Skip to content
Politică

Carandiru de România? Raluca Prună a aprobat de mult ÎMPUŞCAREA deţinuţilor răzvrătiţi

Riscă România să fie scena unor masacre în închisori precum cel comis în 1992 în Penitenciarul Carandiru din São Paulo (Brazilia)? Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a aprobat de mult ÎMPUŞCAREA deţinuţilor răzvrătiţi.

In loc sa se ia masuri pentru umanizarea conditiilor de detentie si solutionarea problemei supraaglomerarii din penitenciare (astfel cum s-a semnalat si propus de Avocatul Poporului si alte institutii internationale), Guvernul a gasit, in schimb, suficient timp sa emita Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, in care a transat problema nereglementata a folosirii armelor de foc in interiorul locurilor de detentie, in caz de proteste ale detinutilor, transmite Luju.ro.

Prin Hotararea de Guvern nr. 157 din 10.03.2016, publicata in Monitorul Oficial nr. 271 din 11 aprilie 2016, semnata de premierul Dacian Ciolos si contrasemnata de ministrul Justitiei Raluca Pruna, s-a aprobat modalitatea folosirii armelor de foc in caz de proteste ale detinutilor, care se manifesta prin actiuni violente ori prin distrugerea de bunuri.

Pana la emiterea Hotararii de Guvern, chiar daca Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor prevedea ca personalul care asigura paza penitenciarelor poate purta arme de foc, in lipsa normelor de aplicare a legii nu se specifica in ce conditii se poate folosi armanentul de foc in interiorul penitenciarelor. Asta intrucat art. 21, alin (2) al Legii 254/2013 prevedea: “Portul si uzul armelor de foc sau altor arme neletale este interzis in sectorul de detinere, astfel cum este definit prin regulamentul de aplicare al prezentei legi, cu exceptia unor incidente critice definitie in regulamentul prevazut la art 15 alin. (3), cazuri in care se delimiteaza vizibil un perimetru interior”.

In art. 15 alin. (3) al legii se mai prevede ca: “Masurile necesare pentru siguranta penitenciarelor de stabilesc prin regulament aprobat prin ordin al ministrului justitiei”.

Iata ca in martie-aprilie 2016, cu putin timp inaintea izbucnirii revoltelor, Guvernul Romaniei nu a rezolvat conditiile de rele tratamente din penitenciare, dar a gasit in schimb timpul necesar sa emita regulamentul de aplicare al Legii 254/2013 care, printre altele, permite folosirea armelor de foc in perimetrul din interiorul penitenciarelor, in caz de revolte.

Citiţi mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *