă a acestuia este cea de bacalaureat, după cum a declarat chiar el. În 2016, când a candidat pentru Camera Deputaților, Adrian Prisnel defila pe scena politică cu un discurs despre studiile lui în străinătate.

În 2020 contextul politic este unul complet diferit, iar Olguța Vasilescu rămâne un politician cu o mare notorietate în Craiova. Va fi foarte greu pentru Adrian Prisnel să obțină o victorie la Primăria Craiova, pentru că în cei 4 ani în Parlamentul României nu s-a remarcat cu niciun proiect important sau cu vreo creștere spectaculoasă a notorietății.

Adrian Prisnel a candidat la alegerile anticipate din 2017, după ce Olguța Vasilescu a renunțat la mandatul de primar pentru Camera Deputaților, și a obținut un scor de 11,62%, mai puțin decât candidatul independent Lucian Săuleanu (12,98%).

În același timp, PLUS – partidul condus de Dacian Cioloș – a desemnat un alt candidat pentru Primăria Craiova la alegerile locale din 2020. PLUS mizează pe avocatul Lucian Săuleanu. În 2017, Lucian Săuleanu a avut un rezultat mai bun decât Prisnel, ceea ce înseamnă că se bucură de o mai bună notorietate decât un candidat sprijinit de al treilea partid din România.

Nicolae Giugea, PNL

Deputatul Nicolae Giugea va fi candidatul PNL la alegerile locale din 2020 pentru Primăria Craiovei. Acesta a mai fost în trecut prefect de Dolj și secretat de stat la Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale. Nicolae Giugea este unul dintre fondatorii PD Dolj, iar în prezent conduce PNL Dolj, după fuziunea dintre PD și PNL, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaților.

Nicolae Giugea și-a început devreme campania electorală și deja vorbește despre prioritățile primului său mandat la Primăria Craiova, având planuri ambițioase precum un parc industrial.

Ținând cont de perioada foarte bună pe care o traversează PNL, Nicolae Giugea va fi un adversar dificil pentru Olguța Vasilescu și poate depăși candidatul USR-PLUS, oricine va fi el.

La începutul lunii martie, PMP Dolj propunea ca partidele de dreapta să aibă un singur candidat, potrivit mediafax.ro. Nu este exclus ca în perioada următoare să vedem o colaborare între PNL și PMP la nivelul județului Dolj, ținând cont că același lucru se negociază și la nivel de București.

Eduard Ciceu, Pro România

Pro România – partidul lui Victor Ponta – va candida la alegerile locale din 2020 cu Eduard Ciceu pentru Primăria Craiova. Este un politician fără alte experiențe la acest nivel. La doar 38 de ani conduce o firmă de publicitate.

4 comentarii la “Candidații la alegerile locale din 2020. Craiova: Olguța Vasilescu pregătește revenirea la Primărie

 1. cred ca acesti candidati pentru a fi primar alcraiovei nu stiu ce inseamna LIBERTATEA == SA NU AI DREPTUL SA FACI CE VREI CI PUTEREA DE A FACE CE TREBUIE si acum analiza == notorietate nu are ecat L.O VASILESCU tar ceilalti nu au demonstrat in poltica nimic deosebit dar doresc sa fie primar nu au fost decat ipocriti sau facut folositori fara sa se osteneasca

 2. UNII CANDIDATI AU MAI FOST PRIMAR LA CRAIOVEI SI CRED CA STIU CU CE SE MANANCA D-YIA LOCALA IAR CEILALITI NISTE NEICA NIMENI VOR SA FIE PRIMAR AL CRAIOVEI LE POT SPUNE IARTA-I DOAMNE CA NU STIU CE FAC ?

  1. LOV (Olguța pentru necunoscători)
   a câștigat numai ea știe cum în 2016!
   De bună ce a fost a lăsat primăria pentru un scaun cald la guvern!
   Acum ce mai vrea?
   Experiența ei în a prosti oamenii s-a cam dus!

   Experiența în administrație are Solomon, care a fost înfundat că n-a vrut să pună bordurile unora!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *