Banii pe care cetățenii îi donează pentru campania lui Nicușor Dan ajung, în final, în buzunarele primarului capitalei. Însă surprinzător e că acești bani dispar din declarația de avere și Nicușor Dan nu declară niciun cont bancar.
De unde vin banii
Nicușor Dan are un site de campanie electorală, unde cere donații din partea cetățenilor. Donațiile se pot face cu cardul direct pe site.
Edilul capitalei vrea să strângă 1.250.000 de lei pentru campania electorală din 2024. Până pe 15 aprilie, a primit doar 259.000 de lei, adică doar 20% din suma totală. Mai sunt alte 2 luni de campanie și primarul are suficient timp să-și atingă obiectivul.
Pentru ca donația să fie validată, fiecare donator va trebui să încarce o fotografie cu cartea de identitate sau pașaportul. Donațiile în scopuri politice cer identificarea donatorului. Pe lângă donațiile online, candidatul la primăria capitalei poate primi și donații prin transfer bancar, de la diferite persoane, așa cum a primit și în 2020.
Unde se duc banii
Nicușor Dan este candidat independent și încasează în mod direct aceste donații. La fel, tot Nicușor Dan trebuie să gestioneze banii în campania electorală. Acesta nu se poate folosi de conturile partidelor sau asociațiilor. Campania primarului trebuie să fie pe numele acestuia.
Nicușor Dan trebuie să aibă un cont bancar pe care să-l declare la autoritățile electorale, potrivit legii în vigoare. Fiind vorba de donații online, Nicușor le poate primi doar în cont bancar, nu are altă posibilitate. Ulterior, echipa de campanie a primarului va trebui să justifice fiecare ban. Însă donațiile rămân în contul primarului mereu și nimeni nu poate verifica pe ce a cheltuit acesta banii. AEP va verifica dacă cheltuielile electorale declarate de Nicușor Dan, la finalul campaniei, sunt reale și respectă legea.
Nicușor Dan primește bani de la AEP
Marea problemă a donațiilor este una etică. Primarul le cere cetățenilor să doneze bani, dar ulterior Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) îi decontează cheltuielile din campania electorală.
Adică cetățenii donează în contul lui Nicușor Dan. Acesta își plătește campania electorală. Și după câteva luni de la ziua votului, AEP îi decontează toate cheltuielile din campanie. Prin urmare, banii din donații se întorc în buzunarele lui Nicușor Dan.
„În cazul alegerilor locale, cheltuielile efectuate într-o circumscripţie electorală de către un candidat independent se rambursează numai dacă acesta a obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate pentru funcţia la care a candidat”, spune legea 334/2006 privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale.
Actualul primar va obține cu mult peste acel prag de 3%, fiind estimat în sondaje la aproape 40%. Nu avea nicio problemă să-și deconteze toate cheltuielile la AEP dacă va putea să demonstreze că a investit banii în campania electorală. Desigur, AEP decontează doar anumite cheltuieli, nu tot ceea ce consideră candidații că le trebuie pentru campania electorală. În 90 de zile de la data alegerilor, Nicușor Dan va primi decontările în contul bancar.
Unde dispar banii și conturile
În declarația de avere din 2021 (realizată pentru anul fiscal 2020), Nicușor Dan nu declară niciun cont bancar. Este greu de crezut că nu are conturi bancare, deoarece în 2020 a candidat ca independent și a primit donații. Dacă nu a avut conturi bancare, atunci unde s-au dus banii din acele donații și cum a primit decontările de la AEP.
În 2021, Nicușor Dan a declarat că a primit de la AEP suma de 445.961 lei pentru „decontare campanie electorală”. Acești bani erau pentru campania din 2020. De asemenea, tot în 2020 primise 381.300 de lei din donații de la persoane fizice.
AEP face plățile pentru cheltuielile de campanie numai prin virament bancar, după cum arată legea. Cheltuielile electorale, de asemenea, se fac doar prin cont bancar.
În declarația de avere din 2022, Nicușor Dan nu declară conturi bancare, la fel ca în 2021. Prin urmare, cei 445.961 lei primiți de la AEP au dispărut. Este o situație absurdă ca primarul unei capitale UE să nu aibă niciun cont bancar, deoarece același primar promite digitalizare, promite un oraș european, însă el ne spune că preferă numerarul sau ține banii la saltea. Dacă nu avea niciun cont bancar, nu putea să facă cheltuieli de campanie sau să primească decontările de la AEP. Fiind candidat independent, Nicușor Dan trebuie să aibă un cont bancar pe numele său.
Donații vs. decontări
În campania din 2020, contribuțiile electorale ale lui Nicușor Dan au fost în total de 446.000,00 lei, astfel: 24.500,00 lei contribuţii din venituri proprii ale candidatului, donaţii în sumă de 326.800,00 lei şi împrumuturi în sumă de 94.700,00 lei.
Cheltuielile electorale ale primarului au fost de 445.251,69 lei, potrivit AEP. Din această sumă, primarul și-a plătit împrumuturile de 94.700 de lei și tot i-au mai rămas circa 350.000 de lei.
Donațiile rămân la Nicușor Dan
„Caracatița” lui Nicușor Dan este un sistem care îl ajută să ascundă banii. Dacă primarul va strânge cei 1,25 milioane lei, atât cât cere pe site-ul său, și dacă toți acești bani vor fi folosiți în campania electorală, atunci el poate cere decontarea la AEP. Adică peste câteva luni va primi de la AEP toți banii cheltuiți în campania electorală, pe care nu-i returnează donatorilor, ci dispar fără urmă din declarația de avere a primarului capitalei.
În 2024, acesta dublează cheltuielile pentru campania electorală. Estimează cheltuieli de peste 1 milion de lei. Nicușor Dan cere ajutorul susținătorilor săi în condițiile în care încasează circa 15.000 de lei lunar de la Primăria București. Acesta nici nu publică un raport al cheltuielilor electorale pentru ca donatorii să știe unde s-au dus banii lor.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News