Caniculă peste România. Cât durează valul de căldură

caniculă / ANM
Sursă foto: ANM

Temperaturile cresc simțitor de la o zi la alta, astfel că în weekend vom avea de îndurat primele zile de foc din această vară. Acest val de căldură nu va persista mult timp, pentru că tot la sfârșitul săptămânii va pătrunde, treptat, un aer mai rece dinspre nord-vest.

Cel mai cald se pare că va fi vineri și sâmbătă, când mercurul din termometre va urca până la 33 – 36 grade Celsius în Banat, sudul Crișanei, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și, pe alocuri, în celelalte regiuni. Izolat, anunță meteorologii, nu sunt excluse nici valori mai ridicate, de până la 36 – 38 grade Celsius.

Acest val de căldură nu va persista însă foarte mult timp, pentru că tot în weekend va pătrunde, treptat, un aer mai rece dinspre nord-vest. De aceea, temperaturile vor scădea, la început în nordul și vestul țării, iar ulterior și în sud și est. Contactul dintre cele două mase de aer cu caracteristici diferite va aduce, de asemenea, averse torențiale, furtuni puternice în unele zone ale țării. Conform modelărilor actuale, cantitățile de precipitații ar putea depăși 20 – 25 l/mp în cea mai mare parte a țării„, anunță antena3.ro  

Averse și descărcări electrice

Joi, 22 iunie, vremea va fi cãlduroasă în majoritatea regiunilor, iar în cele din vest şi sud-vest disconfortul termic va fi în creştere (indicele temperatură-umezeală ITU se va apropia de pragul critic de 80 de unităţi).

„Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse şi descărcări electrice – mai ales după-amiaza şi seara – în zonele montane, în Transilvania şi Maramureş, pe arii mai restrânse în Oltenia, Crişana şi nord-vestul Munteniei şi pe alocuri în rest. Izolat vor fi cantităţi de apă mai însemnate şi condiţii de grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări de scurtă durată în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor situa în general între 26 şi 33 grade Celsius, iar cele minime între 12 şi 21 grade Celsius, cu cele mai scăzute valori în estul Transilvaniei. Pe areale mici vor fi condiţii de ceaţă”, anunță Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În București, meteorologii prognozează o temperatura maximă de 32 grade Celsius, iar cea minimă se situa între 17 și 19 grade Celsius.

Minime cuprinse între 12 și 21 grade Celsius

Vineri, conform ANM, în orele amiezii vremea va deveni caniculară în vest şi pe alocuri în sud; disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală ITU se va apropia şi va atinge pragul critic de 80 de unităţi, în Câmpia de Vest, local în Câmpia Română şi pe suprafeţe mici în rest. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse şi descărcări electrice – după-amiaza şi seara – local îndeosebi la deal şi la munte, apoi cu precădere în vest şi nord-vest, unde astfel de fenomene vor fi mai frecvente şi se vor asocia cu intensificări ale vântului şi posibil vijelii. Pe arii restrânse se vor înregistra cantităţi de apă însemnate şi izolat va cădea grindină. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 26 şi 35 grade Celsius, iar cele minime între 12 şi 21 grade Celsius.

În Capitală, cerul va fi mai mult senin şi vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximă va fi în jur de 34 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 17 și 20 grade Celsius.

Instabilitate accentuată și scădere a temperaturilor

Sâmbătă, 24 iunie, vremea va fi în general instabilă şi se va răci faţã de ziua precedentă în regiunile vestice, nordice, centrale, precum şi la munte, unde vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi pe alocuri vijelii. Ploile vor avea şi aspect torenţial, iar pe arii restrânse vor fi cantităţi de apă însemnate şi căderi de grindină. În restul teritoriului vremea va fi călduroasă, pe alocuri canicularã la amiază şi cu disconfort termic ridicat la câmpie, iar fenomene asociate instabilităţii atmosferice se vor semnala îndeosebi spre seară şi în cursul nopţii. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 24 şi 35 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 10 şi 21 grade Celsius.

În București, vremea va fi în continuare călduroasă, cu disconfort termic ridicat. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate seara şi noaptea când vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Vor fi condiţii de grindină şi cantităţi de apă mai însemnate. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 34 grade Celsius, iar minima va fi de 18 grade Celsius.

 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: