Skip to content
Sănătate

Cardiolog: În alte ţări, sportivii de performanţă sunt investigaţi inclusiv prin teste genetice

Facebook Gabriel Tatu Chitoiu

Medicul primar cardiolog Gabriel Tatu-Chiţoiu a declarat pentru News.ro că există afecţiuni ale inimii din cauza cărora se poate ajunge la moarte subită cardiacă în cazul sportivilor de performanţă, afecţiuni mai discrete care pot trece de un control de rutină şi care pot fi descoperite numai cu ajutorul unor teste genetice specifice. În România, spune medicul, aceste teste genetice nu sunt făcute pentru toţi sportivii de performanţă, nu este o practică la nivel general pentru aceşti sportivi, aşa cum se întâmpă, de exemplu, în Italia. Dr. Tatu-Chiţoiu vorbeşte despre canalopatiile congenitale şi despre ce presupune o anormalitate în acest sens.

Sunt anumite boli cardiace care pot să fie depistate uşor, cum ar fi de pildă cardiomiopatia hipertrofică, au fost cazuri în care s-a găsit aşa ceva la sportivi de performanţă şi este surpriză, pentru că este un diagnostic relativ uşor, care poate să fie făcut la ecografie, dar există şi alte afecţiuni cardiace care sunt mai discrete şi care, sigur, la nivel de competiţie, trebuie să fie cunoscute de toată lumea şi să le ia în considerare.

Sunt aşa-numitele canalopatii congenitale, este vorba despre tulburări ale unor canale pe care se transmit diverse impulsuri electrice în inimă. Şi o defecţiune a unui astfel de canal, fie în plus fie în minus, o defecţiune genetică, să spunem aşa, o structură anormală a canalului respectiv poate să inducă nişte tulburări de ritm ale inimii, în speţă fibrilaţie ventriculară, tulburări de ritm care echivalează cu un  stop cardiac.

Problema este că aceste afecţiuni se pot manifesta pe electrocardiograma obişnuită, dar ele pot să apară intermitent pe electrocardiograma respectivă şi pot să fie situaţii când investighezi pacientul şi când electrocardiograma este normală sau în alte situaţii să găseşti că electrocardiograma este patologică şi te gândeşti la anumite investigaţii ca să pui diagnosticul definitiv”, a explicat medicul.

Testele genetice pentru depistarea unor afecţiuni ascunse ale inimii, normalitate în alte ţări, în cazul sportivilor de performanţă. Dr. Tatu-Chiţoiu a amintit cazul fotbalistului Christian Eriksen, care s-a prăbuşit pe gazon în 2020 şi care acum îşi poate continua cariera având montat un defibrilator.

Deci există şi astfel de situaţii, dar tocmai prin faptul că ele sunt cunoscute în ţări care au conştientizat foarte bine acest lucru, şi mă refer aici în special la Italia, ajung să investigheze toţi sportivii de performanţă, inclusiv prin teste genetice.

Deci există anumite tulburări genetice despre care noi ştim că ar putea să inducă o anumită patologie ascunsă în inimă şi atunci se fac testele genetice chiar dacă sportivul respectiv este aparent normal şi, în momentul în care găseşti că are această modificare genetică, atunci sigur priveşti cu totul alt risc.

După cunoştinţa mea, nu se fac aceste teste în România, dar cred că ar trebui ca la nivel de sport de înaltă performanţă lucrurile acestea să fie făcute.

Să vă dau un exemplu, cazul Eriksen, el a avut o astfel de situaţie, practic de stop cardiorespirator. (n.red. fotbalistul s-a prăbuşit pe gazon în minutul 42 al partidei dintre Danemarca şi Finlanda de la Euro 2020).

El a fost resuscitat, iar în momentul de faţă el îşi continuă activitatea sportivă având implantat un defibrilator, deci este clar că asta s-a întâmplat cu el, a avut o tulburare de ritm, o fibrilaţie ventriculară care poate să fie oprită printr-un şoc electric. Aşa a şi scăpat cu viaţă, iar acum are defibrilator, nu este singurul caz, mai există cazuri de fotbalişti care au un astfel de stimulator”, a explicat medicul.

Citeşte aici articolul integral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *