Skip to content
Video

Cantacuzino, test de foc pentru MApN: Țuțuianu a început, Fifor trebuie să continue EXCLUSIV

constanta.press

Interviurile video PSnews.ro au continuat marți, avându-l ca invitat pe senatorul PSD Adrian Țuțuianu, cel care a început – în mandatul de ministru al Apărării Naționale – trecerea Institutului Cantacuzino de la Ministerul Sănătății la MApN.

CITIȚI ȘI: UPDATE Institutul Cantacuzino, trecut la MApN DOCUMENT

" "

După cum puteți citi în linkul de mai sus, Guvernul a adoptat în ședința de joia trecută (21 septembrie) ordonanța de urgență privind mutarea institutului. Pe 5 septembrie, Adrian Țuțuianu demisionase din funcția de ministru, dar marți, la interviul PSnews.ro, parlamentarul de Dâmbovița a ținut să precizeze că apucase să finalizeze toate demersurile pentru transferul institutului, lăsându-i acest proces la cheie urmașului de la MApN, Mihai Fifor.

Ideea principală ce se desprinde din spusele senatorului PSD este că transferul Insitutului Cantacuzino reprezintă un test de foc (poate cel mai important din acest an) pentru Ministerul Apărării Naționale, iar Fifor trebuie să continue ceea ce a început Țuțuianu.

Pentru început, fostul ministru a subliniat că Guvernul nu a abandonat acest demers, chiar dacă în ultima săptămână nu s-a mai auzit nimic despre el.

„La data de 5 septembrie, era finalizat actul normativ de preluare a Institutului Cantacuzino la Ministerul Apărării Naționale. El a intrat în ședința CSAT-ului după data de 5 și a fost adoptat la ultima ședință de Guvern. Ca urmare, acum se vor face acțiunile de predare-preluare-primire de la Ministerul Sănătății a acestui institut. În prealabil emiterii Ordonanței de Guvern, am făcut o vizită la Institutul Cantacuzino și am solicitat mai multor instituții ale statului să îmi comunice care sunt problemele din acest institut. Am avut chiar și cu Agenția Națională a Medicamentului o discuție și urma să vină un raport care să-mi spună ce trebuie făcut ca să putem produce vaccinuri în următorii ani de zile”, a afirmat Țuțuianu pentru început.

În continuare, Adrian Țuțuianu a scos în evidență cele trei nevoi vitale ale Institutului Cantacuzino, pe care MApN și le-a propus să le satisfacă: spațiile de producție, utilajele și personalul calificat.

Eu cred că lucrurile pot fi foarte bune din perspectiva salvării acestui institut. Ideea era să-l organizăm ca unitate militară, cu specialiști civili și militari. Am făcut discuții cu cei de la institut să-i aducem înapoi pe unii dintre salariații care au plecat în zona privată sau în alte instituții (unii chiar la pensie) – să-i aducem pe o durată determinată, să putem pregăti alți oameni.

Institutul are nevoie de spații adecvate pentru producție. În locația actuală, numai anumite spații mai puteau fi folosite, într-un program pe termen scurt. În al doilea rând, are nevoie de utilaje – și am identificat care sunt utilajele-cheie care erau necesare pe fluxul de fabricație, ca să putem produce vaccinuri. Și în al treilea rând, are nevoie de personal calificat. Era nevoie de un timp – de-asta și voiam să aducem personalul plecat înapoi și să adăugăm personal militar: pentru că nu poți să creezi personalul necesar peste noapte”, a punctat PSD-istul.

Solicitat să precizeze dacă efectiv nu ar fi existat o soluție pentru salvarea institutului, concomitent cu menținerea lui în zona civilă, Adrian Țuțuianu a amintit că fabrica națională de vaccinuri a trecut deja pe la două ministere, dar fără rezultat. În acest context, fostul ministru a sugerat că actualul deținător al portofoliului Apărării are sarcina esențială să salveze Cantacuzino.

„Institutul a mai mers pe la două ministere. Din păcate, nu s-au găsit soluții. Eu cred că puteam să pun acest institut în picioare și sper din tot sufletul ca colegul meu (domnul Fifor) să facă acest lucru în următorii doi ani de zile. Eu îmi pregătisem un program pe termen scurt (în așa fel încât în doi ani de zile – de exemplu – să avem un milion de doze de vaccin antigripal produse în România) și un program pe termen lung: institutul are un teren de 10 hectare la Băneasa, iar cei cu care am discutat mi-au spus că soluția de viitor este aceea a construcției unui sediu nou pentru activitățile de producție, care să corespundă în totalitate din punct de vedere al cerințelor de autorizare, conform condițiilor pe care le pun Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului. Este nevoie și de o infuzie de capital importantă (făcusem un calcul prealabil: undeva la 25 de milioane de euro în primii trei ani de activitate), după cum era nevoie ca anumite spații din locația actuală din centrul Bucureștiului să intre într-un proces de modernizare și de utilare corespunzător, a relatat parlamentarul social-democrat.

În încheiere, Adrian Țuțuianu a dat asigurări că Armata dispune de personal calificat pentru institut.

„Problema cea mai dificilă – după mine – era aceea a asigurării personalului calificat necesar desfășurării acestor activități. Armata României putea să vină cu o parte din acest personal, pentru că în cadrul Armatei există institute de cercetare cu profil medical, există institute de cercetare și pe zona de luptă chimică (unde de asemenea există tangențe cu Institutul Pasteur), și ar fi putut suplini nevoia de personal calificat”, a conchis Țuțuianu.

Puteți urmări secvența mai jos, în intervalul 23:30-28:30:

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *