Skip to content
București Știri locale

Candidatul unic pentru Primăria Capitalei, stabilit prin alegeri primare sau prin sondaje de opinie? Ce spun sociologii

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Ideea unui candidat unic la Primăria Capitalei este cu atât mai actuală cu cât, prin căderea Guvernului Orban, alegerile locale din vară cel mai probabil se vor desfășura într-un singur tur. Tocmai de aceea singura șansă a partidelor anti-PSD este de a învinge candidatul PSD este să susțină un singur om pentru Primăria Capitalei.

Liderii partidelor anti-PSD trebuie însă să se pună de acord asupra modalității de stabilire a acestui candidat unic al dreptei, pentru Primăria Capitalei.

" "

Privitor la stabilirea candidatului comun al Alianței USR-PLUS la Primăria Capitalei, au fost lansate în spațiul public două metode posibile. Una este cea a sondajelor, susținută de Conferința Municipală a USR București. Cealaltă, propusă și susținută cu precădere de membrii PLUS, este cea a așa-numitelor alegeri primare deschise. Metoda aleasă trebuie însă să răspundă criteriului democratic al reprezentativității. Adică, care din cele două metode asigură că voința tuturor bucureștenilor cu drept de vot la alegerile locale este luată în calcul.

În mai multe rânduri, Nicușor Dan a declarat că modalitatea științifică, rezonabilă, echitabilă, este sondajul de opinie, iar teoria sa este susținută și de trei reputați sociologi din România, aceștia susținând că alegerile primare deschise nu asigură reprezentativitatea tuturor bucureștenilor cu drept de vot, ci doar sondajul de opinie este metoda care asigură reprezentativitatea tuturor bucureștenilor.

Alegerile primare deschise vor putea măsura doar dimensiunile electoratelor captive (membri ai partidelor și simpatizanți) ale celor doi candidați aflați în competiție, fără a oferi nici o informație despre ceilalți alegători (cei indeciși și cei care ar vota alți candidați, fără a avea o decizie fermă). (…) Sondajul de opinie are avantajul de a oferi informații despre intenția de vot a tuturor segmentelor de electorat, inclusiv a indecișilor și a celor care în momentul de față optează pentru un candidat terț. De asemenea, va putea oferi informații nu doar asupra intenției de vot actuale, ci și asupra potențialului de creștere al fiecărui candidat”, susține sociologul Mircea Kivu.

La rândul său, Călin Goina, lector universitar la Univ. Babeș-Bolyai, doctor în sociologie la University of California, Los Angeles, SUA, spune că ”un sondaj sociologic înlătură aproape orice obiecție de reprezentativitate: un eșantion reprezentativ pentru populația Bucureștilor elimină orice îndoială, în limitele marjei de eroare”.

”Mai mult, alegerile primare măsoare intenția de vot doar în cadrul susținătorilor activi sau simpatizanților partidului. Dimpotrivă, un sondaj sociologic ar prezenta intenția de vot a tuturor bucureștenilor, inclusiv a celor care ar considera să voteze pentru un anume candidat la primărie, fără să se identifice neapărat cu valorile partidului/alianței care îl susține”, adaugă Călin Goina.

De asemenea, Cătălin Stoica, conferențiar universitar, SNSPA, doctor în sociologie al Universității Standford, spune că: “Din punctul meu de vedere, soluția cea mai bună, atât din punctul de vedere al reprezentativității cât și al costurilor, este realizarea unor sondaje de opinie pe eșantioane reprezentative ale populației cu drept de vot din București. Partidele, candidații pot ajunge la un acord de finanțare a unor serii de sondaje. Sondajele ar trebui să fie făcute pe eșantioane de minim 1.100 de respondenți, persoane cu drept de vot din București.

La începutul anului, Nicușor Dan a prezentat rezultatele unui sondaj, realizat la comanda sa, privind opțiunile bucureștenilor în privința candidatului la Primăria Capitalei, care arăta că cei mai mulți dintre cei chestionați își doresc ca opoziția să aibă un candidat unic la alegerile locale. În privința persoanei care ar trebui să reprezinte opoziția în competiția electorală cu PSD, rezultatele sondajului arată că cel mai bine plasat este Nicușor Dan.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *