Skip to content
Politică

Capăt de linie pentru INS: ceea ce a început Grindeanu a definitivat Dăncilă

universuljuridic.ro
" "

Situația a ajuns la un capăt de linie pentru Institutul Național de Statistică (INS): ceea ce a început ex-premierul Sorin Grindeanu – prin OUG 1/2017, adoptată chiar în prima ședință de după învestitură – a definitivat actualul prim-ministru Viorica Dăncilă.

Mai precis, INS trece oficial din subordinea Guvernului şi din coordonarea secretarului general al Guvernului în coordonarea premierului, prin Secretariatul General al Guvernului, după cum a decis Executivul în şedinţa de joi. Trecerea a fost hotărâtă încă de pe 5 ianuarie 2017, prin amintita ordonanţă de urgenţă a lui Grindeanu. Joi a fost redactată hotărârea care reglează acest mod de funcţionare, din punct de vedere al tehnicii legislative şi contabil, pe baza acelei ordonanţe, scrie News.ro.

" "
" "

„Institutul Naţional de Statistică se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale şi în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului, cu personalitate juridică, având rol de organizare şi coordonare a statisticii oficiale din România”, se arată în proiectul de hotărâre al Guvernului.

În acest fel, INS trece din „subordinea Guvernului şi în coordonarea secretarului General al Guvernului” în „subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului”.

„Institutul Naţional de Statistică nu trece acum în subordinea premierului. Dacă vă uitaţi în legislaţie, Institutul Naţional de Statistică era şi înainte în coordonarea premierului. Este vorba despre o armonizare legislativă, adică se pune în acord hotărârea de Guvern privitoare la Institutul Naţional de Statistică cu OUG 1/2017”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, într-un briefing de presă de după ședința guvernamentală de joi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *