Skip to content
Politică

Care ar trebui să fie prioritățile lui Vlase în fruntea SIE. Ce spun doi foști șefi ai spionajului EXCLUSIV

ziuanews.ro

PSnews.ro a stat de vorbă joi cu doi foști directori ai Serviciului de Informații Externe (SIE), întrebându-i care consideră că ar trebui să fie prioritățile lui Gabriel Vlase după ce va prelua conducerea spionajului românesc.

Este vorba despre doi șefi consecutivi ai SIE: Ioan Talpeș (1992-1997) și Cătălin Harnagea (1997-2001).

Chiar dacă inițial a evitat să facă declarații tranșante despre Vlase, Talpeș a subliniat că este important ca noul director să îndeplinească niște condiții de moralitate și de integritate.

„Vă mărturisesc: nu-l cunosc pe domnul Vlase. Habar n-am nici cine a fost, nici cine este. Aflu de la dumneavoastră că va fi. Eu cred că se poate acomoda – acolo există o lume de specialiști. Mie când Ion Iliescu a reușit să mă convingă să accept această funcție, mi-a spus că sunt deja un specialist în materie de politici internaționale, că am cunoașterea relațiilor internaționale, că-mi dădusem un doctorat în diplomație… Deci aceasta a fost argumentarea care m-a determinat până la urmă să accept înalta funcție. Pentru că aveam reticențele mele în materie: întotdeauna am considerat că nu sunt îndeajuns de pregătit pentru ce urma să îndeplinesc ca funcție. Dar asta mi s-a întâmplat în toate cazurile – nu era ceva special.

Domnul Vlase probabil este pregătit, probabil știe foarte bine ce trebuie să facă… Și dacă nu știe, nu e o problemă, pentru că va afla ce trebuie să facă. Deci cred că este natural. Totul este o problemă de morală și de integritate sub toate aspectele (și sunt convins că domnia sa are aceste calități)”, a declarat Talpeș pentru PSnews.ro.

Întrebat care ar trebui să fie prioritățile lui Gabriel Vlase la șefia SIE, generalul a indicat dezvoltarea și consolidarea contactelor internaționale.

„Contextul geostrategic este total diferit de acela în care am venit eu în fruntea SIE (adică în 1992). Acum este o lume bine stabilizată, în care noi ne aflăm clar în contacte, la toate nivelurile. Eu cred că dacă este nevoie cu adevărat de ceva, este de a extinde și de a consolida contactele pe care deja le avem în materie de relaționări politice, militare. În plus, este nevoie de o dezvoltare și de o susținere a eforturilor de explicare în exterior a situației reale în care se află România”, a afirmat Ioan Talpeș.

Confruntat cu informația obținută de PSnews.ro, potrivit căreia președintele Klaus Iohannis l-ar fi nominalizat pe Gabriel Vlase fără să se consulte cu liderul PSD, Liviu Dragnea, Ioan Talpeș a replicat: „Îmi este greu să mă exprim asupra acestei chestiuni. Dumneavoastră îmi spuneți că domnul Vlase este membru PSD. Uite: eu n-am fost membru al niciunui partid. Când m-a numit Iliescu, e adevărat că atunci nici nu se punea această problemă. Dar cred că președintele a făcut o chestiune în oglindă: întrucât la SRI este un membru clar al PNL-ului, s-a gândit că este bine ca la SIE să fie unul al PSD-ului. Și mi se pare că este un gest cât se poate de onorabil. Că a fost alegerea președintelui și că ar fost firesc să se consulte și cu PSD-ul, asta este altceva”.

Și celălalt fost director al SIE, Cătălin Harnagea, s-a arătat la început reticent în a comenta mutarea lui Iohannis. Totuși, Harnagea (vicepreședinte al ALDE Sector 3 și membru în Biroul Politic Central al partidului) a pledat pentru ca noul director al spionajului autohton să continue relațiile cu partenerii externi, care au avut de suferit după ce SIE a rămas fără conducere civilă, odată cu plecarea lui Mihai-Răzvan Ungureanu în septembrie 2016.

„E foarte bine că s-a decis acest lucru la Cotroceni. Nu-l cunosc foarte bine pe domnul Vlase – i-am citit și eu CV-ul. Nu cred că este o nominalizare întâmplătoare, zic eu. Mai departe ce-l așteaptă n-am de unde să știu, dar oricum sigur că sunt multe lucruri pe care dânsul ar trebui neapărat să le rezolve sau măcar să le continue. Și mă gândesc în primul rând la continuarea relațiilor cu partenerii, la nivel de directori. Fiindcă până acum – în ultimii doi ani de zile – probabil că această relație a fost întreruptă la nivelul cel mai înalt. Serviciul neavând director la comandă, relațiile de la cel mai înalt nivel n-au funcționat. Chiar dacă există inițiativă din partea altor servicii, în general toate vizitele, toate întâlnirile se fac ca protocol la același nivel. Nu poate să vină un director de serviciu, să se întâlnească cu un adjunct al celuilalt serviciu. Sigur că sunt foarte multe lucruri, care depind de prioritățile naționale, de țintele care se stabilesc la cel mai înalt nivel – după asta va decurge mandatul domnului Vlase”, a declarat Harnagea pentru PSnews.ro.

Întrebat cât i se pare de gravă lipsa oricărei consultări dintre Iohannis și Dragnea, Cătălin Harnagea a calificat-o drept „neprofesionistă” (desigur: sub rezerva faptului că informația încă nu a fost confirmată oficial).

„Nu mi se pare gravă, dar mi se pare anormală, neprofesionistă, neinstituțională. Nu poți să desemnezi o persoană cu rang politic dacă nu vorbești cu gruparea din care acea persoană face parte. Sigur: dacă ar fi fost o persoană numită tehnic sau militar, ar fi fost altă discuție. Dar domnul Vlase este un lider politic – deci practic forul de conducere al partidului ar fi trebuit să fie consultat. Dar acuma nu știu dacă a fost sau nu – mă bazez pe ceea ce-mi spuneți dumneavoastră. Eu nu sunt convins că așa a fost”, a încheiat Harnagea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *