Candidatul cu șanse reale să câștige Cotroceniul va apărea abia la anul, spune sociologul Alfred Bulai

Alfred Bulai
Alfred Bulai. Sursa foto: psnews.ro

„Se vehiculează multe nume, dar veți auzi de candidatul care va avea șanse reale să fie președinte abia la anul”, a declarat sociologul Alfred Bulai la „Puterea Știrilor” despre posibilii candidați la prezidențialele din 2024. De asemenea, el a respins varianta unui candidat comun PSD-PNL: „A mai fost această încercare și n-a funcționat niciodată”.

„Sigur că există și această variantă la care unii se gândesc. Alții se gândesc că PNL trebuie să fie singur pe picioarele lui, evident, cu propriul candidat la președinție. Din păcate, ei nu prea au un orizont de candidat la președinție foarte clar conturat. Nicolae Ciucă sigur că își dorește. Își doresc mai mulți pe-acolo, dar problema este dacă ai șanse reale să intri în joc și, mai ales, să intri în joc dacă ai șase reale în partid să te propună, adică nu-i chiar așa simplu. Și Rareș Bogdan la un moment dat visa că va fi candidatul PNL-ului, dar nu e nici pe departe vreun personaj care să aibă anvergură.

Dincolo, la PSD, lucrurile sunt mult mai clare, că domnul Ciolacu e premier. Sigur că poate să pățească vreo bubă până atunci, rămâne de văzut, dar e mult mai clară nominalizarea domnului Ciolacu. Asta nu îl face câștigător, pentru că, în general, reprezentanții PSD pierd în turul doi. Sigur, sunt multe necunoscute în calcul. Mai sunt și alte tipuri de personaje care vor intra în această luptă și care vor stabiliza puțin scena, deci e foarte greu în acest moment”, a spus sociologul.

„E o prostie să vorbești de candidați cu mult înainte”

„Se vehiculează multe nume. Eu pot să vă spun în acest moment că, cel mai probabil, veți auzi de candidatul care va avea șanse reale să fie președinte abia la anul. Nu acum. În general, e o prostie să vorbești de candidați cu mult înainte. Ați văzut ce a pățit domnul Geoană care, în stilul caracteristic, ne-a anunțat că nu poate să ne spună că va fi candidat, deci va fi candidat. Nu poate să ne spună, pentru că încă e la NATO. E o aiureală de-asta și ați văzut ce a pățit. De exemplu, nimeni nu-l lega de cumnatul lui dacă nu anunța candidatura”, a susținut Alfred Bulai.

E riscant acum să anunțăm un candidat pentru prezidențiale?

„E o prostie, nu că riscant. În general e o prostie pentru că, evident, te poți eroda foarte mult. Aduceți-vă aminte de Crin Antonescu, cu un an înainte de alegerile din 2014, toată lumea îl vedea viitorul președinte al României. Cei din PNL erau absolut convinși și el, săracul, nu a fost candidat pentru că l-au anunțat cu vreo 2 ani de zile, trei înainte. Până la urmă nici n-a ajuns candidat. Deci, din acest punct de vedere, nu e bine să fii tot candidat. Are sens să fii candidat atunci când ai candidat deja și lumea se așteaptă oricum să candidezi. Cum a fost Constantinescu în 1992 și, respectiv, 1996. În 1992 fusese principalul candidat, lupta cu Iliescu, Iliescu era ofilit, deci te așteptai ca Emil Constantinescu să fie candidat”, a declarat sociologul.

Are AUR o șansă la Cotroceni?

„Nu neapărat șansa la Cotroceni, cât șansa în a juca pe tabla de șah. La președinție, în general, mulți participă pentru că intră într-o strategie a cuiva, nu neapărat că vrei neapărat să câștigi, că e greu de crezut că un independent real poate câștiga, dar poate urca pe altcineva.

George Simion are un partid în spate, dar un partid care nu are o dimensiune foarte mare. Pe de altă parte, domnul Simion nu înseamnă că nu are șansa lui, dar are foarte mult de lucrat. El, în acest moment, are doar teribilisme. Nu câștigă cu ele prezidențialele. Nu înseamnă că e imposibil, e tânăr. Eu nu zic despre cineva neapărat că nu poate. Problema este a potențialului pe care îl ai, a șanselor să te susțină un partid și, mai ales, să poți să faci în întrecerea electorală o figură care să conteze. Nu uitați, însă, că totuși este o întrecere între mai multe personaje și noi nu știm cine sunt toate acele personaje”, a mai spus Alfred Bulai.

Autor

  • Robu Andreea-Mădălina

    Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene și absolventă a două programe de master: Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor; Diplomație Cultură și Relații Internaționale. Pasionată de domeniul politic și diplomatic, fiind dornică să contribuie la o presă de calitate.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL