Miniștrii propuși de premierul desemnat Marcel Ciolacu sunt audiați miercuri în Parlament

Palatul Victoria. Sursa foto: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA
Sursa foto: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

UPDATE 17:32

Mircea Fechet a primit, miercuri, votul majoritar al membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament pentru mandatul de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Propunerea pentru acest portofoliu a fost avizată cu 35 de voturi „pentru”, opt „împotrivă” şi două abţineri.

„În opinia mea, unul dintre cele mai urgente şi cele mai importante lucruri care trebuie gestionate se referă la extinderea fondului forestier naţional şi la reforma sectorului silvic. (…) fără îndoială, suntem conştienţi că există nevoia unui management transparent, sustenabil. Există nevoie în continuare de combaterea eficientă a tăierilor ilegale de arbori şi de creşterea suprafeţei fondului forestier. Una dintre priorităţile ministerului va fi, cu siguranţă, adoptarea noului Cod Silvic, care va fi în acord cu Strategia naţională pentru păduri 2030 şi care mă aştept să facă obiectul unei consultări ample, serioase, cel mai probabil aici în Parlament şi în măsura în care respectarea adoptării jalonului PNRR care vizează Codul Silvic o va permite. De asemenea, dezvoltarea SUMAL 2, şi când spun SUMAL 2 mă refer la tehnologii inovative despre care s-a discutat foarte mult în ultima perioadă, trebuie să se facă tot cu bani din PNRR, bani care vin din fonduri nerambursabile. Vom upgrada SUMAL-ul în sensul folosirii hărţilor satelitare, camere video de monitorizare a fondului forestier, tehnologie radar de scanare, de măsurare digitală a volumului de masă lemnoasă”, a declarat Fechet, în cadrul audierilor din comisiile parlamentare.

Potrivit ministrului propus, se va mai pune accent, în perioada următoare, şi pe Programul „Împădurim România”.

„(…) aşa cum s-a anunţat în nenumărate rânduri, Fondul Forestier Naţional va spori cu 56.000 de hectare printr-o finanţare din PNRR, finanţare care, pe de o parte, extinde suprafaţa împădurită şi, pe de altă parte, investeşte şi generează finanţare pentru noi pepiniere. De asemenea, bineînţeles că vom continua finanţarea IFN-ului, al Inventarului Forestier Naţional, putem să discutăm despre compensaţii pentru proprietarii de pădure vizaţi de restricţii, pentru că, la fel, discutăm din ce în ce mai des despre trecerea suprafeţelor împădurite în regim de protecţie din ce în ce mai superior”, a subliniat demnitarul.

În acelaşi context, Mircea Fechet a adus în discuţie subiectul protecţiei biodiversităţii şi al ariilor naturale protejate.

„Despre biodiversitate şi arii naturale protejate aş adăuga doar faptul că vom transpune Strategia europeană privind biodiversitatea în anul 2030. Faptul că vom încerca că ariile naturale protejate să nu fie o pacoste pentru administraţia publică locală, dimpotrivă, într-un parteneriat corect şi solid între administraţia publică locală, între Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate şi, de ce nu, şi cu ONG-urile, eu cred că putem să schimbăm, pe de o parte, percepţia legată de arii naturale protejate şi, pe de altă parte, managementul efectiv al acestora”, a menţionat Fechet.

Mircea Fechet a fost secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), în perioada decembrie 2019 – noiembrie 2020, iar în intervalul 5 noiembrie – 23 decembrie 2020 a deţinut funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor.

De asemenea, acesta a fost reprezentant al României la Agenţia Europeană de Mediu, cu sediul la Copenhaga, Danemarca, între februarie şi noiembrie 2020.

UPDATE 17:15

Aviz pozitiv primit şi de Luminiţa Odobescu, ministru propus al Afacerilor ExterneAu fost întrunite 30 de voturi „pentru” avizul favorabil şi 7 „împotrivă”.

UPDATE 16:49

Alexandru Rafila a fost avizat favorabil miercuri, în comisiile parlamentare de specialitate, pentru a deţine în continuare postul de ministru al Sănătăţii şi în Cabinetul Ciolacu. În timpul audierii, parlamentarii USR au protestat cu pancarte faţă de prestaţia lui Rafila ca ministru al Sănătăţii în Cabinetul Ciucă.

Rafila a fost avizat cu 25 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă” şi o abţinere

Parlamentarii USR au protestat cu pancarte în timpul audierii lui Alexandru Rafila în şedinţa comisiilor de specialitate, afişând mesaje precum: „Rafila a distrus Planul de combatere a cancerului”, „Zero spitale din PNRR”, „1.000 de medicamente lipsă din farmacii”.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu i-a reproşat lui Alexandru Rafila faptul că a neglijat toate urgenţele din sistemul de sănătate şi a distrus Planul naţional de combatere a cancerului, fiind preocupat de plimbări prin străinătate.

„Din 18 luni de ministeriat, două luni aţi fost în concedii de lux: în Cuba, de unde aţi spus că veniţi cu un medicament-minune pentru pacienţii cu diabet, aţi fost în Caraibe, în Elveţia, la tot felul de întâlniri organizate de OMS, adică organizaţia căreia i-aţi dat din pix 21 de milioane de euro bani din PNRR pentru consultanţă, fără să ne spuneţi niciodată ce a făcut OMS pentru aceşti bani. Aţi fost catastrofa de la baza sistemului de sănătate din ultimii trei ani, Klaus Iohannis v-a decorat acum câteva zile, exact după ce aţi distrus Planul naţional de combatere a cancerului. Cum aveţi obrăznicia să veniţi să cereţi votul nostru pentru a fi din nou ministru când aţi avut tupeul să distrugeţi Planul naţional de combatere a cancerului? Cum de aveţi tupeul să ne sfidaţi şi să veniţi în Comisia de sănătate să ne cereţi votul?”, i-a spus Emanuel Ungureanu ministrului desemnat al Sănătăţii, conform USR.

De altfel, USR a anunţat că va depune o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Miercuri dimineaţă, deputatul PSD Patriciu Achimaş-Cadariu, medic şi fost ministru al Sănătăţii, a anunţat că nu va vota un guvern din care face parte Alexandru Rafila, susţinut de social-democraţi pentru portofoliul Sănătăţii. Cadariu a precizat că nu va vota nici în comisia de specialitate în favoarea lui Rafila, căruia îi reproşează atitudinea în privinţa Planului Naţional de Combatere a Cancerului.

UPDATE 16:31

Social-democratul Angel Tîlvăr a fost, miercuri, avizat favorabil în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Apărării. Acesta a vorbit despre vulnerabilităţile României şi a precizat că „principala vulnerabilitate pe care o avem în acest moment este reprezentată de faptul că există posibilitatea ca să plece oameni din sistem, în eventualitatea în care vor scădea pensiile militare”.

„N-am să fac trimitere la vulnerabilităţi de natura capabilităţilor, pentru că înţelegeţi constrângerile care sunt, dar eu consider că principala vulnerabilitate pe care o avem în acest moment este reprezentată de faptul că există posibilitatea ca să plece oameni din sistem, în eventualitatea în care vor scădea pensiile militare.În vremurile pe care le trăim, această meserie presupune un nivel de pregătire foarte mare, un nivel care se atinge, pe lângă muncind efectiv, şi cu cheltuieli din partea statului, cu participarea şi dobândirea cunoştinţelor în cadrul multor cursuri de pregătire şi a unor forme de pregătire pentru această meserie. Nu cred că ne permitem să pierdem oameni cu înaltă calificare, am da un semnal foarte prost pentru că pe lângă plecarea din sistem observăm că nu există o apetenţă foarte mare pentru intrarea în sistem”, a explicat Angel Tîlvăr, întrebat la dezbaterile de miercuri despre vulnerabilităţile ţării noastre.

Ministrul desemnat la Apărare a vorbit şi despre priorităţile pentru mandatul său şi a punctat că parteneriatul strategic cu SUA este esenţial pentru ţara noastră, precum şi istrategia Statelor Unite pentru Marea Neagră.
„Consolidarea industriei europene de apărare, a cercetării şi dezvoltării în domeniul apărării prin susţinerea participării industriei naţionale de apărare la proiectele lansate în cadrul Fondului European de Apărare. Intensificarea participării României în cadrul cooperării structurare permanente şi a iniţiativelor europene din domeniul apărării, în coerenţă cu angajamentele asumate în cadrul NATO. În ceea ce priveşte relaţia de cooperare cu Statele Unite, relaţie pe care aşa cum am spus o consider a fi extrem de importantă, aici avem un punct de plecare şi anume Foaia de Parcurs în domeniul Apărării România – SUA pentru perioada 2020 şi vom continua procesul de implementare a liniilor de efort, în paralel cu intensificarea dialogului politico-militar.

Din această perspectivă, vreau să evoc întâlnirea pe care am avut-o la Washington cu secretarul de stat al Apărării, cu domnul Lloyd Austin, întâlniri care au loc frecvent întrucât domnia sa a iniţiat şi România participă cu regularitate la platforma de sprijin Ramstein, un format dedicat sprijinirii Ucrainei. Parteneriatul strategic pe care România îl are cu Statele Unite are o istorie întrucât anul acesta am sărbătorit 30 de ani de parteneriat strategic cu statul Alabama, atât acolo, cât şi aici. Rezultatele acestui parteneriat s-au văzut inclusiv în dezvoltarea infrastructurii şi căpătarea expertizei în ceea ce priveşte infrastructura militară”, a mai afirmat ministrul Tîlvăr, la audierea de miercuri în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Social-democratul a adus în discuţie şi faptul că SUA este un pilon de securitate şi de stabilitate pe care ţara noastră se bazează.

„Priorităţi pe care le-aş putea subsuma ideii pe care tocmai am anunţat-o sunt continuarea implicării active în scopul promovării intereselor naţionale şi aici mă leg de ceea ce spuneam la început şi anume că urmărim cu foarte mare atenţie definitivarea strategiei SUA în ceea ce priveşte Marea Neagră. Sunt discuţii pe care eu le-am avut la Washington cu preşedinţii comisiilor de apărare din cele două Camere, cu oficiali de la Pentagon. Considerăm că Statele Unite reprezintă un pilon, un donator de securitate care poate genera stabilitate şi pe care noi ne bazăm. Pentru noi felul în care Statele Unite văd Marea Neagră este important întrucât, la rândul nostru, importanţa pe care o dăm Mării Negre este de necontestat şi o afirmăm cu tărie”, a completat Tîlvăr.

El a adăugat că „vrem să asigurăm sprijinul naţiunii gazdă pentru facilitarea desfăşurării tuturor activităţilor subsumate funcţionării şi operării sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu”.

„Monitorizăm deciziile adoptate la Summitul de la Madrid pe linia adaptării posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi intensificarea cooperării cu Statele Unite în scopul consolidării prezenţei forţelor SUA în România”, a conchis Angel Tîlvăr.

UPDATE 16:20

Ministrul propus la Investiţii şi Proiecte Europene, Adrian Câciu, a primit miercuri aviz favorabil în comisiile de specialitate, cu 23 de voturi pentru şi 10 împotrivă. Ministrul propus a arătat că şi-ar dori ca Opoziţia să nu atace unele proiecte la CCR şi că ar prefera să se dezbată mai mult în Parlament legile şi să ajungă la un consens politic şi să se treacă peste ceea ce înseamnă dorinţa fiecăruia de a ieşi în poză şi să înţeleagă că acesta este interesul României.

În cadrul audierii, Adrian Câciu le-a transmis parlamentarilor că va venit cel puţin o dată pe lună în Parlament.

”Nu ştiu trecutul, dar ce pot să vă spun e că sunt direct interesat ca cel puţin o dată pe lună ministrul să fie prezent la comisii. Sunt multiple provocări cu care vă confruntaţi, ne confruntăm, iar un dialog sincer, deschis, onest şi pe soluţii este strict necesar. Evident, între timp sau când sunt alte elemente de solicitare, cu siguranţă, un secretar de stat va fi la dispoziţia comisiei în mod operativ”, a afirmat el.

Câciu a mai cerut partidelor din Opoziţie ”să nu atace la CCR anumite legi”.

”Aş prefera să se dezbată mai mult în Parlament legile şi să ajungem la un consens politic şi să trecem peste ceea ce înseamnă dorinţa fiecăruia de a ieşi în poză şi să înţelegem că acesta este interesul României. Sunt convins că suntem toţi destul de înţelepţi şi chiar dacă ne contrazicem, să găsim soluţia cea mai bună pentru România. Dacă îmbunătăţim acest mod de lucru cu siguranţă lucrurile vor merge mai bine”, a mai spus Adrian Câciu.

Câciu a mai arătat, despre solicitarea privind prelungirea cu încă un an a absorbţiei pe cadrul financiar 2014-2020 că el este un susţinător al acestei prelungiri, având în vedere situaţiile obiective cu care beneficiarii s-au confruntat.

”Acesta  e un demers pe care să îl facem în paralel cu măsuri de accelerare a absorbţiei. Adică nu lăsăm deoparte accelerarea absorbţiei şi încercarea de a închide acest an cu absorbţie integrală cu acest demers”, a mai arătat ministrul desemnat pentru proiecte europene, Adrian Câciu.

UPDATE 15:15

Raluca Turcan a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Culturii. S-au înregistrat 17 voturi „pentru”, şapte voturi „împotrivă” şi două abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Turcan a declarat că priorităţile ca ministru al Culturii ţin atât de proiectele în derulare pe termen mediu şi lung, dar şi de priorităţile pe termen scurt.„În privinţa proiectelor pe termen mediu şi lung mi se pare vital să îndeplinim pas cu pas jaloanele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru a nu risca pierderea de fonduri şi a afecta alte investiţii aflate în derulare pentru dezvoltarea comunităţilor locale care accesează fonduri PNRR.

De asemenea, să dezvoltăm şi să cheltuim eficient fondurile care sunt din surse rambursabile. Şi mă refer la finalizarea cu succes a proiectelor derulate prin împrumutul cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei”, a declarat Turcan, la finalul audierii, potrivit Agerpres. Ministrul desemnat a mai spus că are în vedere dezvoltarea „cât mai rapid a părţii de digitalizare, atât din perspectiva valorificării şi evidenţierii patrimoniului naţional, cât şi din perspectiva accesului transparent la proiecte culturale sau chiar de producţie artistică, fie că vorbim de cinematografie, sau de alte arte”.

„Nu mai puţin importante sunt şi priorităţile legislative, una dintre ele trenând chiar din perioada în care am lăsat conducerea Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor, şi anume Legea Patrimoniului Naţional şi de asemenea o lege care să stimuleze creşterea numărului de experţi în domeniul intervenţiei pe proiectele culturale”, a mai spus Raluca Turcan.

În cadrul audierilor, printre priorităţile amintite de Raluca Turcan s-au mai numărat continuarea parteneriatului cu Republica Moldova, dezvoltarea patrimoniului minorităţilor naţionale, reabilitarea, refacerea şi punerea în valoare a patrimoniului prin inermediul traseelor culturale, creşterea accesului la cultură a cât mai multor comunităţi, derularea optimă a programului Timişoara Capitală Europeană a Culturii, a Festivalului Internaţional George Enescu, a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi a altor evenimente similare, achiziţionarea în continuare a unor opere de artă, ca şi adoptarea unor măsuri menite să urgenteze acordarea cu promptitudine a avizelor culturale de către Ministerul Culturii şi instituţiile aflate în subordine.

UPDATE 15:10

Gabriela Firea a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. S-au înregistrat 39 voturi „pentru”, 21 voturi „împotrivă” şi nicio abţinere din partea membrilor Comisiilor de specialitate reunite.

UPDATE 14:50

Cătălin Predoiu a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru de Interne din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Predoiu a fost avizat pozitiv de membrii comisiilor cu majoritate de voturi, 4 fiind „împotrivă” şi o „abţinere”.

UPDATE 14:10

Ministrul nominalizat pentru portofoliul de la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a primit miercuri aviz favorabil de la membrii comisiilor de specialitate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Budăi a primit 38 de voturi „pentru” şi 13 „împotrivă”.

UPDATE 13:39

Bogdan-Gruia Ivan, propus de PSD pentru funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate, cu 56 de voturi „pentru”, 25 de voturi „împotrivă” şi 4 abţineri.

UPDATE 13:37

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, a primit aviz favorabil, miercuri, din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament.

Membrii acestor comisii au avizat nominalizarea lui Oprea cu 46 de voturi „pentru”, 20 „împotrivă” şi nicio abţinere.

„Vor fi două ministere care se vor reuni – Ministerul Economiei şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului. Şi viziunea este una simplă şi care ţine de patriotismul economic şi am să dezvolt un pic ce înţelegem prin acest patriotism economic. Ne-am uitat cu foarte mare atenţie pe situaţia economică a României, pe crizele multiple pe care le-am traversat în ultima perioadă şi întotdeauna o criză poate să nască şi oportunităţi de care ne dorim să beneficiem împreună. Pragmatism economic înseamnă să dezvoltăm lanţurile valorice în România, să nu mai importăm atât de mult, să producem mai mult aici, în ţară, pentru că există această posibilitate şi pentru că ţine în primul rând de voinţa politică, de oportunitate şi, bineînţeles, de sprijinul dvs., al parlamentarilor. Patriotism economic înseamnă să dezvoltăm industria românească, să sprijinim în continuare întreprinderile mici şi mijlocii şi să reuşim să avem produsele de calitate pe care ni le dorim. Dacă ne uităm pe balanţa comercială, vedem că deşi în ultima perioadă a început un trend descendent, adică importăm mai puţin, încă suntem dezechilibraţi”, a declarat Radu Oprea, la audierile din comisiile de specialitate.

Acesta a menţionat totodată, că vor fi continuate programele care sunt deja în lucru.

„Pun accent pe întreprinderile mici şi mijlocii, pe continuarea Programului „Start-up Nation”, pe continuarea Programului „Femei antreprenor”, pe continuarea sau mai bine zis începerea, anul acesta, a programelor de micro-industrializare, servicii de piaţă, care din păcate, sunt bugetate, dar nu au început să fie adresate către antreprenorii români. Cu un accent deosebit, cred eu, pe forţa de muncă, pe calificarea forţei de muncă, pe faptul că am vorbit foarte mult despre învăţământ doar în România şi acestea trebuie să devină o realitate. Avem poveşti de succes, avem experienţe care pot fi multiplicate la nivelul ţării, dacă mă refer doar la ceea ce se întâmplă la Braşov, spre exemplu, sau la Arad, sau în alte zone ale ţării. Eu cred că toate în centrele industriale învăţământul dual poate să fie multiplicat şi va fi una dintre priorităţile pe care le avem astăzi în România”, a explicat Oprea.

Radu Oprea a mai deţinut funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat în cabinetul Viorica Dăncilă, în perioada 2018-2019.

Până la momentul propunerii pentru postul de ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Oprea era purtătorul de cuvânt al PSD.

UPDATE 13:33

Marcel Boloş a primit, miercuri, aviz favorabil în comisiile parlamentare pentru portofoliul Ministerului de Finanţe, cu 30 de voturi ”pentru”, 10 ”împotrivă” şi 3 abţineri. Ministrul a arătat că îşi propune ca ţinta de deficit să fie de 4,4 % din PIB şi a arătat că nu vrea să ajungem în situaţia ca România să aibă blocaţi banii europeni din cauza procedurii de deficit excesiv.

Ministrul a declarat în cadrul audierii că banii din schemele de ajutor de stat vor fi daţi pentru zona activităţilor economice cu valoare adăugată mare.

Marcel Boloş a arătat că îşi propune ca ţinta de deficit să fie de 4,4 % din PIB şi 112 miliarde de euro volum de investiţii.

”A rămâne fără măsuri suplimentare pe zona de sustenabilitate a finanţelor publice înseamnă o nerespectare a ţintei de deficit, iar asta înseamnă pe cale de consecinţă, regulamentul spune foarte clar privind PNRR, că se suspendă banii europeni. Nu vreau să ajungem în această situaţie în care România să aibă blocaţi banii europeni din cauza procedurii de deficit excesiv”, a arătat el.

UPDATE ORA 12:21

Propus pentru preluarea portofoliului Agriculturii, Florin Barbu a afirmat că susţinerea crescătorilor de porci pentru reproducţie reprezintă prioritatea numărul unu a ministrului.

„Vor fi susţinuţi crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa. Vom continua şi am ambiţia că vom dezvolta prin programul pe care l-am modificat şi l-am aprobat, iar în momentul de faţă sunt depuse proiecte pentru 56.000 de locuri de cazare de reproducţie la porc. Necesarul României este de aproape încă 160.000 de locuri. Va fi prioritatea numărul unu a mea pentru realizarea reproducţiei în România, astfel încât să producem necesarul de purcei, cei 9 milioane de purcei, pentru a-i putea introduce în ferme de creştere pentru consumul pe care România îl are în momentul de faţă de 9 milioane de porci”, a spus Barbu.

Viitorul ministru al Agriculturii nu știe cât este salariul minim net în agricultură. Colegii au încercat să-l ajute pe Florin Barbu și i-au șoptit ca unui școlar la examen. Acesta însă tot nu a reușit să dea un răspuns corect. Florin Barbu îl va înlocui pe Petre Daea la Agricultură. Nu are pregătire în acest domeniu. Potrivit declarației de avere a câștigat aproape 15.000 de lei la un joc de noroc, iar presa scrie că și-ar fi „ascuns averea”. Pe numele părinților pensionari apăreau terenuri de 500.000 de euro, potrivit digi24.

UPDATE ORA 12:10

Sebastian Burduja, propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Energiei, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului, cu 38 de voturi pentru şi 17 împotrivă.

„Sunt economist, sunt doctor în economie la ASE Bucureşti, am licenţă şi masterat la Standfort şi Harvard, în Statele Unite, în economie şi, de asemenea, în administraţia publică. Am fost secretar de stat la Ministerul de Finanţe în 2019-2020. Coleg al dumneavoastră, deputat, din 2020 şi, din mai 2022, ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Cred că sunt două argumente principale din CV-ul meu care mă recomandă pentru această poziţie. Pe de o parte, pregătirea ca economist, pentru că eu consider că sectorul energetic este motorul principal al economiei unui stat, şi am văzut cu toţii asta cu atât mai mult în perioada recentă, şi, pe de altă parte, experienţa în relaţii internaţionale, pentru că discutăm despre un sector care este tot mai interconectat, care depinde de relaţiile pe care România poate şi trebuie să şi le stabilească la nivel internaţional, de la Azerbaidjan până la parteneriatul strategic cu Statele Unite, Canada”, a spus Burduja în cadrul audierilor.

UPDATE ORA 12:02

Desemnat pentru funcţia de ministru al Dezvoltării, Adrian Veştea a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate.

El a înregistrat 37 de voturi pentru şi 7 voturi împotrivă.

UPDATE ORA 11:52

Senatoarea Alina Gorghiu a primit, miercuri, aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Justiţiei, în audierile din comisiile parlamentare, cu 85 de voturi pentru şi 36 împotrivă. Ea a spus în audiere că îşi doreşte tare mult să vorbim despre justiţie nu ca despre ceva rece, ca despre o instituţie la care mulţi se raportează cu temere, cu reticenţă, ci la o instituţie care reuşeşte să vină în întâmpinarea fiecăruia atunci când avem probleme. În cadrul audierii, senatoarea Diana Şoşoacă a protestat după ce ministrul propus nu a putut răspunde tuturor parlamentarilor şi i-a făcut pe colegii săi laşi, lamentabili şi incompetenţi.

Alina Gorghiu a declarat în cadrul audierii că trebuie să fie garantată independenţa justiţiei. ”E foarte important să reuşim să eficientizăm justiţia ca serviciu public, astfel încât să avem proceduri judiciare şi administrative care să ducă la o reducere a termenelor în litigii, să garanteze accesul efectiv la justiţie al fiecărui cetăţean”, a spus ea, conform news.ro.

”Poate e mult spus să pară prietenoasă justiţia pentru cetăţean dar îmi doresc tare mult să vorbim despre justiţie nu ca despre ceva rece, ca despre o instituţie la care mulţi se raportează cu temere, cu reticenţă, ci la o instituţie care reuşeşte să vină în întâmpinarea fiecăruia atunci când avem probleme”, a mai spus Alina Gorghiu.

Ministrul propus la Justiţie s-a referit şi la deficitul din sistemul judiciar. ”Există un număr relativ relevant de posturi vacante şi situaţia este chiar mai dificilă pentru procurori, vă asigur că există din partea Ministerului Justiţiei disponibilitatea de a identifica toate pârghiile pentru a se rezolva această problemă”, a arătat Gorghiu.

În cadrul audierii, senatoarea independentă Diana Şoşoacă i-a jignit pe cei din comisii, după ce ministrul propus nu a putut răspunde tuturor întrebărilor.

”V-aţi arătat incompetenţa şi laşitatea. Fricoşilor, fugiţi, să nu cumva să vă prindă cineva să vă adreseze o întrebare”, a spus Şoşoacă.

”Lamentabilă prestaţie a tuturor, ruşine să vă fie, înţelegere cu USR-ul să se întârzie să nu se răspundă la întrebări. Asta aţi făcut mereu, un Parlament de trădători. Ruşine să vă fie, lamentabililor, incompetenţilor şi infractorilor. Ăsta este adevărul. Toţi la puşcărie ar trebui să staţi. Faceţi, doamna Gorghiu, mai multe puşcării”!, a mai spus Şoşoacă.

UPDATE ORA 11:40

Desmnat pentru funcția de ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu a afirmat în cadrul audierilor că în mandatul său au fost semnate toate contractele pentru Autostrada Sibiu – Pitești și A1 Lugoj – Deva, dar şi 12 dintre cele 13 contracte la Autostrada Moldovei.

Sorin Grindeanu a declarat că anul trecut, la Ministerul Transporturilor s-au semnat contracte de 10,3 miliarde de euro şi că din 2023, CNAIR va inaugura minimum 100 de kilometri de Autostradă și Drum Expres.

Portul Constanța reprezintă o prioritate pentru Grindeanu în noul mandat, atât pe componenta feroviară cât și în zona adiacentă.

UPDATE ORA 11:30

Ministrul propus pentru Educaţie, Ligia Deca, a afirmat miercuri, în cadrul audierilor din cadrul comisiile parlamentare, pentru reconfirmarea în funcţie în Cabinetul Ciolacu, că dacă ne raportăm la luna decembrie 2016 salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare s-a triplat. Ea a mai precizat că 2023 este primul an în care bugetul total alocat învăţământului din România a depăşit 10 miliarde de euro. Ligia Deca a primit aviz favorabil în cadrul comisiilor.

“Aş face o raportare la un moment de dinaintea adoptării legii salarizării unitare care este încă în vigoare. Dacă raportăm la luna decembrie 2016 salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare a crescut de trei ori. S-a triplat. În decembrie 2016 salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare a fost 1.687 de lei brut. Anul acesta, până la ordonanţa de urgenţă emisă zilele trecute era 4.038 de lei brut. Acum, de la 1 iunie, salariul se majorează şi ajunge la 5.398 de lei brut. Trebuie mai mult. Ne dorim mai mult, luptăm pentru mai mult. Însă trebuie să avem în minte evoluţia în ultimii ani a salariilor din învăţământ. Aş reaminti, de asemenea, că dacă facem o raportare pentru a nu ne referi doar la cifre absolute, astăzi, un cadru didactic debutant câştigă minimum 1,79 salarii de bază minime brute pe ţară, faţă de doar 1,34% în 2016. Asta ca să avem şi un indicator obiectiv”, a declarat Ligia Deca, scrie news.ro.

Ea a aminitit că în 2023 bugetul total alocat învăţământului a depăşit 10 miliarde de euro.

“Iar 2023 este primul an în care bugetul total alocat învăţământului din România a depăşit 10 miliarde de euro. Din nou, asta înainte să ne raportăm la majorările care au un impact de 2,75 de miliarde, fără partea de prime şi fără să includem aici toate investiţiile din fonduri europene. Din nou, avem nevoie de mai mult, iar în legile educaţiei este prevăzut angajamentul politic ca bugetul educaţiei, investiţia în educaţie, să ajungă la 15% din bugetul general consolidat”, a mai transmis Deca.

Ligia Deca a primit aviz favorabil în cadrul comisiilor, cu 32 de voturi pentru şi opt împotrivă.

UPDATE ORA 11:01

Ligia Deca, propunea pentru portofoliul de la Ministerul Educaţiei a primit aviz favorabil din partea comisiei de specialitate din Parament.

UPDATE ORA 10:50

Primul candidat propus din Cabinetul Ciolacu intrat la audieri a fost Alina Gorghiu, pentru funcția de ministru al Justiției.

Ea a afirmat în faţa parlamentarilor că lupta anticorupție a fost prevăzută în programul de guvernare al cabinetului Ciolacu și a promis că ministerul pe care îl va conduce va asigura resurse materiale și umane pentru Direcţia Naţională Anticorupţie și DIICOT.

Gorghiu a abordat şi subiectul numărului de pensionări din sistem, considerând că va putea găsi soluţii pentru rezolvarea acestei probleme.

„Uneori a fost introdus în spațiul public un discurs ușor panicard referitor la numărul de pensionări. Mă disociez de acest discurs, dar o privesc ca pe o îngrijorare care trebuie tratată serios. Prin tratarea serioasă a problemei și prin dialog instituțional vom găsi soluțiile pentru rezolvarea acestei probleme sau măcar să nu se agraveze”, a spus Alina Gorghiu.

Ştire iniţială

Audierea candidaţilor propuşi pentru a ocupa funcţiile de miniştri în Cabinetul Ciolacu va începe miercuri, de la ora 10.00, iar votul de învestitură va avea loc în cursul zilei de joi.

Lista miniştrilor şi Programul de guvernare au fost depuse, marţi seară, la Parlament şi a fost stabilit calendarul audierilor.

Astfel, miercuri, de la ora 10.00, vor apărea în faţa comisiilor candidaţii pentru ministerele Agriculturii, Justiţiei şi Educaţiei.

De la ora 11.00, vor fi audiaţi miniştrii de la Dezvoltare, Transporturi şi Energie, iar de la ora 12.00 cei de la Finanţe, Cercetare şi Economie.

Candidaţii pentru Ministerul Muncii şi Ministerul Culturii vor apărea în faţa comisiilor de specialitate de la ora 13.00, iar de la 14.00 cei de la Sănătate, Familie şi Interne.

De la 15.00, este programată audierea candidaţilor de la Apărare, Proiecte Europene şi Externe, iar de la 16.00 va fi audiat candidatul pentru Ministerul Mediului.

Votul de învestire a Guvernului Ciolacu este programat joi, de la ora 12.00.

Cabinetul propus de Marcel Ciolacu este format din:

Reprezentanţi PSD

Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu

Ministerul Fondurilor Europene – Adrian Câciu

Ministerul Agriculturii – Florin Barbu

Ministerul Economiei şi Turismului – Radu Oprea

Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse- Gabriela Firea

Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan

Ministerul Muncii – Marius Budăi

Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila

Reprezentanţi PNL: 

Ministerul Energiei – Sebastian Burduja

Ministerul Justiţiei – Alina Gorghiu

Ministerul Educaţiei – Ligia Deca

Ministerul de Externe – Luminiţa Odobescu

Ministerul de Finanţe – Marcel Boloş

Ministerul de Interne şi vicepremier – Cătălin Predoiu

Ministerul Mediului – Mircea Fechet

Ministerul Dezvoltării – Adrian Veştea.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: