Klaus Iohannis și-a declarat candidatura pentru poziția de secretar general al NATO, ceea ce a dat naștere la dezbateri intense în spațiul public. Analistul politic Ion M. Ioniță a vorbit pentru PS News despre ceea ce trebuie să avem în vedere, în acest moment, când ne gândim la șansele președintelui Iohannis pentru șefia NATO.
Ion M. Ioniţă: Toate statele membre trebuie să fie în consens. Deci, atâta timp cât sunt state care încă nu și-au clarificat poziția, deși unele și-au manifestat, deja, sprijinul pentru candidatul olandez, deocamdată doar sunt discuții.
PS News: Care o să fie perioada în care se pot limpezi lucrurile?
Ion M. Ioniţă: Probabil până la Summit-ul de la Washington din această vară, adică luna iunie.
Șanse sunt, dar nu putem să spunem acum că sunt șanse mari, mici, zero, ș.a.m.d. Dar, din moment ce se discută (și e o discuție mai amplă, adică fiecare se va așeza la masă și va discuta), vom vedea cum stau lucrurile.
PS News: Se spune că, istoric vorbind, șansele sunt mici, că după ce o țară a dat deja un secretar general sau un secretar general adjunct în NATO, la următoarele alegeri să se continue cu un alt reprezentant din statul respectiv, ar fi prea mult.
Ion M. Ioniţă: Nu e un criteriu a se discuta pentru un alt mandat. Adică ce a fost, a fost, ce va fi, va fi. Contează consensul la nivel național, ce spun, de fapt, toate statele membre. Pot să apară și alte soluții, nu e bătut în cuie. Bun, da, sigur că da, poate să apară pe ultima 100m, un candidat care să întrunească absolut toate adeziunile. Pot apărea, așadar, și alte nume.
Rivali în bătălia pentru poziția de secretar general NATO, Klaus Iohannis și Mark Rutte: întâlnire la Bruxelles
Președintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere bilaterală cu premierul olandez Mark Rutte, rivalul său în cursa pentru funcția de secretar general al NATO, o competiție despre care ambii lideri s-au exprimat separat în termeni eleganți și cordiali.
Întâlnirea a avut loc joi seară și a durat aproximativ 15 minute, a informat Administrația Prezidențială, precizând că întâlnirea cu Rutte a avut loc în contextul mai multor întrevederi în marja summitului Consiliului European de la Bruxelles.
Întâlnirea dintre cei doi a avut loc într-un moment în care această cursă prinde contur.
Aflat joi la sediul NATO pentru o întâlnire cu secretarul general Jens Stoltenberg menită să marcheze 20 de ani de la aderarea Sloveniei la Alianței, premierul sloven Robert Golob a anunțat că țara sa ia în serios candidatura lui Klaus Iohannis la șefia Alianței, menționând că Ljubjlana și-a exprimat sprijinul pentru Rutte când era singurul candidat.
La rândul lor, Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte au făcut, de la distanță, un schimb de amabilități în contextul competiției lor pentru funcția de top la nivelul Alianței.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News