Skip to content
Politică

Care ar putea fi proiectul major al lui Ponta în viziunea lui Năstase

Într-o postare pe blogul său personal, fostul premier Adrian Năstase vorbește despre revizuirea Constituției.

Astfel, Năstase transmite că, din punctul lui de vedere, după alegerile prezidențiale, este nevoie de revizuirea Constituției, iar în viziunea sa acesta ar putea fi unul dintre proiectele majore ale candidatului Victor Ponta.

Fostul premier Adrian Năstase scrie că „ar fi necesar, cel putin, si un “reglaj fin” in ceea ce priveste relatiile dintre puterile statului, dar și unele corectii, decurgand din practica Curtii Constitutionale”.

Totodată, Năstase aduce în discuție și discursul lui Nicolae Titulescu, din aprilie 1920,  rostit cu ocazia “discutiunii revizuirii Constitutiei”. Se cunoaște faptul că în perioada în care  Victor Ponta era șeful Corpului de Control, Adrian Năstase credea că Victor Ponta semăna cu Nicolae Titulescu.

Redăm postarea:

“Subiectul revizuirii Constitutiei a disparut de pe agenda partidelor dar si din agenda publica. Este un lucru explicabil. Dupa destramarea USL, revizuirea nu mai putea fi “impusa”, nemai existand majoritatea de 70%. Opozitia avea, si ea, alte obiective. Pe de alta parte, majoritatea actuala cuprinde si UDMR, care – in perspectiva anului 2018 – gandeste la propriile scopuri de modificare a textului constitutional. Proiectul de revizuire, realizat sub conducerea lui Crin Antonescu, era realizat mai curand cu privirea spre trecut, pentru a corecta si a impiedica excesele lui Traian Basescu. Cand mai sunt doar cateva saptamani pana la finalul regimului Basescu, in mod evident, acel text nu mai este actual – dincolo de modificarea majoritatii din parlament.

Privind spre viitor, dupa alegerile prezidentiale, va mai fi oare necesara revizuirea Constitutiei? Eu cred ca da. Si acesta poate fi unul din proiectelele majore ale candidatului la prezidentiale, Victor Ponta. Prima revizuire, cea din 2003, s-a realizat in vederea aderarii la NATO si la UE. Acum, noul text constitutional ar trebui sa consemneze statutul Romaniei de membru al NATO si al UE. Ar fi necesar, cel putin, si un “reglaj fin” in ceea ce priveste relatiile dintre puterile statului. Si unele corectii, decurgand din practica Curtii Constitutionale. Chiar daca in zona opiniei publice, o astfel de initiativa si de dezbatere nu vor fi foarte atent urmarite, efectele pot fi importante in efortul de normalizare a vietii publice in Romania, cu rezultate economice si sociale favorabile. Cred in continuare ca tara noastra are nevoie de o evolutie constanta in domeniul institutional si al reglementarilor. Cred, in continuare, ca solutia pentru viitor, nu poate fi reprezentata de campanii de vanatoare de vrajitoare, construite la varf, pentru a da exemple, ci de o constructie metodica si continua de institutii si de legi, insotita de eforturi educationale. Pe termen mediu si lung, rezultatele vor apare.

Putini mai stiu, probabil, discursul tanarului deputat Nicolae Titulescu, rostit in urma cu exact o suta de ani, la 20 aprilie 1914, in Adunarea Deputatilor, cu ocazia “discutiunii revizuirii Constitutiei”. La doar doi ani dupa intrarea in parlament, pe lista Partidului Conservator Democrat (condus de Take Ionescu), Titulescu, in varsta de 34 de ani, explica, in termeni categorici, nevoia modificarii Constitutiei, temele centrale fiind la acea vreme reforma proprietatii agricole si reforma de vot. Titulescu intreba atunci: “care este scopul pe care il urmariti prin actiunea d-voastra reformatoare; care sunt mijloacele prin care vreti sa atingeti acest scop?” Si tot el raspundea: “Scopul d-lor este in functie de raul pe care voiti sa-l tamaduiti”, a scris Adrian Năstase pe blocul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *