Skip to content
Puterea Știrilor Video

Capacitatea Ministerului Sănătății de a atrage bani europeni a fost extrem de limitată, spune Cristian Bușoi: A fost o întreagă discuție între noi și USR la vremea aceea

Facebook/Cristian Busoi

O prioritate absolută în viitorul guvern este aceea de a avea o echipă experimentată și eficientă în ceea ce privește fondurile europene, susține Cristian Bușoi. Invitat la Puterea Știrilor, europarlamentarul PNL a susținut că aptitudinea Ministerului Sănătății de a atrage bani europeni „a fost extrem de limitată” în guvernele anterioare, iar acest lucru trebuie remediat.

„Aici rolul principal îl va juca ministrul Sănătății (n.r – întrebat de proiectul privind reorganizarea Ministerului Sănătății). Sigur că vorbim de un act normativ, probabil, la nivel de Hotărâre de Guvern, va fi nevoie și de un acord la nivelul întregii coaliții, dar aici ministrul Sănătății are câteva idei pe care dorește să le implementeze. O prioritate absolută este aceea de a avea o echipă experimentată și eficientă în ceea ce privește fondurile europene.

Până acum, și aceasta este o chestiune care ține de toate guvernările, că a fost PSD sau PNL, capacitatea Ministerului Sănătății de a atrage bani europeni a fost extrem de limitată, din păcate. În contrast, poate, cu alte instituții publice, autorități locale. Nu vorbim de Primăria Cluj, Timișoara, aici mă refer la vechea conducere, cea din timpul domnului Robu.

Din păcate, Ministerul Sănătății nu a reușit să aibă o eficiență foarte înaltă în atragerea de fonduri europene. E de înțeles și pentru că are extrem de multe probleme de rezolvat, multe alte priorități, criză sanitară, personal puțin, și atunci poate nu au dat o așa de mare importanță programelor de screening sau telemedicină, programe care puteau fi implementate cu bani europeni. Ținând cont de faptul că pentru prima dată în istoria României vorbim de 5 miliarde de euro destinate doar Sănătății, în mod clar lucrurile nu mai pot fi gestionate cu o echipă de câțiva oameni. E nevoie de o echipă mult mai numeroasă, de o echipă cu experiență, nu de o agenție în sine de 80-100 de oameni. A fost o întreagă discuție între noi și USR la vremea aceea, la final am acceptat viziunea lor, dar s-a văzut că nu e ușor de implementat”, a declarat Cristian Bușoi, la Puterea Știrilor.

Ce prevede programul de guvernare în domeniul Sănătății

Ministerul Sănătăţii trebuie repoziţionat ca autoritatea naţională care ia deciziile necesare privind sănătatea publică şi asistenţa medicală, necesare pentru controlul pandemiei şi pentru asigurarea accesului la servicii de sănătate pentru toate categoriile de pacienţi, se arată în programul de guvernare propus de coaliţia PNL – PSD – UDMR.

Conform sursei citate, restabilirea încrederii în autorităţi se poate realiza prin aducerea urgentă în prima linie a specialiştilor din sănătate şi respectarea recomandărilor lor profesionale, fiind esenţială profesionalizarea funcţiilor publice cu atribuţii în combaterea pandemiei şi renunţarea la plasarea unor persoane în funcţii publice doar pe baza apartenenţei politice.

Un alt obiectiv vizează reorganizarea Ministerului Sănătăţii, reînfiinţarea unei structuri de sănătate publică şi a celei de coordonare a intervenţiilor pentru asigurarea asistenţei medicale şi a tratamentului pentru persoanele infectate cu SARS-CoV-2 şi a celor cu alte patologii, pregătirea sistemului de sănătate pentru evitarea repetării situaţiei din valul 4 – dezvoltarea serviciilor ambulatorii de asistenţă medicală primară şi de specialitate (pachet de investigaţii realizate în laborator, protocoale de tratament cunoscute şi aplicate), structuri de coordonare a asistenţei primare spitaliceşti la nivel judeţean, organizarea şi realizarea de stocuri ale bazei logistice de aprovizionare şi de intervenţie, structură de coordonare la nivelul Ministerului Sănătăţii.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *