Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice.
„Îmi asum această candidatură în numele României”, a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
El a apreciat că „este momentul ca ţara noastră să îşi asume o şi mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euroatlantice”.
Politologul Andrei Țăranu a declarat pentru PS News că Iohannis are șanse bune să ajungă secretar general al NATO, în contextul în care statele din Europa de Est nu îl susțin pe Mark Rutte. „Părerea mea e că ar fi bine dacă Iohannis ar ajunge secretar general la NATO”, a spus Andrei Țăranu.
„Mark Rutte nu și-a anunțat încă intenția de a candida. El a fost pus acolo pentru că au spus unii și alții ce bun ar fi. Părerea mea e că domnul Iohannis are o șansă și asta pentru că el reprezintă clivajul dintre Est și Vest. Sunt foarte multe țări cum ar fi Bulgaria care au o antipatie profundă pentru domnul Rutte personal, nu doar pentru Olanda.
Vă aduceți aminte că Rutte i-a împiedicat să intre în Schengen și atunci bulgarii nu vor vota cu Rutte pentru nimic în lume și în genere cred că sunt multe țări din Europa Centrală și de Est care nu-l vor pe Rutte. Și atunci îl preferă pe Iohannis. Și Ungaria și Polonia și Muntenegru nu-l susțin pe Rutte. Cred că vor fi mulți care să voteze pentru Iohannis în primă instanță.
Toată lumea uită că Olanda a avut până acum deja trei secretari generali la NATO. Cu Rutte ar fi al patrulea secretar general olandez la NATO. Așa că Olanda a avut cam mulți. E o țară relativ mică. Nu a plătit 2% pentru NATO. Nu folosește armament american ci mai degrabă germano-britanico-francez.
Nu înțeleg de ce presa din România s-a întors cu ură împotriva lui Iohannis. Părerea mea e că ar fi bine dacă Iohannis ar ajunge secretar general la NATO. Avem și noi o dată o importanță strategică undeva și chiar strategică.
Evident că Iohannis va trebui să atragă sprijinul tuturor statelor membre NATO. Votul se ia prin unanimitate. Acum e un moment interesant, în sensul în care va fi interesant când vor avea loc aceste alegeri. Aceste negocieri vor avea loc înaintea sau după alegerile prezidențiale din Statele Unite?”, a spus politologul.
Candidatura vine într-un moment cheie
Anunţul preşedintelui Iohannis vine în anul în care ţara noastră celebrează 20 de ani de la aderarea la Alianţa Tratatului Atlanticului de Nord.
Şeful statului a spus că această candidatură, pe care şi-o asumă „cu toată responsabilitatea”, este o decizie care are la bază „performanţa României, experienţa acumulată pe parcursul celor două mandate de preşedinte al României, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, şi în special regiunea noastră” şi angajamentul său „ferm” faţă de valorile şi obiectivele fundamentale ale NATO.
„Valorile cardinale ale Alianţei, printre care statul de drept, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, au reprezentat busola care ne-a ghidat spre consolidarea unei democraţii autentice. În plus, extrem de important, umbrela NATO ne-a oferit cele mai puternice garanţii de securitate din istorie. Nicicând aceste garanţii de securitate nu s-au dovedit mai relevante decât astăzi”, a menţionat Iohannis.
Potrivit acestuia, în prezent „trăim în cele mai dificile vremuri din punctul de vedere al securităţii din ultimele decenii, dar noi, românii, ne simţim protejaţi tocmai pentru că suntem membri ai Alianţei Nord-Atlantice”.
„Un conflict militar în Europa este o realitate care în urmă cu câţiva ani părea improbabilă. Rusia se dovedeşte a fi o ameninţare gravă şi de lungă durată pentru continentul nostru, pentru securitatea noastră euroatlantică. În aceste condiţii, frontierele NATO capătă o importanţă capitală, iar întărirea Flancului Estic, care include şi România, va rămâne o prioritate pe termen lung”, a detaliat preşedintele.
El a amintit că, în prezent, România este unul dintre statele aliate care alocă 2,5% din PIB pentru Apărare.
„Susţinem necondiţionat Ucraina şi contribuim consistent la susţinerea puternică a partenerilor Alianţei, în special a celor mai vulnerabili”, a mai spus Iohannis.
Şeful statului a arătat că România are o „vecinătate complicată” cu Rusia.
„Am fost tot timpul conştienţi de riscurile şi ameninţările care decurg din această situaţie şi ne-am pregătit temeinic pentru a le asigura cetăţenilor noştri securitatea deplină. România nu s-ar fi putut dezvolta economic, nu ar fi atras capital şi investitori care să contribuie la creşterea nivelului de trai dacă nu ar fi existat garanţii solide privind securitatea naţională. Iar aceste garanţii sunt direct legate de modernizarea militară a ţării noastre, dar şi de apartenenţa noastră la Alianţa Nord-Atlantică”, a transmis el.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News