Skip to content
Sănătate

Carantinarea Capitalei e inutilă dacă autoritățile nu-și fac treaba, susține expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș: Trebuie amenzi, amenzi, amenzi!

Facebook/Razvan Chereches

Într-un interviu pentru PS News, expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș susține că măsura carantinării Capitalei „nu va rezolva problema” numărului foarte mare de infectări cu SARS-Cov-2, pentru că adevărata problemă este reprezentată de neimplicarea autorităților în ceea ce privește asigurarea respectării măsurilor de siguranță de către cetățeni.

 „Dacă s-ar implementa cu fermitate măsurile care sunt în acest moment nu ar fi nevoie de carantinarea Capitalei, iar motivul pentru care numărul infecțiilor crește este pentru că nu sunt implementate corect măsurile. Restaurantele funcționează cu pereții închiși, oamenii nu poartă măști, nu se dau amenzi, deci cel mai probabil că se va ajunge la carantinare, dar doar din cauza faptului cu autoritățile nu au reușit să asigure respectarea regulilor.

Vedem și în situația Timișoarei, degeaba stabilim carantină dacă e numai de fațadă și nu sunt amenzi, nu sunt respectate regulile, nu există campanii de informare a cetățenilor. Toată lumea umblă cu hârtia în buzunar întruna și dacă nu se vor da amenzi, acea hârtie purtată formal în buzunar, toată carantina vor fi egale cu zero. Nu va fi o carantină în adevăratul sens al cuvântului.

Scopul carantinei este de a reduce interacțiunea dintre oameni. Orice măsură care face ca oamenii să nu interacționeze în numere mari și să scadă distanțarea e una bună, dar nu cred că declarația va ajuta, ci mai degrabă limitarea numărului de persoane în centrele comerciale cum a fost anul trecut ar face diferența. Asta ar ajuta. Închiderea teraselor care continuă să funcționeze în mod ilegal, limitarea petrecerilor private, asigurarea purtării corecte a măștii în permanență în spațiile publice. Astea sunt măsurile care funcționează, dar faptul că trebuie să faci declarația e încă un pas către scăderea interacțiunii, dar eu mă îndoiesc că are un rol suficient de solid pentru a face e o diferență semnificativă”, spune Cherecheș.

„Carantina mi se pare o abordare extremă”

„Cum nu locuiesc în București îmi este destul de greu să vă spun dacă regulile sunt respectate sau nu. Ce pot să zic este că, de exemplu în Cluj, se poate vedea cu ochiul liber că disciplina măștii nu mai este respectată la fel și faptul că există terase care funcționează ilegal.

Bucureștiul este primul loc unde se vede valul trei din cauza densității și a numărului mare de locuitori, dar se va întinde și în restul țării. Dacă se dorește cu adevărat reducerea numărului de cazuri, o carantină ar fi utilă, dar părerea mea este că s-ar putea rezolva și fără carantină, doar ca asta ar însemna ca autoritățile să se pună pe treabă.

Carantina mi se pare că este o abordare extremă și fără de care am putea rezolva situația aceasta, dar este nevoie de aplicarea regulilor. Dacă se va ajunge la carantină, va fi din cauza faptului că autoritățile nu vor reuși să asigure respectarea regulilor.

Timișoara tocmai a demonstrat că, de fapt, chiar dacă a scăzut puțin rata de incidență, numerele au continuat să crească”, spune expertul.

În încheierea interviului, Cherecheș susține că întreaga responsabilitate privind scăderea numărului de infecții Covid-19 este pe umerii autorităților, acestea fiind singurele care pot asigura o bună respectare a măsurilor de siguranță de către cetățeni.

„Oamenii trebuie informați mereu că trebuie să poarte masca în continuare. Este o informație foarte importantă: mai avem două luni până se încălzește vremea, iar în acel moment rata de incidență va scădea automat. Mai avem două luni în care trebuie să rezistăm și asta trebuie amintit întruna. Trebuie să fim împreună, să strângem din dinți, să avem o campanie de informare, și în paralel amenzi, amenzi, amenzi dacă nu se poartă masca.

Am avut protest de 100 de persoane în București împotriva purtării măștii, și cei de acolo erau fără măști, și câte amenzi s-au dat?! Foarte puține. Din moment ce nu ne putem baza pe autorități să asigure că implementează o regulă așa de simplă cum e purtarea măștii, eu nu cred că introducerea carantinei ar rezolva ceva”, a conchis Răzvan Cherecheș.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *