Așteptat să își anunțe vineri o eventuală candidatură la prezidențiale, Mircea Geoană a declarat în aceeași zi că va lua decizia după ce își termină contractul la NATO.
„Eu sunt un om care deja este vaccinat cu politica românească și sunt un om mult mai circumspect față de ce înseamnă politică românească. Că am un interes imens față de România și față de bătălia pentru viitorul României în ceea ce scriu în carte este altceva.
(…) Am toată libertatea să-mi fac datoria de profesionist până în ultima zi de mandat la NATO. Așa este corect, așa este moral, așa este profesional. Nu fac niciun fel de derogare de la această regulă.
După ce termin la NATO, ne mai întâlnim, mai discutăm”, a spus Mircea Geoană la Europa FM.
Secretarul general adjunct al NATO afirmă că are contract de trei ani, care a fost prelungit de două ori, iar decizia privind o eventuală candidatură la prezidențiale o va lua după încheierea mandatului la NATO.
„Mă oprește lumea pe stradă și mă întreabă dacă o să candidez și le spun sincer că nu știu, am o treabă de făcut. După ce termin acolo mai discutăm și vedem ce facem”, a mai spus Mircea Geoană.
Geoană a anunțat că va lansa pe 24 noiembrie 2023, la Târgul Gaudeamus, o carte intitulată “Bătălia pentru Viitorul României”. Digi24.ro a consultat un fragment al acestei cărți care se anunță ca un manifest politic pentru alegerile prezidențiale de la finalul anului 2024. Mircea Geoană sugerează că va fi un candidat independent, susținut de o platformă civică înființată de curând și care se numește Proiectul România 2030.
Mircea Geoană – candidat independent la alegerile prezidențiale din 2023. Această ipoteză se subînțelege din textul cărții “Bătălia pentru Viitorul României – Gândurile unui român la vârful NATO”, carte care va fi lansată zilele viitoare la Gaudeamus.
„România se află într-un moment mai periculos decât alte naţiuni, în plin cerc vicios al neputinţelor şi al corupţiei de acasă faţă de diferenţele de nivel economic şi de calitate a serviciilor publice din Occident. Nici un lider politic şi nici un factor de influenţă economică sau culturală nu au ştiut sau nu au putut să scoată România din acest cerc vicios”, afirmă Mircea Geoană în cartea sa.
El spune că “toţi preşedinţii postdecembrişti au continuat să reprezinte şi să depindă de partidele pe care le conduseseră până la data depunerii jurământului” și că “preşedinţii de până acum nu au reuşit să unească naţiunea în jurul unor obiective interne şi externe importante”.
Ipoteza candidaturii lui Geoană ca independent reiese și dintr-un fragment din cartea sa, acolo unde se compară cu președintele Cehiei.
„Exemplul recent al preşedintelui Cehiei (un fost comandant al Comitetului Militar al NATO) este concludent. A candidat ca independent, preferabil cu susținere politică, însă cu capacitatea de a propune și, la nevoie, impune o agendă care să transcende interesele înguste de partid. A câştigat susținut, iar nu dependent de partide”.
Proiectul Național propus de Mircea Geoană
În cartea sa, Mircea Geoană vorbește pe larg despre un “Proiect Național”.
„Știm cu toţii ce ne dorim: să realizăm o renaștere națională care să conducă la un Salt Istoric de dezvoltare şi de prosperitate care să ne permită să recuperăm în ritm accelerat timpul pierdut la periferia Europei.(…) Şi suntem conştienţi că numai dacă ne vom pune în valoare întregul potenţial naţional vom putea reuşi să schimbăm păgubosul „… păcat că e locuită“ într-o „grădină a Maicii Domnului“ reală, nu doar jinduită. Calea pe care o vom alege depinde de noi. În ce mă priveşte, înţeleg foarte bine că nu este de ajuns să dai semnale de alarmă, dacă acestea rămân doar la nivel de retorică. De aceea, în capitolul final al cărţii mele voi încerca să schiţez direcţiile principale ale acelui Proiect Naţional ce le-ar putea reda românilor demnitatea de a sta la masa codecidenţilor, iar nu în debaraua celor bucuroşi să-şi primească deciziile în plic”, scrie Mircea Geoană.
Discursul său este evident împotriva politicienilor din partidele aflate azi pe scena din România.
„Nivelul politizării a ajuns în România de azi de-a dreptul insuportabil: de la femei de serviciu la şefi de piaţă, de la funcţii tehnice la cele de sinteză, aproape totul este politizat. Toate încercările de stabilizare a funcţiei publice, de perpetuare a unei necesare memorii instituţionale, atâtea câte au fost, au eşuat până acum lamentabil. Dacă nu vrem să ajungem la un colaps al statului, acest lucru trebuie să înceteze.Îmi dau foarte bine seama că depolitizarea e o misiune grea – să sperăm că nu imposibilă – tocmai fiindcă, pe orice faţă ai răsuci problema, ea trebuie dusă la bun sfârşit tot din şi dinspre sfera politicului”, spune Geoană.
Nu este convins că a pierdut alegerile din 2009
Fost candidat din partea PSD la alegerile prezidențiale din anul 2009, Mircea Geoană nu prea crede nici astăzi că a pierdut acel scrutin electoral.
„La capătul unei înfrângeri despre care nici azi nu ştiu dacă a fost cinstită şi al trădărilor care i-au urmat, am reuşit să-mi păstrez numele curat şi asta, cred cu tărie, a fost cel mai mare atu al meu, cel care mi-a permis să mă reinventez şi să o iau de la capăt. Fără ranchiune, fără pasiuni inutile, cu ochii îndreptaţi înainte, către acel viitor în care nu am încetat nici astăzi să cred”.
Ciolacu: „Nu cred în ciorbe reîncălzite”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a ironizat o eventuală intrare în cursa pentru prezidențiale a lui Mircea Geoană, premierul susținând că la cum se prezintă în sondaje numărul doi din NATO nici nu mai este nevoie de alegeri.
Întrebat dacă își dorește să fie președintele României, Ciolacu a precizat: „Nu. Nu mi-am dorit nici să fiu premier, dar sper să mă ridic la nivelul așteptărilor. Nu am făcut lucruri rele de când sunt prim-ministru, dimpotrivă, am făcut lucruri de care sunt mândru”. Liderul PSD a recunoscut faptul că din partid sunt presiuni pentru o candidatură la prezidențiale.
Chestionat ce părere are despre candidatura lui Geoană, pe cale să anunțe acest lucru, președintele PSD a punctat: „Foarte bine. Să candideze toată lumea. După ce am văzut sondajele, părerea mea este că nu mai are rost să avem alegeri”.
Un om „în vâltoarea realității”
Șeful PSD a susținut că ar vrea un candidat care să fie mai aplicat și care să știe mai bine politica internă.
„Marea majoritate a președinților PSD au fost dați afară. Eu sper că nu o să fiu exclus și cu certitudine nu o să-mi fac nici partid. Cred că e mult prea prematură discuția. Din câte știu, domnul Geoană este în acest moment la NATO Secretar General Adjunct, încă are o misiune de îndeplinit. Înțeleg intențiile domniei sale, nu am nicio problemă, trăim într-o țară democratică, partidul va decide la momentul respectiv. Aș vedea, totuși, un om mai de stânga și mult mai aplicat și un om încă în vâltoarea realității din România. Este foarte … Nu cred în ciorbe reîncălzite”, a mai afirmat Ciolacu.
O decizie privind candidatul la prezidențiale va veni după europarlamentare. „Cred că, corect, ca și președinte de partid este să avem această discuție în partid după europarlamentare. sunt niște alegeri atipice. E posibil să avem surprize, populism. Fiindcă este vorba despre mobilizarea electoratului și despre ce transmiți electoratului și de ce să se prezinte la vot. Contează foarte mult abordarea. Aici nu e că strânge primarul X cu arcanul și-i duce la vot”, conchis președintele PSD.
În ultima vreme au apărut mai multe sondaje de opinie care anunțau că Mircea Geoană ar avea șanse bune în alegerile prezidențiale din 2024, fiind cotat ca favorit. El ar fi urmat de Marcel Ciolacu – posibil candidat PSD-PNL, George Simion, Elena Lasconi şi Diana Şoşoacă, relevă datele unui recent sondaj realizat de INSCOP.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News