Guvernele au primit mai puțin de o treime din suma inițială de 723 de miliarde de euro alocată de UE. Bani care au scopul de a contribui la relansarea economică post-Covid. În prezent, se fac presiuni asupra Comisiei Europene pentru a accelera plățile. Țările cer Comisiei să reducă birocrația. Care le împiedică să pună mâna pe partea lor de bani din cadrul fondului de redresare și de reziliență (FRR). De asemenea, anumite reguli le descurajează să depună cereri.
Aceste probleme provoacă temeri. Potrivit cărora, se că vor pierde sume uriașe de bani atunci când inițiativa va expira în 2026. Această decizie intervine în contextul în care fondul este implicat într-un scandal de corupție. Poliția italiană a arestat peste 20 de suspecți din întreaga UE în cadrul unei anchete. Care aduce în lumină o fraudă de peste 600 de milioane de euro.
Un oficial a deplâns cercurile prin care țările trebuie să treacă pentru a accesa banii, care sunt compuși din granturi și împrumuturi. Acesta a descris verificările stricte ale Comisiei asupra propunerilor de finanțare ca fiind „mai mult asemănătoare cu un audit”. Un alt diplomat a declarat că guvernele încep să creadă că solicitarea de împrumuturi în cadrul FRR „nu merită efortul”. Comisia explorează modalități de accelerare a acordării de bani, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile private.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News