Skip to content
Economie

Care este adevărata problemă a introducerii impozitării progresive. Analist economic: „ANAF administrează cu dificultate chiar și actuala cotă unică”

Inquam Photos/Octav Ganea

Analistul economic Petrișor Peiu a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre disputa din coaliția de guvernare legată de cota unică vs impozitarea progresivă. În viziunea analistului, aceasta este o opțiune politică, iar adevărata problemă este legată de capacitatea ANAF-ului de a administra un astfel de sistem. Asta pentru că, din punct de vedere al aportului la dezvoltarea unei națiuni, chestiunea cotei unice vs impozitarea progresivă este neutră.

Petrisor Peiu, Inquam Photos / George Calin

„Până la urmă, aceasta este o opțiune politică pentru că există modele de țări e foarte mare succes care au impozite progresive și există exemple de țări de foarte mare succes care au cotă unică, cum ar fi Irlanda. Problema ține de modalitatea în care un guvern sau altul se hotărăște să redistribuie ceea ce încasează din impozite pentru că evident acolo când vorbim de cote mici înseamnă că celor care câștigă mai puțini bani le rămân mai mulți din ceea ce câștigă, un procentaj mai mare, pe când cei care câștigă mai mult, rămân cu un procentaj ceva mai mic din ceea ce câștigă, dar dintr-o sumă mult mai mare.

Problema e că acest sistem de impozit progresiv vine cu o serie întreagă de deduceri, ceea ce face ca administrarea cotelor respective să fie extrem de dificilă și trebuie să ai fie o echipă foarte bine antrenată de angajați ai ANAF, fie niște sisteme informatice foarte puternice. Mie mi se pare că dacă asupra oportunității politice se poate discuta, în ceea ce privește posibilitatea de a administra un astfel de sistem, suntem încă destul de departe de a o face și aduc aminte tuturor cam cum era până în 2004, în momentul în care îți veneau diverse decizii de impunere după 5 sau chiar mai mulți ani de la data declarării impozitului și așa zisei regularizări.

Deci cred că principala problemă pe care ar trebui să o discutăm ar fi dacă avem un aparat suficient de capabil să administreze un astfel de sistem, pentru că din punct de vedere al aportului la dezvoltarea unei națiuni, această chestiune este neutră, nici nu aduce mai mult dinamism, nici nu îngroapă economia. Repet, este o decizie politică și este dreptul PSD-ului ca principal partid să încerce să impună asta, însă realist, practic  vorbind, cred că este foarte dificil de administrat și asta ar trebui să ne îngrijoreze. Mie mi se pare că sistemul nostru administrează cu dificultate chiar și actuala cotă unică, care nu mai este nici ea unică”, a precizat analistul.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, este cel care a avansat ideea introducerii impozitării progresive, în timp ce PNL este de părere că ar trebui păstrată cota unică.

„Sunt mai multe măsuri fiscale pe care trebuie să le prezentăm până pe 1 iunie. Codul Fiscal trebuie modificat cu șase luni înainte ca viitorul buget de stat să îl construim pe măsuri luate de la 1 iunie, cu efecte de la 1 ianuarie. Rămân la părerea că în zona prețurilor la energie ar fi trebuit venit cu reglementare și ar fi avut efecte imediate. Compensarea, după cum vedem, a creat un decalaj până se văd efectele. Dacă am fi venit cu o reglementare, efectele ar fi fost de a doua zi și poate nu am fi ajuns la această inflație”, a spus Marcel Ciolacu.

El a afirma că trebuie făcută o analiză până în 1 iunie.

„S-a îmbunătățit colectarea și noul șef al ANAF chiar a luat o perspectivă bună. Există și o redimensionare și o reașezare a impozitelor, astfel încât să avem o colectare mai bună, dar asta nu înseamnă că mărim taxele”, a adăugat liderul PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *