Skip to content
Politică

Caracatița Oprescu. De ce mor pe capete răniții din Colectiv care nu pot beneficia de unitatea pentru Arși de la Floreasca

Jurnaliștii de la RISE Project au realizat o anchetă recentă în urma căreia au dezvăluit mai multe nereglui din cadrul Clinicii pentru Arși de la Spitalul Floreasca.

Este vorba despre o unitate ultramodernă de chirurgie reparatorie, de care șase dintre victimele incendiului de la Clubul Colectiv ar fi putut beneficia, însă are „probleme cu sistemul cu aer”. Clinica respectivă afost realizată de un prieten și partener de afaceri al lui Sorin Oprescu și inaugurată acum șase luni. Unitatea a funcționat niciodată deși prețul evaluat al acestei construcții se ridică la 9 milioane de euro.

Potrivit anchetei, unitatea pentru arși, superechipată și ultracostisitoare, nu a fost pusă în funcțiune pentru a trata victimele incendiului de la Clubul Colectiv, deși a fost inaugurată, în primăvară, de ministrul Nicolae Bănicioiu.

Cătălin Tolontan este cel care a publicat în premieră această informație pe blogul.

RISE Project a verificat cine este firma care s-a ocupat de utilarea acestei unități de chirurgie plastică, realizată la Spitalul Floreasca.

Potrivit jurnaliștilor, este vorba de compania Gemedica, deținută de Aurel Galea (49 de ani), prieten intim, sponsor de campanie electorală și partener de afaceri al lui Sorin Oprescu.

Echiparea clinicii, împreună cu instruirea celor care urmau să o folosească, a fost realizată, între 2013 și 2015, în baza unui acord cadru care presupunea livrarea produselor și serviciilor descrise mai sus contra unei sume de până la 9 milioane de euro (38,9 milioane de lei). (Anunțul de atribuire a licitației, AICI).

Firma Gemedica a câștigat licitația organizată de Spitalul Floreasca în condițiile în care a fost singura care s-a înscris în competiție. O altă neregulă este că la toate licitațiile organizate de Spitalul Floreasca și câștigate de firma Gemedica (toate câte au fost găsite de RISE Project pe site-urile de specialitate), această companie a participat singură, fără să o concureze nimeni.

În 2012, de exemplu, tot fără să fie concurată de nimeni, Gemedica a câștigat cinci licitații organizate de Spitalul Floreasca, pentru sume de circa 6 milioane de euro. (detalii AICI)

Unitatea de urgențe pentru arși, inaugurată acum o jumătate de an, ale cărei echipamente sunt evaluate la 9 milioane de euro, este parte integrantă din clinică de chirurgie plastică, deja existentă, a Spitalului Floreasca. Este formată din șase paturi și o sală de operații care oferă mai mai multe facilități speciale pentru pacienții cu arsuri grave.

Profesorul Ioan Lascăr, șeful secției de chirurgie plastică de la Spitalul Floreasca, a povestit, în primăvără, la inaugurare, care este atuul terapiei care va putea fi efectuată în această unitate superechipată: „Oxigenarea țesuturilor nu se face doar pe cale sanguină și respiratorie. Oxigenul pătrunde în țesuturi și prin tegumente”. Este vorba despre tratamentul care se numește „oxigenoterapie hiperbară”.

Unitatea cu „oxigenoterapie hiperbară” de la Floreasca n-a funcționat, însă, niciodată, din primăvară până acum – susțin sursele citate de Cătălin Tolontan și întăresc sursele RISE Project.

Într-o emisiune radio de sâmbătă, ministrul Nicolae Bănicioiu a spus că unitatea „a avut, săptămâna trecută, o problemă tehnică pe partea de instalație de aer”. Instalația de aer, adică exact mecanismul terapeutic pe care îl oferă, în exclusivitate, unitatea de tratament.

 

Lascăr a mai spus că, după ce se va vedea care sunt răniții cu o evoluție medicală mai proastă, aceștia vor fi instalați în pavilionul inaugurat în primăvară.

Ioan Lascăr este șef al secției de chirurgie plastică de la Floreasca și doctor, cu ora, la clinica Academica, a tandemului Oprescu-Galea. FOTO: captură site-ul academica-medical.ro
Ioan Lascăr este șef al secției de chirurgie plastică de la Floreasca și doctor, cu ora, la clinica Academica, a tandemului Oprescu-Galea. FOTO: captură site-ul academica-medical.ro

RISE Project a întrebat atât conducerea Spitalului Floreasca, cât și compania Gemedica, dar și Direcția Sanitară a Municipiului București (DSMB) dacă acest pavilion superechipat a fost, într-adevăr, autorizat să funcționezeînsa nu a primit un răspuns.

 

În vreme ce moartea eliberează, unul câte unul, paturile de spital în care și-au trăit agonia arșii de la clubul Colectiv, unitatea de elită de la Spitalul Floreasca, care le-ar fi putut prelungi zilele la șase dintre ei, zace, în continuare, nefolosită.

RISE Project a mai descoperit un detaliu legat de felul în care a curs investiția de 9 milioane de euro, făcută în echiparea acestei unități medicale: profesorul Ioan Lascăr, membru în comisia de licitație care a hotărât ca dotările să fie furnizate de firma Gemedica, acordă consultații la clinica Academica, pe care Galea o deține împreună cu Oprescu.

Altfel spus, în timp ce Lascăr avea relații contractuale cu o clinică medicală privată, a elaborat caietul de sarcini a unei licitații care a fost câștigată – în absența oricărei concurențe – de o altă firmă a patronului clinicii la care își rotunjea veniturile.

În zilele care au trecut de la dezvăluirea faptului că în București există o unitate modernă destinată îngrijirii arșilor – nefuncțională, deși, în primăvără, a fost inaugurată, en fanfare – Spitalul Floreasca nu a răspuns la niciuna dintre întrebările adresate de RISE Project, legate de acest caz.

Ioan Lascăr este șef al secției de chirurgie plastică de la Floreasca și doctor, cu ora, la clinica Academica, a tandemului Oprescu-Galea.

Legăturile dintre patronul Gemedica, Aurel Galea, și Sorin Oprescu sunt notorii. Familiile Galea și Oprescu dețin împreună compania Medical Prestige, cea care operează clinicile Academica. Și au deținut, în trecut, firma Body Logic. Galea a sponsorizat campania electorală a lui Sorin Oprescu la alegerile prezidențiale din 2009, se mai arată în ancheta RISE Project.

 

1 comentariu la “Caracatița Oprescu. De ce mor pe capete răniții din Colectiv care nu pot beneficia de unitatea pentru Arși de la Floreasca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *