Skip to content
Politică

Care ar trebui să fie prioritățile președintelui Iohannis după realegere. Analistul Iulian Fota: S-au acumulat probleme structurale care trebuie rezolvate

psnews.ro
" "

Fostul consilier prezidențial și actual analist politic Iulian Fota a enumerat care vor fi principalele priorități ale vechiului și noului președinte al României pentru următorii cinci ani. În viziunea acestuia, Klaus Iohannis trebuie să gândească alegerile locale și parlamentare și să recupereze procesul de modernizare al României. Totodată acesta va trebui să formuleze în următoarele 6 luni de zile Strategia Națională de Apărare.

Președintele Iohannis s-a dovedit a fi anul acesta un foarte bun tactician. A câștigat trei bătălii pe care le-a dus cu PSD – alegerile pentru Parlamentul European, dărâmarea guvernului Dăncilă și instalarea guvernului Orban și realegerea. Cred că de aici încolo președintele trebuie să gândească strategic pentru că are în față 5 ani, iar România are în față un interval lung de timp fără alegeri, ceea ce înseamnă că ar putea avea stabilitate, mai ales că țara vine după o perioadă de regres. S-au acumulat probleme structurale care trebuie rezolvate.

" "
" "

Deci președintele va trebui să gândească strategic. Primul pas a fost atins – realegerea. Are de făcut acum următorii doi pași: de gândit alegerile locale și parlamentare și trebuie recuperat acest proces de modernizare și europenizare și dacă se poate chiar accelerat. În cadrul acestui guvern putem vorbi despre încetinirea declinului, nicidecum de relansare.

Deci miza pentru președinte în acești cinci ani rămâne relansarea acestui proces de modernizare. Mai există și o miză la nivel internațional în care domnul Iohannis va trebui să regândească și politica externă și politica de securitate națională și din acest punct de vedere legea îl obligă că în următoarele 6 luni să vină cu Strategia Națională de Apărare. Deci președintele va avea în față sarcini consistente de interes național și intern și internațional, a precizat Iulian Fota pentru PSNews.ro.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *