Skip to content
Politică

Candidații pentru CCR au primit aviz favorabil în comisia de specialitate. Cine se luptă pentru locul lăsat liber de Dorneanu

Inquam Photos/OCtav Ganea

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, miercuri, toate cele trei candidaturi pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale: Bogdan Licu, Cristi Danileţ şi Ioan Sabău-Pop.

Preşedintele Comisiei juridice, Laura Vicol Ciorbă, a precizat că votul a fost dat din perspectiva îndeplinirii condiţiilor profesionale pentru a candida la această funcţie, plenul Camerei fiind suveran şi va decide, prin vot, asupra persoanei care va fi numită la CCR.

Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general al României, propus de grupul parlamengtar al PSD, a afirmat că are 26 de ani de activitate în Ministerul Public.

El a menţionat că în calitate de judecător al CCR nu poţi să te abţii, pentru că nu judeci persoane, ci ceea ce se deduce judecăţii potrivit Constituţiei.

Bogdan Licu a fost întrebat de către deputaţii din comisia juridică despre notele mici de la licenţa pentru facultate, el arătând că  nu îi fac cinste notele din facultate.

”Trebuie să vă spun că muncesc de la 18 ani”, a spus Licu, precizând că tatăl său a decedat când era mic şi că a făcut facultatea trebuind să îşi întreţină familia”.

Judecătorul Cristi Danileţ, propunerea USR pentru postul de judecător al CCR, a afirmat că a făcut o prezentare a activităţii sale profesionale: şcoli absolvite, posturi ocupate la instanţe, la Minsterul Justiţiei şi la CSM.

”Am arătat activitatea mea ştiinţifică, constând în publicaţii in revistele de specialitate, proiecte internaţionale, sesiuni de comunicare ştiinţifică. Am arătat câteva aspecte pe care le-aş vedea îmbunătăţite în modul de funcţionare a CCR: pronunţarea hotărârilor odată cu motivarea, sistematizarea jurisprudenţei, explicarea acesteia pe inţelesul oamenilor, motivarea obligatorie a opiniilor minoritare”, a arătat Danileţ.

Judecătorul le-a transmis deputaţilor că dreptul UE are prioritate in faţa legislaţiei interne, prin voinţa constituţională exprimată in art. 11, 20 şi 147 Constituţia României. Judecătorul român este primul judecător european.

”CCR a devenit actor politic prin modul de soluţionare a conflictelor juridice de natură constituţională şi acest rol ar trebui redus pe cale jurisprudenţială”, a mai spus Danileţ. Despre pedofilie, acesta a arătat că ”este o tulburare mintală, iar judecătorii sancţionează doar actele infracţionale”. ”Nu am niciun fel de toleranţă pentru agresiunile sexuale”, a mai precizat Cristi Danileţ.

El a menţionat că nu a negociat nimic politic pentru a fi nominalizat. ”Acum un an am discutat în ICDE posibilitatea susţinerii unor candidaturi la CCR din partea societăţii civile, iar USR a preluat propunerea. Singura discuţie cu mine a fost dacă accept propunerea şi am fost de acord. Sper că am convins că îndeplinesc condiţiile”, a mai arătat Danileţ.

Candidatul AUR, profesorul universitar Ioan Sabău-Pop, a declarat că este nevoie de o serie de modificări legislative, inclusiv de revizuirea Legii fundamentale pentru ca activitatea Curţii să fie primenită.

”Ar fi nevoie de o serie de modificări, inclusiv de revizuirea Constituţiei, care să ducă la primenirea activităţii Curţii Constituţionale şi la celelalte autorităţi ale statului”, a spus Ioan Sabău-Pop.

Miercuri, Comisia juridică i-a audiat pe cei trei candidaţi: prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, propus de PSD; pe judecătorul Cristi Danileţ – susţinut de USR şi pe prof. univ. Ioan Sabău-Pop – din partea AUR.

Plenul Camerei Deputaţilor urmează să dea votul în privinţa celor trei candidaturi în şedinţa din 3 mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *