Candidează Ciolacu la prezidențiale? Ce spune purtătorul de cuvânt al PSD

Marcel Ciolacu
Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al social-democraților, nu a exclus posibilitatea ca Marcel Ciolacu să fie candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 2024.

Romașcanu a exclus, în schimb, varianta ca social-democrații să susțină un candidat PNL la prezidențiale. „Suntem un partid prea mare ca să nu avem un candidat propriu la alegerile prezidențiale”, a punctat Lucian Romașcanu, în studioul Puterea Știrilor.

„Așa ne-am dori și cred că și oamenii și-ar dori (n.r – un președinte PSD la Palatul Cotroceni). Nu a existat nicio discuție despre o alianță preelectorală cu PNL – pe liste comune- asta ca să fim înțeleși de cei care ne privesc.

Declarația lui Marcel Ciolacu de astăzi vine și confirmă un lucru clar: vom avea candidat la președinție. Deci, una din speculațiile din media din ultima perioadă este anulată prin această declarație: noi nu susținem candidatul PNL la alegerile prezidențiale, suntem un partid prea mare ca să nu avem un candidat propriu la alegerile prezidențiale. Suntem primul partid al țării, ar fi nenatural să susținem un candidat PNL, mai ales că au fost 20 de ani de președinți dați de partidele de dreapta care nu cred că au făcut tot sau cât ar fi trebuit pentru așteptările românilor”, a declarat Lucian Romașcanu, la Puterea Știrilor.

Cine va fi candidatul PSD la alegerile prezidențiale

Purtătorul de cuvânt al PSD a oferit și detalii cu privire la modalitatea în care va fi ales candidatul partidului la alegerile prezidențiale. „Vor fi alegeri pentru candidatul la Cotroceni în fiecare organizație a Partidului Social Democrat”, a spus Lucian Romașcanu, care a anunțat și că artidul se va abate de la cutuma potrivit căreia președintele partidului este automat și candidatul partidului la alegerile prezidențiale.

„Nu știu să vă spun în acest moment cine va fi candidatul PSD la alegerile prezidențiale. Mai e un an până atunci. Sigur că un lucru extrem de important de luat în calcul va fi plasarea în preferințele electoratului la momentul respectiv. Avem un președinte de partid foarte bun, pe domnul Marcel Ciolacu, dânsul nu și-a exprimat dorința de a candida în acest moment, dar ce a spus este un lucru extrem de sănătos pentru democrația României și pentru democrația internă a PSD: vor fi alegeri pentru candidatul la Cotroceni în fiecare organizație a Partidului Social Democrat.

Simulăm puțin sau încercăm să facem ceea ce fac americanii cu acele alegeri preliminare, pentru că până la urmă nu poți ajunge președintele României decât dacă ești cu adevărat susținut de partidul pe care îl vei reprezenta. Și aici am un contraexemplu notoriu, este vorba de dna Dăncilă, care a luat cel mai slab scor într-o finală de prezidențiale din partea Partidului Social Democrat. Trebuie să fii acolo, să te vrea oamenii, să te susțină și atunci ai o șansă mare. Oamenii tăi, în primul rând, după care, sigur, simpatizanții și cei cărora mesajul tău le e pe plac. Viorica Dăncilă a candidat din postura de președinte al PSD. Nu mai este așa.

Și ca dovadă, apropo de Viorica Dăncilă, nu a avut tracțiunea în partid necesară pentru a mobiliza electoratul. Noi am fost tot timpul la 50% minus câteva voturi. Dna. Dăncilă a fost la 50% -17% deci e o diferență foarte mare și de asta demersul pe care îl propune Marcel Ciolacu, acela de alegeri în toate organizațiile locale pentru candidatul la președinție, reprezintă o soluție. Dacă lumea, în primul rând membrii simpatizanți, îl doresc, atunci sigur pleacă cu prima șansă”, a mai declarat Lucian Romașcanu, la Puterea Știrilor.

 

Ciolacu nu cedează PNL candidatul la președinție

Premierul Marcel Ciolacu, care este și președintele PSD, nu exclude o alianță cu PNL la alegerile de anul viitor, dar a ținut să precizeze miercuri că, momentan, sunt doar discuții, nu decizii. Totuși, el a dat de înțeles că nu agreează varianta unui candidat comun la președinție, care să fie dat de PNL.

„În politică niciodată nu spui «niciodată». Nu a existat această discuție până acum (candidat comun PSD-PNL la prezidențiale – n.r.). Am văzut ce a declanșat declarația mea: o discuție și de liste comune. Nu vorbim de USL 2. În cazul în care noi simțim că românii au încredere în această coaliție, noi putem veni cu un program de țară și cu o abordare comună în anul următor. Nu este o decizie, este o discuție. Este posibil, nu este posibil. Nu are nimeni nimic decis în acest moment”, a declarat Marcel Ciolacu miercuri, întrebat de un posibil candidat comun PNL-PSD la președinție.

Totuși, președintele PSD a dat de înțeles că nu este de acord cu ideea unui candidat comun din partea PNL.

„Să depășim europarlamentarele. În schimb, cu adevărat, după 20 de ani de președinte de dreapta, cum se spune, cred că e cazul ca România să aibă și un președinte de stânga”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: