Skip to content
Internațional

Capsula Crew Dragon, amarată la Staţia Spaţială Internaţională, cei doi astronauţi NASA intră la bordul ISS

Twitter

Capsula SpaceX Crew Dragon s-a amarat duminică – fără probleme – la Staţia Spaţială Internaţională, iar cei doi astronauţi NASA au intrat la bordul ISS, o etapă crucială în această misiune care marchează o reluare a lansărilor americane către ISS după nouă ani de întrerupere, relatează AFP, citat de news.ro

Bob Behnken şi Doug Hurley, care au decolat la bordul unei rachete cu rază lungă de acţiune de tip Falcon 9, sâmbătă, din Florida, sunt primii astronauţi care ajung pe ISS, situată la 400 de kilometri de Terra, cu ajutorul unui vehicul al unei societăţi private.

Capsula Crew Dragon s-a amarat la ISS la ora 14.16 GMT (16.16, ora Româîniei), cu câteva minute înainte de programul prevăzut, după aproximativ 19 ore de călătorie.

Sasul dintre Dragon şi ISS a fost depresurizat înainte de deschiderea capsulei, pentru ca cei doi veterani ai spaţiului, foşti ploţi militari, să se întâlnească cu cei trei locuitori ai staţiei – doi ruşi şi un american.

”A fost o onoare să facem parte din acest efort de nouă ani până când un vehicul american s-a amarat de ISS”, a declarat Doug Hurley, în vârstă de 53 de ani.

După oprirea programului navetelor spaţiale, rachete ruse trimiteau americani către ISS.

NASA a însărcinat SpaceX să dezvolte un nou ”taxi spaţial”, iar dacă această misiune – care ar putea dura până în august – este certificată ca sigură, americanii nu vor mai depinde de ruşi pentru a avea acces în spaţiu.

În contul celor trei miliarde de dolari, acordaţi di 2011 în cadrul unui contract cu preţ fix, SpaceX a promis NASA şase drumuri dus-întors către ISS, cu patru astronauţi la bord.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *